dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hate Eternal: Fury and Flames
Fury and Flames (fil (mp3)) Hate Eternal
2008
Metal Blade/Border
8/10

Framtid

Den kanske tydligaste linjen mellan dödsmetallanhängarna är den som skiljer old school-älskarna från de som fortfarande följer med utvecklingen av genren.

Där old school-älskarna fortfarande är kvar vid ett ideal runt Autopsys Ridden with Disease (demoversionen, så klart) och föredrar sin death metal så sluskig att man nästan kan höra likmaskarna krypa i högtalarna och gärna inmundigar sin death metal med ett stort garv, finns även de som fortfarande söker att finna gränserna och gärna bege sig förbi dessa.

Old school-fansen kallar den moderna dödsmetallen sarkastiskt för symaskinsdöds, medan de nya fansen tycker att death metal har gått vidare.

Ironiskt nog är det förmodligen samma längtan som en gång förde de båda grupperna till death metal i första läget, men där den förstnämnda gruppen antingen funnit att gränser korsats nog, eller helt enkelt funnit att gränserna som bör krossas ligger på helt andra kontinenter.

En som bytte kontinent var Ola Borgström på skivbolaget Service. När death metal nådde sin peak några år in på 1990-talet var han enligt en intervju i tidningen Sex i allra högsta grad nere med scenen. Borgström beskrev upplevelsen att möta pionjärerna Morbid Angels musik som att utsättas för en mängd lager av elektriskt ljud som pumpas mot en.

Det där uttalandet dök upp i mitt minne när jag lyssnade på nya Hate Eternal-skivan Fury and Flames. För den beskrivningen är precis så jag uppfattar skivan. Och i mångt och mycket går Fury and Flames att jämföra med just Morbid Angel, även bortsett från att Erik Rutan, huvudmannen i Hate Eternal, har ett förflutet i gruppen.

Fury and Flames är nämligen något så sällsynt som ett death metal-album som spränger gränser.

Jag har många gånger funderat på hur extrem musik ska kunna tas ett steg till. Hur ska man kunna spela snabbare, hårdare, ondare, tyngre. Vad ska kommande generationer kunna göra med musiken för att göra den mer extrem?

Hate Eternal sitter inne med en del av svaret.

För på Fury and Flames är de onekligen i bräschen. Trummorna smattrar obönhörligt i sina intrikata strukturer, med sin grund i den amerikanska dödsmetallens tekniska stil, medan riffen är sjukt skruvade och aldrig gör avbön från att driva på framåt, mer, hårdare.

Det kanske må låta överdrivet, men det är en känsla av framtid jag får av Fury and Flames. Skivan är så extrem det går vara och fortfarande befinna sig inom gränsen för vad som får anses vara klassisk death metal. Jag ska ärligt säga att det inte är en skiva som passar för varje tillfälle, men när jag väl har spelat den har det varit en fröjd.

Och allt som oftast har det varit på soffan, när jag bara har legat där och känt de där lagren av elektriskt ljud. Pumpa och pumpa.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-19 21:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4521

14 kommentarer

Jag gillade ”I, Monarch”, men har inte Derek Roddy hoppat av trumpallen sedan dess? Han var ju kanske den största behållningen.

Jag tror att det finns mest fruktsam dödsmetallmark att utforska någonstans kring At the Gates ”The Red in the Sky is Ours”. Fokus på komposition snarare än på brutalitet.

Mr. Kite Medlem 2008-03-20 01:14
 

jag har svårt att lyssna utan att skratta hejdlöst

trummorna går smattrar som en flärp i cykelhjul

sångaren morrar utan att vara i närheten av ord

stor humor

Medlem 2008-03-20 09:04
 

förresten…

intrikata strukturer? allvarligt talat, detta är RAKT RENS, amerikansk thrash à la Watchtower körd genom kvarn till jämn smet och sedan pressad genom två turboaggregat.

Medlem 2008-03-20 09:29
 

Funderat på att bli matkritiker?

Medlem 2008-03-20 09:49
 

Varför recenserar ni så ointressanta skivor?

Why? Oregistrerad 2008-03-20 10:59
 

Jag är helt golvad av den här skivan. Den här kommer garanterat vara på min årsbästalista.

Trummor som inte spelar beat utan bara är en bakgrund. Musiken är rent av långsam eftersom den ligger långt under trummorna.

Jag lyssnar nästan aldrig på döds. Men det här, mina vänner, det är riktigt riktigt bra.

Tack Tomas för recensionen, jag hade aldrig börjat lyssna annars.

Kal Ström Redaktionen 2008-03-20 11:19
 

Jag tycker att omslaget är overkligt.

Martin Oregistrerad 2008-03-20 11:26
 

Intressant, skall ge dem en chans..

..har du gett SYL en chans Tomas, de behöver iofs flera chanser?
Å2:a sidan så är en sågning också en recension.

Mr L Oregistrerad 2008-03-20 12:49
 

Martin, håller med, finns ingen förrutom Hellboy som har horn, och han på omslaget är inte ens lik honom.
Dessutom slipar Hellboy ner sina.

Mr L Oregistrerad 2008-03-20 14:16
 

Hate Eternal är tillsammans med Nile och Vital Remains USA-dödsens kungar. Ungefär en halv miljard gånger bättre än Death Breath, Abscess, Murder Squad osv. Bra recension, och det gläder mig att även Kal verkar ha sans att förstå en del bra musik. Folk som tycker att detta är skit har helt enkelt snävare och trängre hjärnkapacitet än mäster Thomas och c:o.

Erik Oregistrerad 2008-03-21 08:03
 

Bara för att man spelar death metal kan man ju ändå göra riktiga låtar.

Spank Williams Oregistrerad 2008-09-07 13:44
 

[...] 10 metal: 1. Satyricon The Age of Nero 2. Hate Eternal Fury and Flames 3. The Haunted Versus 4. Tiamat Amanethes 5. Meshuggah ObZen 6. Metallica Death Magnetic 7. Burst [...]

2008: Tomas | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 09:59
 

[...] Hate Eternal Fury and Flames [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 10:36
 

[...] Kals Deerhoof-haiku, Olas och Kristofers msn-recension om Buck 65, Shebang-Marinas gästrecension , Hate Eternal – Fury and Flames och Kiss-specialen förra våren. 3. Paul Stanley och/eller Gene Simmons. 4. Kiss, Status Quo och [...]

Ett decennium senare | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-05-13 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig