Text

Arvika 2008: Death Cab For Cutie

dcfc-rockfoto.jpg

Ben Gibbard.
Bild: Johanna Wallin, rockfoto.nu

Ben Gibbard och kompani intar Vintergatan med stor pondus och självklarhet och redan i inledande Bixby canyon bridge ter det sig självklart att bandet hör hemma på största scenen på Arvika. Så har det inte alltid varit, med stor hjälp av diverse teveserier har de gått från småklubbar till headlineakt på några få år. En resa som för många band skulle innebära musikaliskt självmord i form av likriktning. Så är dock inte fallet för Death Cab For Cutie. Bandet har de senaste tre gångerna jag sett dem känts mer taggat och livfullt än på denna spelning, trots att två av gigen var på den blekaste skivan i DCFCs katalog, Plans. Och där någonstans har jag mina invändningar, insikten om att de kan så mycket bättre på Arvika tar överhanden och en likgiltighet infinner sig.

Men det bränner understundom till rejält. Cath… från senaste given Narrow Stairs har mycket gemensamt med Seattlekollegorna i Band of Horses vilket endast kan ses som ett kvalitativt riktmärke. I fantastiska Title and registration hoppar Gibbard ner i fotodiket och bjuder publiken på en närgången berättelse som griper tag, alla åtta minutrar av suggestiva I will possess your heart avverkas, allsången på Soul meets body är på gränsen till gåshudsframkallande och till och med mina favoriter Movie script ending och Why you’d want to live here från finfina Photo Album ligger på repertoaren. Till mångas förtret inbillar jag mig.

För det är däri DCFC har det stora problemet. Att lyckas överbrygga tidigare karriären som indievärldens älsklingar till nutida allmänhetens älsklingar. I och med att fokus ligger på just Plans och den något bättre Narrow stairs även här hamnar äldre material i skymundan, vilket är synd och skam eftersom bandet sitter inne med en låtskatt på tidigare skivor. Eller så har jag bara blivit gammal och grinig. Det var bättre förr. Eller?

Publicerad: 2008-07-07 11:19 / Uppdaterad: 2008-07-09 08:01

Kategori: Arvika 2008

2 kommentarer

Ooh, Movie Script Ending är en grym låt. Den spelade de inte på Berns förra vintern. Hoppas att de gör en till Europa-vända i höst, ska vi säga att de spelar på Cirkus i november eller så? Bra.

Hunden Leif Oregistrerad 2008-07-08 22:24
 

Jag älskar DCFC, men man kan tyvärr inte tycka annat än att de låter som på skiva, live. Som att sätta på en CD. De är inte nog livliga.

Erik Oregistrerad 2008-07-15 18:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig