dagensskiva.com

48 timmar

Recension

D'Angelo & Soultronics: Live på Cirkus i Stockholm 8 juli 2000
Live på Cirkus i Stockholm 8 juli 2000 (dubbel-cd) D'Angelo & Soultronics
2000
Bootleg
10/10

Kärlek

Lyssna

Sök efter skivan

Ända sedan den där ljumma sommarkvällen för två år sedan, har jag funderat på om D’Angelokonserten verkligen var så fantastisk. Eller om jag allra mest greps av den otroliga stämningen i lokalen, om jag var på speciellt bra humör den dagen och om det jag såg på scenen påverkade mitt intryck av det jag hörde alltför mycket.

För det var en stämning som hette duga, jag var på toppenhumör och de var verkligen en syn att skåda. D'Angelo i bländvitt leende, välartade muskler och bandana, 12-mannabandet Soultronics med den mäktige chefen ?uestlove bakom trummorna samt den ultrakoola kören, med galna kläder och plymer. Som tagna rakt ur en Parliamentshow och doppade i svart latex. Vackert!

Så när jag för ett par veckor sedan kom över den här inspelningen var jag lite rädd. Att detta Minne bland minnen skulle visa sig vara av den art som inte gör sig i bevarad form. Ni vet, som den där gången man känner sig snyggast på festen och efteråt får se foton som bevisar motsatsen. Eller när man skriver ner världens mest geniala idé ur en dröm som sedan visar sig lyda ”jag ska bilda en klubb som ska samla på boots”.

Därför tog det några timmar innan jag repade mod och satte i skivan. Men jag hade ingenting att frukta. Efter två låtar var jag beredd att slänga alla mina andra skivor och hänge mig åt att för resten av mitt liv förfölja och dyrka dessa funkens gudar. Musiken gjorde mig hänryckt så till den grad att jag a) dansade i trans [souldans] b) började gråta [lyckotårar] och c) skrattade högt vid ett flertal tillfällen. Ett lyckat köp således.

Det kan tyckas befängt att recensera en bootleg, som inte bara är svår att få tag på utan också illegal. Men jag kan inte låta bli. Det borde förresten snarare vara olagligt att förvägra människor så här lycklig och tillika lyckoframkallande musik (trots att P3 Live har gjort vad de kunnat och vid åtminstone två tillfällen sänt delar av konserten). Och även om D'Angelo har utlovat en officiell liveplatta från turnén, vet vi ju hur lång tid saker kan ta med hans tideräkning.

Inledande Devil's Pie låter till en början som en liveanpassad version av hur den låter på Voodoo, men efter några minuter drar den igång på riktigt. Snärtfunk och supergung. Och sedan rinner det på i ett enda långt groovetåg. Andra låten, Soultronic är en svängorgie utan like. Det är så jazzigt och funkigt, att håret inte bara reser sig på kroppen, utan krullar ihop sig, tigger om nåd och närapå faller av i pur lycka. Låten stannar upp. Och börjar om. Igen. Och igen. Pumpas upp till extasens brant. Jag ska inte börja referera till sex, men detta talar till dummare och hetare organ än hjärnan.

Efterföljande Send It On och avslutande Untitled, är de enda låtarna på konserten som är direkt överförda från studio till scen med sin långsamma och smäktande soul. Som man är van att höra D'Angelo alltså. Alla andra låtar har fått en helt ny livekostym, vilket är en av orsakerna till att jag älskar skivan så mycket. (Ja, du läste rätt – älskar.) Arrangemangen är komplexa och lägger flera nya dimensioner till de i sig grymma kompositionerna.

Referenser till annan lysande funk finns det också gott om. I Sardines dyker några takter av Trouble Funks Drop the Bomb upp med lite schyssta go-go-trummor som bonus. James Browns intensiva och organiserade funk finns som en grundläggande referens och Prince hypertajta konserter är inte heller långt borta. Med den stora skillnaden att JB och Prince inte skulle ha tillåtit sig eller bandet att flyta ut i kanterna på det sätt som Soultronics gör. Det är inte samma minutiösa klapp-klapp-spel och perfektion, utan vildare, hårdare och galnare än det mesta jag hört. Trots att det är så välspelat och grymt arrangerat att jag blir mjuk. Blåset är makalöst; tajt tajt TAJT och kungligt jazzigt.

I Shit, Damn, Motherfucker brakar allt samman i ett crescendo av ilska. Som om det var dagen innan och inte för flera år sedan D'Angelo ertappade sin bäste vän och sin tjej tillsammans. Han vrålar, bryter av ett mikrofonstativ och sparkar ner ?uestloves trumset i ohejdat raseri. Inte för att det gör låten ett dugg sämre, det är helt logiskt just här. Och får mig att undra om det inte var så här den borde ha låtit från första början.

Ja, så fortsätter det. Ett segertåg. Jag måste hejda mig från att beskriva varje låt i detalj, även om jag skulle ha stort nöje av det. Men det är lite för sadistiskt mot alla som inte har tillgång till skivan.

Låt oss istället hoppas att denna eller någon annan inspelning kommer ut på laglig väg. För mänsklighetens bästa.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-03-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 20:12

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1337

34 kommentarer

coolt. sjyrre recension.

Bacon Oregistrerad 2002-03-07 01:26
 

Dagensskiva.com goes Feber!

Albert Oregistrerad 2002-03-07 09:18
 

Albert: Vad menar du? dagensskiva.com har väl recenserat bootlegs förut, långt innan Feber startade dessutom. Eller, igen, vad menar du?

kjs Oregistrerad 2002-03-07 09:57
 

Suverän recension, suverän konstert. Gjorde ett eget bootleg från P3 Souls sändning som gått hett i CD-spelaren. ”Shit Damn Motherfucker är helt enorm, furiös. ”Feel like making love” växer tusenfalt i live-tappning. Jag önskar bara att jag varit där. Tack, Fifi.

Karensdagsmannen Oregistrerad 2002-03-07 10:01
 

D'Angelo kan vara den mest överskattade artisten i mannaminne.

Lågvattenssoul som bara är så seg.

Robyn Oregistrerad 2002-03-07 10:30
 

Robyn: Jag lovar att du hade ändrat uppfattning om du hört konserten.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-03-07 10:49
 

Du e bra du Fifi! Tack! (Rock on Pippiberka!)

Evil E Oregistrerad 2002-03-07 10:51
 

schysst recension. ett nöje att läsa. ”en klubb som samlar på boots” he he

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-03-07 11:14
 

Den här konserten är helt otrolig

Tack för den goa recensionen

Christoffer Oregistrerad 2002-03-07 12:27
 

aja, ja vill också ha den så ja kan smälta i soulgudens röst

Flavia Oregistrerad 2002-03-07 19:05
 

”jag ska bilda en klubb som ska samla på boots”.

haha

mycket bra recension

noam Oregistrerad 2002-03-07 22:13
 

jag har endast hört talas om diangelo. Men 10/10. WOW! Jag gillar i och för sig all hip-hop.

marko Oregistrerad 2002-03-08 00:02
 

nu undrar man förstås var man kan få tag på den här…har bara sett en enkelskiva ute..rippad från just P3

Andy Oregistrerad 2002-03-08 02:12
 

finns hos diverse skivhandlare i Stockholm. över disk oftast också.

urban Oregistrerad 2002-03-08 07:17
 

Hur får man tag i denna goding?

Vill oxå återuppleva en fantastisk konsert.

Nicklas Oregistrerad 2002-03-08 08:19
 

Vet nå´n hur man får tag i skivan?

Kent Oregistrerad 2002-03-08 14:27
 

Ursäkta, jag såg inte tidigare inlägg…

Kent Oregistrerad 2002-03-08 14:29
 

Hur lyder låtlistan?

Har jag helt fel om jag har för mig att konserten vad år 2000?

Micke Oregistrerad 2002-03-11 16:14
 

Micke: Såklart att du har rätt, det är jag som är totalt förvirrad. 2000 var året. Korrigerar detta.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-03-12 14:11
 

Ok, nu har jag missat något! Har också en bränd version från p3-live, men ingen ”shit, damn m.f” eller ”Untitled” så långt örat når. Det var ju just de jag ville ha efter att ha hjälpt honom i refrengen på just de låtarna. Har p3-soul sänt konserten i en utökad version? Vem är beredd att bränna ett ex till mig?

Chestlove Oregistrerad 2002-03-12 20:53
 

Det är få saker jag ångrar så mycket som att jag inte åkte ner till stockholm den där dagen, för 2 år sen.

Schysst recension!

Björn Oregistrerad 2002-03-13 08:52
 

Jorå, P3 sände ett tvåtimmarsspecial under P3 Soul-tid som innehöll alla låtar som inte sändes i P3 Live. En riktig guldgruva som vi har att tacka Ulf Gruvberg för!

Jag var där och tyckte att det var den bästa konserten jag sätt på 10 år, och på samma sätt som Fifi var jag orolig över hur inspelningen skulle låta… men den är så jäkla bra!

Okayplayer kommer f.ö. att släppa en d'Angelo-liveplatta snart…

http://www.okayplayer.com

Pino Oregistrerad 2002-03-13 21:44
 

Jag har skivan o håller med fullt ut, nästan den enda skivan man behöver. Chicken Grease e bäst.

Quest Oregistrerad 2002-05-20 13:34
 

Hey, Råkade surfa in på den här artikeln.. och jag kan bara hålla med.. SMASK!

Konserten var någoting sagolikt. Någonting man troligtvis kommer att berätta om för sina barn-barn.

Skivan är som ett slags nerbränt minne för den som vill återuppleva denna underbara sommardag.

D är helt enkelt ett musikaliskt geni (liksom prince) och om man inte förstår detta så föreslår jag att man försöker hitta denna skiva. Förhoppningsvis då.. förstår man.

Någonting annat skulle vara lika sorligt som att bara lyssna på absolut music skivor.

Grym rec. fifi

Tackohej

/Joao

Joao Oregistrerad 2002-05-30 15:53
 

nu har jag letat och försökt i flera år att ta reda på vem trombonisten i soultronics är… äntligen fick jag reda på att det är frank ku-umba lacy. det solot han har på en av låtarna är otroligt jäkla bra! det tog några år, men det var det värt.

Yahlmar Oregistrerad 2004-01-10 00:59
 

okej, jag måste få tag på den här, hur gör jag?

joel Oregistrerad 2004-01-18 22:56
 

Håller med. Jag var förresten SÅ nära att råka få av hans ring som han hade på sin vänstra hand..haha, det hade varit ett kul minne..

om någon vet hur man kan få tag på denna skivan så skulle jag bli helt ÖVERLYCKLIG..tacktack

Jonna Oregistrerad 2004-03-13 23:10
 

ja..just d..min mail adress ang skivan: zueca@hotmail.com

Jonna IGEN.. Oregistrerad 2004-03-13 23:12
 

Fifi!

Äntligen någon som plockar upp på den här skivan! Jag tror vi skulle kunna ha glädje av varandra. Jag skriver själv om musik, på superlounge.com, och nämner någon i the Soulquarians i varenda artikel. Oavsett vad jag skriver om :)

Hör gärna av dig, så kan vi dissekera denna lysande livespelning ner i grus och stoft. From the rain to the dirt.

Vänligast,

Jonas

Medlem 2005-08-30 10:29
 

Och ja, just det. Min mail är jonas@superlounge.com.

Fan, som jag älskar D. Och, jag har en grym grej jag måste skicka till dig, om du känner som jag.

Vänligast igen,

Jonas

Medlem 2005-08-30 10:31
 

Skivan är bara för grym. Tur att jag har fått tag på den:)

Medlem 2006-02-26 00:46
 

[...] Är man ett fan av D’Angelo känns mycket igen. Några av livelåtarna är från den omhuldade bootlegen från D’Angelos konsert på Cirkus i Stockholm i juli 2000. Features innehåller mängder av [...]

D’Angelo “Yoda” | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-02-07 00:12
 

Och hur får jag tag i denna briljanta upptagning?

Charlie Bonecap Oregistrerad 2008-11-28 12:20
 

Jag var också där och visst var det en speciell konsert! Glädjande nyheter är spotify:album:2GbKBrJU4VS8RKicS5n6Ma

Dawwan Oregistrerad 2014-05-14 12:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig