Lördag
Tredje gången gillt – rätt länge
2001 var året som vände upp och ner på det nyligen födda årtusendet när New Yorks karakteristiska skyline bokstavligen talat smulades sönder av två kapade flygplan. 2001 var också året då G8-mötet i Göteborg i resulterade i omfattande kravaller, året då Oklahoma-bombaren Timothy McVeigh avrättades och året då Wikipedia föddes.
I den musikaliska världen sa vi bland andra hejdå till Aaliyah, John Lee Hooker och George Harrison. Friends vann Melodifestivalen och svenska folket la allra helst sina skivköpspengar på Tomas Ledins Festen har börjat – ett samlingsalbum 1972 – 2001. Napster stängdes under sommaren och Audiogalaxy fick agera flyktingmottagning, samtidigt som Apple släppte den första versionen av musikspelaren iTunes och Bonniers köper Andres Lokkos, Mats Olssons, Jan Gradvalls och Lennart Perssons gemensamma musiksideprojekt Feber (för att sedan lägga ner alltihop bara månader senare).
Under tiden allt det här pågår mejlar den åtta man och kvinna starka dagensskiva-redaktionen (plus några hangarounds) som bara den. Under året skickar man 6747 mejl till den gemensamma redaktionslistan. Bland de många ämnen som avhandlas finns de långtgående planerna på att sjösätta de nya sajterna dagensspel.com, dagenskonsert.com, dagensfilm.com och dagenssajt.com. Bland de många virtuella försändelserna finns också två stora händelser i dagensskiva.com:s historia – som både handlar om att släppa taget.
Den 13 juni lanseras den tredje versionen av dagensskiva.com, rent funktions- och utseendemässigt. Det diskuteras flitigt vad som egentligen ska stoppas in för funktioner, och bland det som föreslås finns saker som månadens skiva, dagens låt, dagens skiva för ett år sedan, dagens skiva för två år sedan, slumpvald dagens retrorecension och anpassningsbar layout.
När version tre av sidan väl lanseras är den absolut största nyheten att besökarna mer än tidigare nu släpps in för att delta i innehållet på sidan i och med att forumet slår upp portarna. Denna version av forumet hinner med 1 121 065 inlägg innan det förnyas. Designmässigt är det omslaget till en James Brown-singel som dominerar det övre vänstra hörnet.
Omedelbart efter lanseringen av version tre påbörjas arbetet med nästa version för att så snabbt som möjligt stoppa in mycket av den funktionalitet som fick strykas i version tre. Sex år senare lanseras version fyra.
Den andra omvälvande händelsen för dagensskiva.com var förslaget att utöka redaktionen och släppa in en utomstående, hur otäckt det än kunde tänkas te sig:
Hej kompisar.
Vi behöver utöka redaktionen. Redan nu har Fifi och jag mer soul och RnB-skivor än vi mäktar med. Detsamma gäller vår förmåga att bevaka hiphopen (för att inte tala om elektronisk musik). Jag kastar därför upp två namn i luften som ni får smaka på och kommentera innan vi kontaktar dem (om ni nu håller med om att en breddning är av godo).Ola ”Sade” Andersson
Cecilia ”Revolver” LundbladDet är de två jag spontant skulle vilja höra efter med om de är intresserade av att skriva för dagensskiva.com. Får jag höra ett a? Får jag höra ett b?
(Patrik Hamberg)Jag säger: Utöka redaktionen! Men låt oss göra det med omsorg. Jag vill gilla de som är med liksom.
(Peter Dahlgren)jag haller med, vill också gilla. men, cecilia har jag traffat. hon var trevlig och brann for musik. även om hon är lite pretto. det är bra med tjejor. jämställdhet och det. sade-ola har jag ingen uppfattning om. kände inte mikael n någon elektro-brud?
(Kal Ström)Är lite kluven till att utöka red. Vore bra på sätt och vis eftersom vi kan recensera fler plattor, men samtidigt blir det förmodligen än mer svårjobbat i kommunikation och beslutsprocesser och så. /…/ En annan ”nackdel” kan vara att det blir lägre igenkänningsfaktor för besökarna med så många recensenter. Vi har redan 8. Det är fetmycket fler än de flesta tidningar och sajter har.
(Patrik Ekelöf)vi behöver nåt som rör om i grytan lite. det är bra.
(Patrik Hamberg)om en breddning ska ske så tycker jag att den först och främst skall ske på de områden vi nu inte täcker. /…/ ett annat förslag kan ju vara att dra ner på bredden på recensenterna. det kan ju inte vara så att vi får drivor med R&B, soul och hip-hop.
(Mikael Nordlander)Jag vänder mig starkt mot ett avsmalnande av recensenterna. Jag vill kunna skaka om folks förutfattade meningar av mig med en recension av At the Drive In. Jag vill inte bli RnB-Patrik med våra besökare. Sån inskränkthet betackar jag mig för.
(Patrik Hamberg)(Yahoo! Groups Redaktionslistan, 2001-04-12)
Efter lite mer diskuterande erbjuds Ola Andersson, som redan hunnit med att såväl skriva långa kommentarer som gästrecension, plats i dagensskiva.com:s redaktion som den förste nya skribenten sedan starten två år tidigare. Han är inte svårövertalad:
Låt mig säga så här: du frågar mig om jag är intresserad att tycka till om musik? Har påven en lustig hatt? Med andra ord skulle jag tycka att det vore jättekul att platsa i redaktionen. Men så är jag ju en sorglig popnörd också…
Olas första recension som redaktionsmedlem blir Missy Elliott Miss E…So Addictive 23 maj.
Under året delar redaktionen ut fyra stycken tior till album släppta 2001. Mikael Nordlander tycker att Tools Lateralus förtjänar högsta betyget, medan Fredrik Welander jublar högst över Madrugadas The Nightly Disease och M. Hedros & M. Hellbergs Together in the Darkness. Kal Ström delar ut hälften av alla sina dagensskiva-tior när han får höra Gorillaz album (det skulle dröja sex år innan Kal plockade fram högsta betyget igen och då till en tjugotre år gammal skiva). Kal passar också på att dela ut en etta till Smut Peddlers Porn Again.
Under året passerar många gästrecensenter revy. Filmkritikern Ronny Svensson skriver om Mark Ishams Castalia, P3 Pops Ika Johannesson minns barndomen med Kiss Music from the Elder, Just D:s Gustave Lund väljer att hylla Gil Scott-Herons Pieces of a Man, Esbjörn Svensson skriver kort och kärnfullt om Keith Jarretts Facing You medan Karin Dreijer gästar oss med en text om Cyndi Laupers All Through the Night, för att nämna några. Dessutom passar Jon Rekal på att recensera Gud.
Inte heller i år är redaktionen och besökarna överens om vilken som egentligen var årets skiva. Besökarnas favorit knep nästan en pallplats i redaktionens lista, medan redaktionens favorit inte ens hamnade topp tio när besökarna sagt sitt.
Besökarnas topplista
- The Strokes Is This It

- Ed Harcourt Here Be Monsters

- White Stripes White Blood Cells

- Bad Cash Quartet Outcast

- M. Hederos & M. Hellberg Together in the Darkness
Redaktionens topplista
- Angie Stone Mahogany Soul

- White Stripes White Blood Cells

- Randy Human Atom-Bombs

- The Strokes Is This It

- Missy Elliott Miss E… so Addictive
Publicerad: 2009-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-15 21:41
5 kommentarer
Du borde koncentrera dig på att leverera ett usb-minne med mina minnen på i stället.
Skärpning grabben!
#
gorillaz får en 10a medans velvet revolver får en 3a..börjar undra om inte kal är döv
#
oz: Haha. Det var roligt sagt. Tack.
#
Åh, Audiogalaxy! Det var lyckliga tider.
För övrigt är diskussionen om huruvida redaktionen ska breddas väldigt rolig. I synnerhet med tanke på hur saker och ting utvecklades längre fram.
#
”kände inte mikael n någon elektro-brud?”
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
hahahahahahahahahahahahaahahahhaahahhaaha
#
Kommentera eller pinga (trackback).