dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Him Kerosene: Recorder
Recorder (CD) Him Kerosene
1995
Ampersand
7/10

Tragiskt underskattade

Lyssna

Sök efter skivan

Nils Renberg och Niklas Quintana får ursäkta, men 1995 var Him Kerosene inget annat än Fireside-Kristofers och Fireside-Pelles sidoprojekt.

Det var ett härligt år. Det började komma allt fler svenska independentbolag som släppte smal musik på CD. Det var efterskalvet av den stora indievågen och hardcore- och punkscenen frodades.

Några klipska killar i Umeå kom på att man kunde få starta-eget-bidrag och släppa skivor. Så de startade Desperate Fight Records och dokumenterade de norrländska straight edge-banden. Sen kom de på att man kunde få ännu mer starta-eget-bidrag om man startade ännu ett skivbolag. Ampersand var ett faktum och plötsligt kom det en skiva med Him Kerosene, ett band som ingen hade hört talas om.

Snacket gick: Det här är Kristofers och Pelles sidoprojekt. Vilka de andra var visste ingen, det var ju Kristofer och Pelles band. Kristofer. Pelle. Kristofer. Pelle. Sång/gitarr. Trummor. Efter Firesides debut med ”Fantastic four” var de redan ikoner. Det var de i och för sig redan på demostadiet.

Det finns en osynlig, men ändå tydlig linje mellan Him Kerosenes ”Recorder” (1995), Firesides ”Fantastic four” (1994) och The Bear Quartets ”Cosy den ”(1993) och ”Family affair” (1993). ”Recorder” är resultatet av när ”Fantastic four” korsbefruktades med ”Cosy den” och ”Family affair”, släpad genom en pöl av punkig energi. Ja, så låter den.

(Som en parentes kan man nämna att BQ:s Mattias Alkberg och Johan Forsling bidrog med lite text respektive musik på ”Recorder”. Johan Forsling ersatte sen Kristofer när han och Pelle lämnade bandet, för att sin tur hoppa in i BQ istället för Forsling och Urban Nordh på ”Everybody else”-turnén som jag av en händelse såg i Finspång någon gång 1995. Just det – när Forsling hoppade av Him Kerosene och ersattes av Anders Ekström från Breach, där av en händelse Him Kerosenes Niklas Quintana också spelade, spelade bandet – Him Kerosene alltså – in en BQ cover på EP:n ”Whatever gets you by” (1997). Innan dess hade Pelle G spelat in Him Kerosenes singel ”Loser outfit”. Rörigt? Nej, i goda vänners lag kan uppenbarligen vad som helst hända.)

”Recorder” är mitt soundtrack till 1995. Jag kan inte minnas senaste gången jag lyssnade på skivan innan den plockades fram inför denna recension, men ändå är nostalgin total. 22 år gammal hade jag efter metal och punk börjat lyssna på indiepop, alternativrock – ja, vad man nu ska kalla det, och ”Recorder” var en perfekt skiva. Och den var svensk, det var nog det som var det bästa. Då hade jag inte lyssnat så mycket på Fireside eller The Bear Quartet, men nu hör jag de tydliga släktdragen. Den lätt karga ångesten från tidiga Fireside och de finurliga gitarrslingorna i sann Jari Haapalainen-anda.

Men det som får Him Kerosene att sticka ut lite extra är de tempoexplosioner de fyrar av emellanåt. Det höga tempot – för den här typen av musik – blev lite av bandets signum på de efterföljande skivorna, precis som bandets beundransvärda förmåga att presentera så pass varierade och omväxlande låtar. Ett tydligt sound och en tydlig stil, men ändå aldrig samma låt om och om igen. Alltid en överraskande vändning eller ett oväntat arrangemang.

Fast i slutändan är det nog Kristofer Åström och Pelle Gunnerfeldt som får ursäkta. Tragiskt underskattade Him Kerosene var faktiskt som bäst efter att ni hade slutat. EP:n ”Caper” (1996), singeln ”Loser outfit” (1997), albumet ”Start. Stop.” (1997) och EP:n ”Whatever gets you by” (1997) är en kvartett skivor som alla spöar (eller åtminstone utmanar) debuten.

Vill man få tag på Him Kerosenes skivor kan det nog vara lite knepigt. Det är nog lättare att hitta de vinylsinglar som finns än CD-skivorna. De tre sista ovannämnda titlarna släpptes av Telegram som enligt rykten drog in albumet för att det sålde för dåligt. Så det blir nog i reabackarna eller på begagnathyllan som skivorna kan finnas. EP:n ”Caper” såldes för några år sedan för blott 5 (!) kr hos Ginza. Galet, men ett otroligt fynd.

Håll ögonen öppna. Det kan finnas otroligt välsmakande godbitar mitt framför näsan på er.

Anders Jakobson, Nasum

Publicerad: 2003-04-12 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1925

19 kommentarer

Catskill, sweet by and by

We got all our love

the sky above

the twinkle in yer eye

Now where the wind may blow…

Time to kill Oregistrerad 2003-04-12 00:03
 

Gillar ”Start, stop” mer.

Marcus Oregistrerad 2003-04-12 00:10
 

Bättre än Beatles och Kent!!!

Anonym Oregistrerad 2003-04-12 00:49
 

Nasum regerar!!!

Erik Oregistrerad 2003-04-12 09:43
 

nörden vågar inte erkänna att han också driver en stephen king-fanclub!!! ha ha där kom jag på honom!! http://welcome.to/foljeslagarna

snübben Oregistrerad 2003-04-12 10:22
 

Vilket avslöjande! Jag tror jag storknar!

Anders Jakobson Oregistrerad 2003-04-12 12:23
 

Äntligen en gästrecension som inte resulterar i betyget 10/10.

Mats Oregistrerad 2003-04-12 12:35
 

nya nasum-plattan är riktigt bra för övrigt, men en sån recension får man väl inte se på den här sajten.

boris Oregistrerad 2003-04-12 14:26
 

Verkar bra. Detta ska kollas upp.

Anonym Oregistrerad 2003-04-12 14:44
 

Otroligt snygg t-shirt…

Danny L Oregistrerad 2003-04-12 19:25
 

När jag var 16-18 lyssnade jag på den här varje dag.

…skiter väl i dig!

mRa Oregistrerad 2003-04-12 19:49
 

Trummisen i Nasum, Anders: Är inte du typ den snabbaste trummisen i världen? Det brukar jag få höra ofta om dig i alla fall.

oskar Oregistrerad 2003-04-12 20:45
 

oskar > jag är långt ifrån den snabbaste trummisen i världen. Snabbaste trummisen på min gata, möjligtvis. Några andra ambitioner har jag inte.

Anders Jakobson Oregistrerad 2003-04-12 21:48
 

jaha, vad är det för speciellt med den om den bara får en 7a?

jacob Oregistrerad 2003-04-12 22:16
 

frågan är vem som är snabbast.. nick barker grindar ganska fort men han är väl långt ifrån nån rekordhållare antar jag.

boris Oregistrerad 2003-04-12 23:00
 

en av mina favorit-skivor som jag aldrig trodde jag skulle få se recenserad här. resten him kerosene gjorde var skit. speciellt start.stop.

mary jane parker Oregistrerad 2003-04-14 10:16
 

klockren skiva. man kan köpa 3 av him kerosenes skivor av birdnests mailorder tror jag.

chrille Oregistrerad 2003-10-13 13:37
 

jag gillar speciellt start.stop, mary snackar skit.

grind Oregistrerad 2004-07-25 18:23
 

[...] är värd ytterligare två betygsskivor håller jag Anders Jakobsons recension av Him Kerosenes Recorder som mest minnesvärd. Inte så mycket för själva texten som för att bandet på det stora hela [...]

Ett decennium senare | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-05-13 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig