dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Ett decennium senare

brinner permanent
Det har kanske varit svårt att missa att dagensskiva.com fyller 10 år. Just idag för tio år sedan publicerades den allra första recensionen, Obligations to the Odd av Voice of a Generation. Redaktionen har ändrat form under åren men för att ta tempen på recensenterna ställer vi dem fem frågor:

1. Vad är ditt bästa dscrelaterade minne?
2. Vilken är den mest minnesvärda recensionen?
3. Vad är din drömintervju?
4. Vad är det mest troligt att man kommer få höra dig spela på dscfesten i helgen?
5. Vilka är dina önskningar för dsc i framtiden?

Tomas Lundström:
1. När jag fick beskedet att jag var med i redaktionen, alternativt någon sen natt på någon festival någonstans.
2. Kals Deerhoof-haiku, Olas och Kristofers msn-recension om Buck 65, Shebang-Marinas gästrecension , Hate EternalFury and Flames och Kiss-specialen förra våren.
3. Paul Stanley och/eller Gene Simmons.
4. Kiss, Status Quo och The Hellacopters. Samt lite hårdare grejer.
5. Större, bättre, mer.

Martin Sjölander:
1. När jag fick ett mejl med beskedet att jag skulle få börja skriva för DSC efter 1 års väntan.
2. Poor FavourFacing Silence av Madelene Holm. Klockan var 03:00 och jag och en kompis kom precis hem från en efterfest. Polaren loggar in på stora fluffiga internet och utbrister: – Martin! Är inte det här ert band eller? (Hade självklart dagensskiva.com som startsida redan då). Efter detta kunde jag omöjligt somna. Var nog vaken till 06:00 på morgonen, då hade jag läst recension 23 gånger.
3. Håkan Hellström
4. Svängig pop från band som jag har givit bra betyg till på dagensskiva.com. Phoenix är ett säkert kort.
5. Att dagensskiva.com blir större och åtkomligt i fler kanaler. DagensskivaTV, recensioner i mobilen (genom någon länk från mobiloperatörernas hemsidor t.ex.) eller varför inte ett samarbete med någon rikstäckande morgon/kvällstidning.

arvika 2008 patrik h maria g
Maria Gustafsson:
1. Första gången jag träffar redaktionen på Stadshotellet i Katrineholm och hamnar i något slags chocktillstånd, när Patrik framför Hit Me Baby One More Time på campingen i Arvika och jag kompar otajt som human beatbox, när Ola och David singstarar PSB så störningsjouren kommer, ”jag går som en perfekt gud” och alla idéer som vi genomfört men mest sådana som vi aldrig genomfört.
2. Kals Nordpolen-recension där han citerar Martin Svenssons Du är så yeah yeah wow wow och väldigt få inser vad de läser.
3. Jeff Tweedy.
4. Built by Snows All the Weird Kids Know, bra göteborgspop som The Greencoats Hello! och Samuraj Cities Spoonful of Talk, gammal rävig indie, nya Camera Obscura för sommarkänsla och så ska jag få in nåt av Jackson Browne.
5. Att vi skriver mer. Att vi gör mer radio – med lyssnarkommentarer i programmet. Att vi gör något av de otaliga idéer som ligger på hög. Och att vi skriver mer.

Rebecka Ahlberg:
1. Ja, jag har ju inte så många än så länge. Preliminär pass!
2. Well. Jag är fortfarande harmynt.
3. Mark E. Smith.
4. Ilskna unga män med gitarrer och/eller anorak samt sorgsna unga kvinnor i matchande håruppsättningar.
5. Att vi annekterar en bit land.

Marie Lindström:
1. När jag träffade Tomas första gången och hans förvåning då han trodde att han skulle möta en två meter lång tatuerad svarthårig brud och istället mötte en liten blond mupp.
2. Young JeezyThe Inspiration för att Kal gav Snömannen svar på tal, Kjell Alinges recension av Differnet för…jag vet inte, den har bränt sig fast i mitt minne och Franz FerdinandFranz Ferdinand för att den utlöste en rolig citatdiskussion i kommentarerna.
3. Stevie Wonder
4. Musikalmusik från 20-talet tills någon drar ur sladden.
5. DSC-TV! Mer text och mer samarbeten.

Martina Nordman:
1. Första (och hittills enda) gången jag var med på redaktionsmöte och var den enda som försov sig. Jag skäms än idag. Och så festivalerna förstås. Eftersom jag blir frånvarande från helgens galej hoppas jag på att årets Arvika blir lika bra som förra upplagan.
2. Alla de som fått mig att brista i skratt eller leta upp skivan. Eller båda.
3. Förmodligen Sioux eller Styrene. Men jag gillar att prata.
4. Jag skulle ha spelat ungefär det här: Delorean, Bauhaus, Pnau, The Fuzztones, Ellie Goulding och Tim Exile. Alternativt kommer jag att försöka ta över det hela genom något i stil med Silent Dance-festerna, fast telepatiskt (som ju bör vara nästa steg i utvecklingen).
5. Att åldras med ovärdighet.

paddy
Jonas Appelqvist:
1. När nära nog hälften av redaktionen drack Paddy på en solindränkt presscamping Arvika 2008 och när det på Hultsfred gick upp för Tomas att det var jag som låg bakom forumnicket han väldigt länge misstänkt var Mikael Nordlander…
2. Bortsett från att skivan är värd ytterligare två betygsskivor håller jag Anders Jakobsons recension av Him Kerosenes Recorder som mest minnesvärd. Inte så mycket för själva texten som för att bandet på det stora hela var totalt bortglömt vid recensionens publicering. Him Kerosene förtjänar ett bättre öde och Anders gjorde en välgärning.
3. Ian MacKaye
4. Jason Lytle, Cursive, Wipers och galet mycket mer. Liberators Malmö FF kan komma att bli sista låt ut från dj-båset vid 02:58, som pepp inför söndagens match..
5. Större, bättre, mer.

Patrik Hamberg:
1. Det är faktiskt helt omöjligt att svara på. Tio år. Herregud. Men främst handlar det om alla fantastiska människor jag lärt känna längs vägen, både i och utanför redaktionen. Många hade jag aldrig mött utan dagensskiva.com. Dagens sanning.
2. Dani Anderssons gästrecension av HIM:s Razorblade Romance. Någon av Kjell Alinges alla fantastiska ordmålningar. Fifis recension av D’Angelo på Cirkus. Och ett par hundra till.
3. Meshell Ndegeocello.
4. James Brown från sjutumsvinyl.
5. Att funken styr era steg (och att jag påbörjar och avslutar serien 100 skivor funk).

Ola Andersson:
1. Som Patrik skriver: 10 år, en herrans massa minnen (ja, eller åtta för mig då). Men första och ett av de starkaste dsc-minnena var när jag precis kommit med 2001 och träffade stora delar av redaktionen på Hultsfred när jag var där med några andra vänner. Vi möttes bortåt Rookie-tältet till en väldigt varm dag när jag precis till stora delar studsat mig igenom en Kent-konsert på Hawaii. Kal konstaterade snabbt att jag förstås måste ha en dsc-t-shirt på mig och bytte på stående fot den han hade på sig mot den t-shirt jag bar. En genomsvettig t-shirt var vad Kal fick av mig. När jag sa att det berodde på det massiva och varma folkhavet framför Kent-spelningen blev reaktionen: ”uuuh, Kent-svett, den värsta sortens svett”.
2. Allvarligt. Nu står det helt still. Hur många som helst. Får fundera mer.
3. Vet inte. Det känns som att jag med åren blivit allt mindre intresserad av att lära känna artister på det viset. Jag skapar hellre min egen version av dem. Det blir mycket mer intressant då.
4. Kommer förmodligen inte spela på festen, men det hade förmodligen blivit fjollhouse och glitterdisco. Eller, vad är det för fråga egentligen? Finns det några andra svar på den frågan än det här?
5. Complimentary rullator?

Kal Ström:
1. När stora delar av redaktionen, överförfriskade på husvagnscampingen, chantade en hymn till David Drazdil till långt in på småtimmarna. En tradition som tas upp med jämna nostalgiska mellanrum. Men egentligen är mina bästa minnen varje gång redaktionen ses.
2. Min egen är när jag fick ett personligt tack från Marit Bergman efter min recension av hennes Baby Dry Your Eye. Det kändes så konstigt att jag aldrig kom mig för att svara henne. Andras recensioner är alla de där jag aldrig skulle lyssnat på annars, typ Olas fjollhyllningar och Tomas värsta dödsrosslingar, men på grund av texten verkligen tvingar mig att göra det.
3. Jag har egentligen aldrig haft ett drömintervjuobjekt. Jag inspireras av människor och då vill jag veta saker om dem, men intresset skiftar. Etta av mina bästa tillfällen var när jag ville veta mer om Hans Appelqvist fick jag chansen att prata om vad musik är med honom. Men inte ens då var intervjun i sig inte huvudsaken utan det jag vill ha ut av samtalet. Och det är väl skälet till varför jag sällan vill göra regelrätta intervjuer. (Jag la till exempel aldrig ut intervjun här.)
4. Ska försöka få ihop Kid Koala, Shining och Deerhoof på något snyggt sätt.
5. Att få mer tid att utveckla sajten. Har alltid alldeles för många idéer som inte blir realiserade på grund av tidsbrist. Och så lägger vi ner forumet va? I framtiden kommer allt bli bättre.

Peter Dahlgren:
1. Husvagnssemestrarna på Hultsfred och träffarna hos Hamberg på landet.
2. Hamberg om Modern Talking och min tia på Kents b-sidor.
3. De lyckliga kompisarna. Ett retrospektiv i en högervriden tid.
4. Om jag överhuvudtaget får spela så blir det nog lugn folkmusik eller visa. Kanske lite mespop.
5. Att vi fortsätter vara en plats där musiken finns i första rummet. Att vi snart vågar göra recensioner som inte är vanlig text utan mer av ljud och bild.

Madelene Holm
1. När jag ramlade in, liksom på ett bananskal, i redaktionen.
2. Svårt. Jag är alltid sjukt imponerad av att Ola bara kan blajja på. Och det menar jag på ett positivt sätt.
3. Jag har lite kändisaversion i allmänhet, så jag försöker låta bli att drömma om intervjuer. Jag skulle bara känna mig fånig om jag frågade ut någon som jag verkligen diggar till tusen. Men kanske en massa små svenska indieband. Fast inte samtidigt förstås.
4. Jag kommer ganska troligtvis spela Club 8:s Missing You.
5. Att vi kommer vara som en uppslagsbok där ALLA skivor i hela världen finns att läsa om.

Agnes Arpi:
1. Det kan vara när jag tvingade delar av redaktionen att tävla i musikkunskap på ett hotellrum i Skövde. Urvalet var låtar från min mobiltelefon och tävlingen gick ut på att säga rätt artist snabbast. Jag hade roligt i alla fall. Det kan också vara när Kal, Fifi och Maria lånade mitt röda läppstift och vi tog gruppfoton en blöt kväll under förra årets upplaga av Way Out West. Det kan absolut dessutom vara när jag fick ett mail från Ola redan 2003 med ett tack för en recension av Mystic, alltså flera år innan jag blev en del av dagensskiva.com. Det var stort för mig.
2. Patrik Hambergs Jill Scott-recension, en av flera där jag gick loss i kommentarerna. Ett år senare var jag själv med i redaktionen och fick mina alldeles egna troll att mata.
3. En på svenska med någon man inte blir nervös och darrig inför.
4. Ingenting, för jag ska inte spela. Jag ska däremot hänga runt och dricka öl. Annars hade jag spelat The Spinners, The Pharcyde och Håkan Hellström.
5. Att jag själv får tid och möjlighet vara en aktiv del av sidan igen.

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2009-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-13 22:26

Kategori: Artiklar, dagensskiva.com 10 år, Special

11 kommentarer

Vad hade Jonas Appel för Nick? I kicked a Boy?

Peterok Oregistrerad 2009-05-13 00:05
 

Är Ola = Gästen? Ganska genom skinligt t.ex. Som att Kal ström = professorn också?

Peterok Oregistrerad 2009-05-13 00:14
 

Grattis! Tio år är ju en evighet

Medlem 2009-05-13 08:45
 

´Grattis till ett deci-sekel!!! :D

Medlem 2009-05-13 08:59
 

Skulle vara kul att se en intervju med de skribenter som fått sparken? Typ Norlander, Dothopkillen och Kjelle Alinge? Och hårdrockaren som hade två ressar?

Primal Oregistrerad 2009-05-13 09:09
 

Grattis! 10 år på internet är som 100 i verkligheten. Som sagts, vore kul om även vilande och historiska red.medlemmar fick lite plats.

Medlem 2009-05-13 17:29
 

Grattis som fan. Ni gör en bra grej och jag är idag lite stolt över att jag var med ett tag.

Fredrik Welander Oregistrerad 2009-05-13 18:59
 

iPhone app? perfekt att läsa om musik när man är på väg till jobbet. Gärna med möjlighet att ladda ner hela arkivet.

Erik Oregistrerad 2009-05-13 21:05
 

Erik hänger inte direkt med i trenderna?? Köp en Black Berry vetjja!?

Peterok Oregistrerad 2009-05-13 21:14
 

Ni vet det och jag vet det d.vs. att dagensskivapunktcom inte är ett skit utan forumet och utan troll inget forum argo sans magico inget dsc. Ni vet’ jag vet’. MEn det är ifs. kul att ni tittar så djupt i naveln att får diskbråk på 10 års dan!

Grattis!!

PS: Här spisas Finn SJöblom :Ds

Medlem 2009-05-13 23:34
 

glöm för fan inte samerna!

Medlem 2009-05-14 00:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig