Text

Arvika 2009: Nine Inch Nails

Av Kal Ström

trent in black
Tyvärr har han ju blivit allt det där som han inte skulle bli. Jag stod framför Trent Reznor, den artist jag satte högst av alla i många år, och känner nästan ingenting.

Han står där i kvällningen och ångar. En biff. En jock. Naturligtvis får en artist förändras, men det här Nine Inch Nails var inte det Nine Inch Nails jag lyssnade på. Nu är det spända muskler och gruppsång. Det är inställningen som förändrats. Och inställningen avgör hur låten faktiskt levereras. Trent har haft ett drag av återhållsamhet och där har kraften funnits. I det som lurar bakom. Nu känns uttrycket trött utanpå. Som ett jobb.

Tried to save myself
But myself keep slipping away.

Into The Void

Jag tänkte på de där raderna från hans största stund i albumform. Den där skivan som han aldrig riktigt fick ihop hur den kunde fallera på det sätt den gjorde. Det var det bästa han gjort, men allt blev fel ändå. Det var fel tid, fel form och så gick något väldigt fel. Och han blev aldrig sig lik igen.

Jag stod och surade ett tag men bestämde mig sedan för att försöka ge mig hän.
Jag tänkte att jag också måste ge om jag ska få någonting tillbaka. Så jag står och stångas för gammal kärleks skull. Men jag får mest en fadd smak tillbaka. Vi står där långt fram och stångas som män gör. Vi sjunger och kommer i kläm. Och är i vägen och störande för de som inte vill.

Bandet levererar gitarrsolon och det låter stort, brett och manligt. Okänsligt. Nine Inch Nails anno 2009 är ett hårdrocksband med storhetsdagarna bakom sig och de vet det. Det hade varit ärligare att göra det på Sweden Rock, där erkänner alla öppet att de bara tittar nostalgiskt bakåt.

Men det är väl också OK egentligen. It’s a job. Men det ger mig inte så mycket. Jag gillar det bäst när de brakar loss i March of the Pigs, jag gillar det sämst när publiken inte kan klappa i takt till Hurt. Då är det direkt plågsamt.

Publicerad: 2009-07-03 17:10 / Uppdaterad: 2009-07-03 17:16

Kategori: Arvika 2009

 

3 kommentarer

Kanske är det Ni som har fel inställning, tror att dom ska vara butcha sologubbar och sen inte blir riktigt den bilden av det som Ni kräver(!)?

Som tur är är slutar dom inte med en europaturné (som många tycks tolka ”hiatus”), och inte med festivalspelningar. Framtiden kommer visa Er fel, igen, Dagensskiva.

Klinkers Oregistrerad 2009-07-04 02:54
 

Grymt besviken att jag inte kunde se kungen Trent i Arvika. Jag har dock hans två senaste stockholmsstpelningar på näthinnan… och trumhinnan… NIN, musiken och Trent levererade till 200%.

Om Arvika bara var hälften så bra så hade det varit 100%…

Thomas Oregistrerad 2009-07-06 11:33
 

Thomas: Det var precis lika bra eller bättre på Arvika som på de andra spelningarna. Jag håller inte med om ett enda ord i ovanstående recension, spelningen var fullständigt underbar. Det enda jag kan klaga på egentligen är att det var för kort, Roskilde fick ju 2h och en jävla massa fler ovanliga låtar!

Emil Oregistrerad 2009-07-07 13:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig