dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Poor Favour: Facing Silence EP
Facing Silence EP (cdep) Poor Favour
2008
Egenutgivet
8/10

En härlig blandning

Det är lite roligt. Så snart jag rippat in Poor Favours debut-EP Facing Silence EP på datorn och de första växande tonerna av förstaspåret Jealous når ut i mitt vardagsrum medan jag är på väg för att hämta kaffet i köket, så är jag förtjust. Pop med godartade, glada syntar, en liten gitarr som smyger sig in och så Daniel Thörnblads inte kaxiga, men väl självsäkra, röst (inte är det särskilt ofta i falsett, som pressreleasen vill påskina. Men det gör inget den här gången). Vem kan inte fall för refrängens slutkläm ”So there’s nothing that we can do. Who-who” eller sista refrängens ännu bättre ”So there’s nothing, no there’s nothing that we can dooo, who-who-who”. Perfekt poplyrik och sång.

Spår två förvånar mig dock en aning på grund av sin skillnad från den tidigare. Bless to be Around är en housegungande skapelse, inte särskilt popig alls, utan gitarr, men syntarna är självklart kvar. Inte vad jag väntade mig, men att inte alltid få vad man vill kan vara en bra erfarenhet. Bless to be Around är en svängig sak, där Thörnblad verkligen får visa de ess han har i röstrockarmen. Att vända ut och in på stämman och göra den en aning nasal för att i andra stunden ta ifrån magen. Han får mig att tänka på Eric Gadd, men inte på ett dåligt sätt.

Sista låten tillika titelspåret Facing Silence tycks också vara i en egen dimension, skild från de andra spåren, men ändå länkade. Här visar syntarna att det är de som är det viktiga redan från början med sitt melodiösa retrointro. Sedan följer en mängd olika syntslingor och spännande ljud och en akustisk gitarr som nästan gömmer sig i ljudbilden. Även här Thörnblads röst en klippa i ett stormande synthav, särskilt när han med kraft trycker fram meningen ”But I’ll never face it alone. Whou-ouh” för att sedan gå över i små svaga ”whoe-ouh”. Låten slutar rätt tvärt, inte i syntar utan i försiktigt gitarrplink. Lite synd kanske. Jag känner att jag vill ha mer.

Och trots ett sound som inte tycks helt renodlat, med låtar som inte följer någon tydlig gren eller genre, eller kanske just på grund av detta, är Facing Silence EP en liten härlig tillkomst till den svenska musikscenen. I pressrelasen står det att planer på en fullängdare inte ligger långt borta, men att man vill ha respons på EP:n först. Så, nu har jag reagerat! Ge mig mer! Tre spår tar slut för hastigt.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-03-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-06 23:58

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4505

19 kommentarer

nej.

Medlem 2008-03-07 00:37
 

Trevlig rec. Verkar lite intressant. Men, varför börjar du med att försämra ljudkvalitén på de alster du skall recensera?

Medlem 2008-03-07 01:59
 

Ljudkvalitén blir nödvändigtvis inte sämre för att man kopierar över musiken till sin dator.

Gustav Oregistrerad 2008-03-07 07:45
 

kvaliteten. inte kvalitén. låt apostrofen vila.

krister Oregistrerad 2008-03-07 08:19
 

Det där är ingen apostrof. Ska du agera språkpolis får du i alla fall ha rätt.

Medlem 2008-03-07 11:31
 

krister: Apostrof/Accent

Kal Ström Redaktionen 2008-03-07 11:35
 

Gustav> Jo det blir den.

Medlem 2008-03-07 12:32
 

Nej, det blir den inte.

Medlem 2008-03-07 14:06
 

Erda>> Varför skulle den bli det? Att rippa innebär inte med nödvändighet att man komprimerar musiken med en lossy codec.

P Oregistrerad 2008-03-07 14:11
 

Gustav, Ai och P> Förlåt, jag kände mest för att säga emot. =)
Men, med en vanlig cd/dvd-brännare blir inte kvaliteten den bästa i vilket fall som helst.

Medlem 2008-03-07 14:31
 

Har du ett bra ripprogram och rippar i 320kbit blir kvalitén ofta inte sämre. Det beror på vilken studio man spelat in med heller. Det är stor skillnad på en hundramijonersstudio och en grupp som Poor Favour som antagligen spelat in skivan hemma? Det viktiga är grundmaterialet. Sedan behöver du ett jävla högtalsystem för att höra skillnad dessutom.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-03-07 15:03
 

Det blir alltid en viss kvalitetsförlust när du rippar en skiva. Även till ett lossless-format. Då snackar vi dock försumbara förluster. Hela idéen med MP3 är ju dock att försämra kvaliteten till förmån för storlek. Sen att en bitrate över 192 är transparent för de flesta människor är ju en annan sak.

Audiofilen Oregistrerad 2008-03-07 15:48
 

Krister: Både kvaliteten och kvalitén går. Juh.
Metersystemet: Jag har ingen bra skivspelare just nu. Och jag lägger alltid in all musik på datorn, hur som helst.

Madelene Holm Medlem 2008-03-07 15:58
 

Skivan är inspelad i Boost Studio med producenten Torbjörn Karlsson.

http://www.booststudio.se/

Martin /PF

Martin SJölander Oregistrerad 2008-03-07 16:14
 

HAHAH fan va skiii!!

VeijH Oregistrerad 2008-03-07 19:21
 

Ljudkvaliteten kan omöjligt bli sämre om skivan blir ordentligt rippad med en lossless-codec. Är cdn skadad så att rippningen blir fel så är den ju lika skadad om den läses i en musik-cd-spelare. Skillnaden är att rippningsprogrammet kan ta god tid på sig och läsa om skivan så många gånger som krävs.

Om cd-spelaren är bra så är det viktiga för ljudkvaliteten istället vilken DA-omvandlare som används (av cd-spelaren VS datorn).

Moonbat Medlem 2008-03-07 23:48
 

Slutsats: Kvalitet och kvalité betyder samma och får skrivas på valfritt vis.
Apostrof(‘) är inte samma sak som accent(´,`).
Att rippa en skiva försämrar inte kvalitén utan i bästa fall förbättrar den.
Komprimera en fil försämrar kvalitén men i bästa fall är försämringen ej hörbar.
Klart å betalt.

Medlem 2008-03-08 02:01
 

Att rippa en skiva försämraren den i 99,9% av fallen.

Medlem 2008-03-09 02:59
 

Vad hände med gitarristen med underbett då? Nån sa att han inte hade något att bidra med?

Tommy Oregistrerad 2008-03-13 14:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig