dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jill Scott: Beautifully Human: Words and Sounds Vol. 2
Beautifully Human: Words and Sounds Vol. 2 (CD) Jill Scott
2004
Hidden Beach/Sony
3/10

Saggig soulsoma

Lyssna

Sök efter skivan

Det är den andra stora soulbesvikelsen för året som har hamnat hos mig nu. Den här är dessutom sju resor värre. Den får Angie Stones ”Stone Love” att verka som ett brännande mästerverk. Det gör ont i mig att lyssna på det här. På ett dåligt sätt. Här finns ingenting som berör. Ingenting som stör. Här finns ingenting.

Röstuppvärmningen när Jill Scott gör pruttljud med munnen är skivans höjdpunkt. Jag börjar fantisera om Zap Mama på scenen i Belgien i somras. Tyvärr går det bara utför efter de där inledande åttio sekunderna. Då spelar det ingen roll att Jill skrivit texter som med en annan inramning skulle kännas långt in i benmärgen, när helheten är så… platt, tam, inställsam och menlöst försiktig.

I stunder försöker hon ta i mer och visst har hon rösten. Men i slutändan räcker det inte. Ljuden som spelas runt den är så totalt själlöst intetsägande att jag tappar allt intresse. Rösten försvinner i en ocean av tam smet. Jag försöker tänka bort smeten och lyssna som om hon sjöng a capella och de få stunder jag lyckas är det inte så tokigt.

Andra gången det blir riktigt bra är först i avslutande extranumret. Den på pianon och bongotrummor framförda versionen av ”Bedda at Home”. Undrar vad som hade hänt om hon fått skala av alla låtarna istället för att doppa dem i vuxenradioluft? Jag vågar inte tänka tanken, men hoppas att det blir en liveversion i liten skala som följer härnäst.

Istället för att röra mig till tårar lämnar hon mig fullständigt oberörd.

Jag har svårt att lyssna till slutet av den sjuttiotvå minuter långa skivan särskilt ofta. Efter en halvtimme har jag fått nog av mesighet och vill sätta på något som försöker knäcka vartenda ben i min kropp istället. Något som skakar liv istället för att fungera som hjärndödande soma.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 08:39

Kategori: Recension | Recension: #2847

10 kommentarer

Hmm, låter ju inte så taggande. Trist.

Medlem 2004-10-01 14:17
 

inte så taggande

Medlem 2004-10-01 17:09
 

detta håller jag inte alls med om!

jahrebel Oregistrerad 2004-10-02 12:33
 

Fullt så usel är den inte. Någonstans finns en bra skiva – men den försvinner i ljudmassan. Hade skivan varit hälften så lång hade jag nog tyckt att den var riktigt bra.

Medlem 2004-10-04 14:04
 

Förlåt, men jag håller absolut inte med! Visst, hennes debut skiva var mycket bättre, men jag tycker att denna nya skivan förtjänar mer än 3/10, faktiskt…

Medlem 2004-10-08 13:51
 

Va, va, va? Aldrig någonsin tidigare har Patrik varit så här långt ute och cyklat. Plattan förtjänar det tredubbla betyget!

Martin2 Oregistrerad 2004-10-30 14:07
 

Du är ju dum i huvudet.. Gå och runka till James Brown eller något istället för att ge dig på musik du inte förstår.

Medlem 2004-11-01 15:30
 

Patrik!!

Börja köra sopor eller fortsätt digga E-Type och schlager och håll dig borta från sådana här bra skivor. Tack! I Jill har jag hittat mitt livs kärlek!

Medlem 2004-11-17 21:15
 

Ja…det här var nästan årets besvikelse. Skivan alltså! Inte recensionen.

Medlem 2004-12-15 17:03
 

[...] Sista åren med förra versionen av dagensskiva.com var man tvungen att vara registrerad medlem för att kommentera redaktionellt innehåll. Nu återgår vi till att ha öppna kommentarer igen, bland annat för att vi saknade kommentarer som “Sluta rida Ja Rule’s kuk!” och “Gå och runka till James Brown“. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig