dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Gil Scott-Heron: Pieces of a Man
Pieces of a Man (album, cd) Gil Scott-Heron
2001
RCA Victor/BMG Classics
10/10

Den äkta varan

Lyssna

Sök efter skivan

I en tidsperiod då soulmusik ständigt dyker upp i mer eller mindre inavlade och degenererade versioner kan det vara skönt att skölja ur öronen med den äkta varan, nämligen Gil Scott-Herons album ”Pieces of a Man”.

I och för sig är samtliga denne mans album balsam för själen, med då hans produktion spänner över allt ifrån rena poesiuppläsningar till lite mer avancerade fusionövningar är just detta album att rekommendera för den ännu icke invigde.

Noterbart är att bara en enda låt utav 11 ”When You Are Who You Are” avhandlar ämnet kärlek. Resten utav texterna belyser olika aspekter på livet i det svarta ghettot, och även om det ämnet har skändats och våldtagits utav nästan samtliga nutida västkust-rappare skall det absolut inte avskräcka er. På ”Pieces of a Man” talar vi om texter som känns så realistiska och angelägna att man omedelbart förflyttas till Harlem 1971.

Bland de främsta låtarna på plattan märks öppningsspåret och klassikern ”The Revolution Will Not Be Televised”. En dikt som första gången gavs ut på poesiplattan ”Small Talk at 125th and Lenox Ave.”, och är en fantastisk betraktelse över televisionen och dess negativa inverkan på svarta människors revolutionslusta.

Även ”Home Is Where the Hatred Is” tillhör definitivt de vassaste soullåtar som skrivits. (Ester Phillips blev Grammynominerad för en briljant cover utav den här låten. Aretha Franklin vann klassen, men gav omedelbart bort sin Grammy till Esther Phillips då hon ansåg att Esther var en värdigare vinnare.) ”Home Is Where the Hatred Is” är en mycket vacker och enormt mörk bild ur en drogmissbrukares vardag:

”Home is where i live inside my white powdered dreams
Home was once an empty vacuum thats filled now with my silent screams
Home is where the needlemarks tries to heal my broken heart”

Melodier som andas hopp och framtidstro: ”Lady Day and John Coltrane” och ” I Think I'll Call It Morning”, samsas här med djupa åkturer ned i depressionen: ”Pieces of a Man” och ”The Prisoner”, och på samma sätt varieras även musiken på ett förträffligt dynamiskt vis. Med inslag av både jazz, blues, fusion och soul bjuder Gil Scott-Heron på en fulländad upplevelse för den lite mer krävande musikälskaren.

Gustave Lund, Sverige

Publicerad: 2001-10-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-27 20:58

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1111

8 kommentarer

En lysande skiva…

henka Oregistrerad 2001-10-06 00:09
 

Bland de bästa som någonsin släppts på vinyl. Ren magi. Hans röst innehåller 10 ggr mer känsla en USA:s samlade soul-elit.

Martin Oregistrerad 2001-10-06 19:39
 

hur kommer det sig att man missat den här då?

Jaja, det skall naturligtvis rådas bot på, det får bli ett blixbesök på skivhugget.

Magnusson Oregistrerad 2001-10-07 15:26
 

Tack.

”Pieces Of A Man” är en av musikhistoriens bästa skivor, alla kategorier. Fast väldigt bitter och deprimerande på sina ställen… lite som Nick Drake's ”Pink Moon”.

Joachim Oregistrerad 2001-10-07 22:39
 

Det är ju också så att titelspåret är ett svar på the last poets låt ”When the revolution comes” …lyssna på dem grymt bra men fast antagligen inte om det är soul man är ute efter

Daniel Oregistrerad 2003-12-17 22:23
 

Jag hade också tänkt skriva en gästrecension på denna. Himla Gurra G!

Medlem 2007-04-23 20:37
 

hur kan man recensera den här plattan utan att ens nämna Brian Jackson?

Medlem 2007-04-23 21:48
 

[...] barndomen med Kiss Music from the Elder, Just D:s Gustave Lund väljer att hylla Gil Scott-Herons Pieces of a Man, Esbjörn Svensson skriver kort och kärnfullt om Keith Jarretts Facing You medan Karin Dreijer [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig