dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tool: Lateralus
Lateralus (album, cd) Tool
2001
Volcano/Zomba
10/10

välkomna tillbaka!

Lyssna

Sök efter skivan

På besök i huvudstaden ivrade jag mot gamla stan. Det kan ha varit klassresa eller liknande. Jag minns inte. Jag brydde mig nog inte heller, mitt mål var som alltid House of Kicks. Året var 1992 och musik hade nyss hamnat på cd för min del.

–Alice In Chains, Pantera, Slayer och Soundgarden hasplade jag ur mig väl framme vid disken. De är bra band, har du några tips?
Lite fundersam började killen i affären plocka bland lite skivor.
–Har du hört dom här? sa han och räckte mig ”The Law” av Exhorder. De låter lite Pantera.
Glad över hjälpen överväldigades jag och tog den utan att blinka. Han tyckte nog att jag var en lydig kund och kom på att han visst hade något mer jag kunde vara intresserad av. Han plockade ner ett för dagen nyinkommet exemplar av ”Opiate” från en hylla och räckte mig det (på den här tiden förvarades importskivor i opraktiska små kartonger som gjorde så att det kändes som man fick mycket för sina pengar).

Väl hemma förklarade jag snart, för alla som ville lyssna, att Tool minsann måste vara ett av världens absolut bästa band. Och det blev inte bättre när debutfullängdaren ”Undertow” dök upp ett år senare.

Det tråkiga musikklimatet hade tvingat mig till att börja lyssna på tredjeplattor med engelska popband. Visserligen inget jag ångrar. Men under 1993 började jag på allvar lyssna på band som Helmet, Prong och Quicksand. Tillsammans med Tool utgjorde de under året ett soundtrack jag hade saknat. Ett soundtrack som byggde på dynamik, återhållen aggression och intelligent komposition.

Tool betydde extra mycket då de erbjöd mysticism. Kanske ren rappakalja, men musiker behöver myter för att vara riktigt intressanta.

”Ænima” gjorde inte saken sämre. En uppföljare, en tredje platta, som krossar minst lika hårt som ”Undertow”. Ingen trodde att det var möjligt. Men kanske tog de sin excentricitet lite för mycket på allvar helt plötsligt. ”Undertows” 69 cd-spår var visserligen också i den andan (att efter den 15:47 långa ”Disgustipated” lägga en massa tysta spår för att övergå i ljudet av syrsor och en berättelse om ”the carrot holocaust” är lite knasigt), men här har de lagt allt knas som låtar. Inte riktigt lika roligt jämt.

Här kunde sagan ha varit slut. Tool tvingades genomlida bolagsstrul i stor omfattning, och jag trodde att bandet skulle lägga av. Maynard James Keenan ägnade sin tid åt A Perfect Circle (bandet som enklast beskrivs som en lättvariant av Tool) trots att rättstvisten löst sig till bandets favör. Visserligen gick det rykten om nytt material med Tool, men de kändes mest som lama försök till att hålla intresset uppe hos fansen.

Under våren dök en box upp med bandets videor och en liveskiva; ”Salival”. En oinspererad sak jag inte orkat lyssna på särskilt många gånger. Efter att ha blivit riktigt besviken på den så sket jag mer eller mindre i att nya skivan ”Lateralus” var inspelad och klar. Ända tills dess att singeln dök upp. Helt plötsligt förstod jag att Tool inte alls var uträknade.

Jag blev uppriktigt sagt helt överrumplad. Jag trodde att den här pretentiösa konstrocksorkestern med läskiga progressiva ambitioner förpassats till historieböckerna. Jag kunde inte ens gissa att de skulle kunna komma tillbaka så här snart.

”Lateralus” är en fantastisk skiva. Än mer komplicerade arrangemang och än längre låtar än tidigare. Suggestivare och mer intrikat. Ett begrepp som ekvilibrism brukar jag sky som pesten, men här är det näst intill ett måste. Det mesta är helt galet välspelat.

Tro nu inte att Tool blivit Dream Theater. Det har de inte (tack och lov!). Visst kommer ”Lateralus” appelera starkast till intellektuella och musiker även denna gång, kanske mer än tidigare, men det som tidigare var bra finns även med här. Det är bara mer av allt. Utom av de små galna spåren.

Lite läskigt blir det när man tänker A Perfect Circle vid tillfälle. Det beror bara på Maynards mer kontrollerade skönsång. Rösten är inte riktigt lika rå som tidigare. Men jag kan inte klaga, han är en av mina absoluta favoritsångare. Han får mig fortfarande att bita ihop så hårt att käkarna gör ont. Det här är Tool. På riktigt. I 78 minuter och 51 sekunder.

Mysticismen och excentricismen har de också utvecklat. Så pass att de faktiskt blivit helt snurriga. Genomskinlig ask och genomskinligt cd-häfte utan information? Psheeeeeww, hur långt kan de gå? Texterna verkar även de vara mer flippade än tidigare. Men de har gjort allt på rätt sätt. De satte en norm tidigare. Den har de utgått från, men de har satt en helt ny. Omförpackat galenskap.

Jag har fått för mig att jag vill placera in skivan mellan ”Undertow” och ”Ænima”. Där hör den på nåt sätt hemma. Det är så här jag tror att Tool vill låta. Jag säger inte att jag tycker att ”Lateralus” är bandets bästa skiva. Jag säger bara att var en bedrift att göra den här skivan nu. Att lyckas bli intressanta igen. Det trodde jag som sagt aldrig.

Undrar om den där killen jobbar på Soundpollution nu? Jag är inte säker. Men han borde ha ett tack. Tool var bäst och är det fortfarande. I alla fall på att spela Toolmusik.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-07 10:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #942

42 kommentarer

visst är lateralus fantastisk, men betyg 10 är väl kanske lite att ta i???

s.o.k Oregistrerad 2001-06-01 01:08
 

Jag tycker att Tool är mycket överskattade. Har aldrig hittat något roligt i deras musik överhuvudtaget, inte heller på Lateralus.

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2001-06-01 08:01
 

Tool är sorgligt underbara!! Skivan är lätt värd 10

M.K Oregistrerad 2001-06-01 08:16
 

Tool på hultsfred. Ingen får inte missa!

ca6 Oregistrerad 2001-06-01 08:38
 

Tycker inte att Tool är överskattade, men jag har ändå svårt att finna nåt jag gillar med dem.

Kanske det är så att überintellektuell superpretentiös teatralisk rock inte faller mej i smaken.

Mmm, så kan det vara. Men hej, de är iaf roligare än Dream Theatre…

Bagarn Oregistrerad 2001-06-01 08:50
 

Kanon recension. Plattan är värd sina 10. Den kräver en hel del av lyssnaren, men låt den gå på 10-20 ggr så förstår ni som inte upptäckt TOOL om vad det handlar om. Ett mästerverk helt enkelt. Skall bli en fröjd att se bandet live i Roskilde.

Rocco Oregistrerad 2001-06-01 08:52
 

Usch till och med jag har gått på pumpen. Denna skiva kan lungt bli detta årets soundtrack

Mart Oregistrerad 2001-06-01 08:58
 

Underbar skiva….mmmmm… Superb…mmmmm…Härlig…mmmmm… Super recension

Ferens Oregistrerad 2001-06-01 09:23
 

visserligen en otroligt bra skiva, men efter ett par veckors lyssnande måste jag ändå säga att Aenima faktiskt är snäppet vassare. Konserten på Hultan är fanemej århundradets händelse!

Daniel Oregistrerad 2001-06-01 11:12
 

Jag tycker faktiskt Lateralus är vassare än Ænima, även om Ænima var min favoritskiva. Texterna tycker jag inte alls är särskilt galna, de handlar ju om altruism!

Pontus Oregistrerad 2001-06-01 13:33
 

möjligt att lateralus är bättre musikaliskt och ett mer sammansatt album än vad AEnima var men det är ändå de knasiga ljuden som gör Tool till vad dem är, utan dem vore de ingenting. Det är just de konstiga ljuden som de har missat på nya skivan.

Blomman Oregistrerad 2001-06-01 23:54
 

Tool har jag alltid funnit tråkiga. Jag har aldrig orkat lyssna in mig på deras skivor, kanske därför – men jag hittar ingenting som tilltalar mig. Jag ville hitta något bra med denna nya platta, men icke. Det enda som är ens lite bra är låten som låter som en total Deftones-rip off… Men, det är ju trevligt för fansen tydligen. De verkar uppskatta den, grattis till er då. Men jag får helt enkelt fortsätta stå bredvid, oförstående. Kanske kan Hultsfred ändra på den saken.

Fredrik M Pettersson Oregistrerad 2001-06-02 11:22
 

”Deftones-rip off”? Nu skrivs det mer skit här än på Aftonbladets chat…

Pontus Oregistrerad 2001-06-02 20:28
 

Skivan är nära på underbar… särskilt ”Parabol/Parabola”…

Önskar bara att de kunde släppa lite på tyglarna, flummsofta lite då och då…

Blev lite avskräckt av JMs röst i början av ”Ticks and leeches”

Martin W Oregistrerad 2001-06-02 23:31
 

Mycket bra recencion, mikael! Det känns som att den får människor som ännu inte har hittat tool att förstå vad de handlar om. För vi insiders vet ju att när man väl trillat dit så finns det ingen som helst chans att komma ifrån tool. De är som inget annat!

malin w. Oregistrerad 2001-06-02 23:33
 

Rippoff…. jaja.

Snarare tvärt om i så fall, men Tool och Deftones är ju goda vänner vilket inte minst märks på att Maynard sjunger på låten ”Passenger”!

D P Oregistrerad 2001-06-05 12:04
 

jävligt bra skiva. tycker inte den är så svår. den träffar mej direkt. bäst är schism.

till alla som klankar ner på skivan: lyssna istället. om ni har tid att sitta och skriva långa utläggningar om hur jobbig skivan är har ni väl tid att lyssna?

bio fu Oregistrerad 2001-06-07 11:56
 

Jag gillar allt som Tool gör och de är förmodligen mitt favoritband.

Dock tycker jag denna gången att de inte förnyat sig speciellt mycket

och enligt mig borde det dra ner betyget….visserligen låter det ju redan bra, men har

man lyssnat på de tidigare skivorna 100-tals gånger så får man tyvärr ingen kick av Lateralus

Ohlén Oregistrerad 2001-06-25 14:05
 

Inte värd 10 men det e en grymt bra skiva!

tompa Oregistrerad 2001-06-26 19:50
 

En av dom bästa och mest fulländade skivorna i våran tid. Nevermind får passa sig…

Life IS Peachy Oregistrerad 2001-11-08 08:21
 

10 av 10 tycker jag inte den är värd men kanske 8 el 9 den är ju gymt svår att ta till sig …kräver en hel del lyssningar…..jazz på hårdrocks vis*S* …dom e kungar helt enkelt men undetow är bra mycket bättre , en klassiker som aldrig blir för gammal.

Tony Oregistrerad 2001-11-11 22:53
 

Lätt värd 10/10.

Thomas K Oregistrerad 2001-11-21 17:09
 

Tool är definitivt inte roliga men ändå är det en lysande platta. Men hur fan kan man jämföra Dream Theater med Tool?!?! DT bygger på skicklighet och perfektion i utförandet medans Tool är något annat, svårare att ta till sig.. skilj på det!

Fredrik Oregistrerad 2002-02-21 11:03
 

Sätta TOOL och Dream Theater i ett och samma fack var det han i n t e gjorde.

Han sa snarare att TOOL i n t e blivit Dream Theater.

Skilj på det.

Jocke Oregistrerad 2002-05-21 03:56
 

Vacker,underbar och blir bara bättre å bättre å bättre å bättre….

Too short Oregistrerad 2002-10-03 13:15
 

Aenima var bättre….. Lateralus har tappat efter ett tag.. ta en lyssning på Neurosis – A sun that never sets eller Times of grace osv.

Neurosis Oregistrerad 2002-10-30 19:02
 

Jag förlåter mig aldrig för att jag missade Hultsfredspelningen. Och nu kommer dom inte turnera med Lateralus-skivan mer.

Chips Oregistrerad 2002-11-30 01:57
 

Så jävla bra!!! Maynard är fantastisk, hoppas att man bara får se honom live…

Jacques Cousteau Oregistrerad 2003-01-07 00:34
 

Till skillnad från många andra så har denna skiva bara växt & växt för mig. Jag tycker idag att detta mästerverk är något utav det bästa som någonsin gjorts. Hoppas man får se dom live någon gång. Skulle sett dom i Globen (Ozzfest) men det sket sig ju :/

Mip Oregistrerad 2003-01-11 19:46
 

Vad ska man säga…..enorm skiva…..förmodligen den bästa skiva som gjorts av det bästa bandet som funnits. Som jag brukar säga när Maynard är inblandad….det är KÅTSLAG på dessa låtarna :) 10/10 är för lite helt enkelt…..15/10 iaf :)

Vippe Oregistrerad 2003-07-31 11:46
 

även om den här skivan är en av de bästa skivorna någonsin så förtjänar den inte 10/10, men en stark 9a.

Ingen skiva genom musikhitorien förtjänar en 10, med ett undantag: Pink Floyd – The Wall = världens bästa platta.

Kpet Oregistrerad 2004-01-07 14:15
 

Usch detta var inte bra…föredrar Christina Aguilera

My opinion Oregistrerad 2004-03-13 13:49
 

Folk som alltid har lyssnat på lättsam musik kommer aldrig att lära sej lyssna på ett superband som TOOL

The Swede Oregistrerad 2004-03-13 13:50
 

dom som inte tycker om tool är klena. det krävs lite mer av lyssnaren för att systememt ska fungera. Och föresten anses Tool som helt enkelt bra musik!

Medlem 2004-11-27 14:58
 

Tool är ett hyfsat bra band, är helt övertygad att deras skiva som kommer nu iår kommer att bjuda på något extra.

Medlem 2005-01-21 15:53
 

Grym platta helt enkelt! 9/10 PS. Maynard är nog fan en av rockens bästa sångare.

Medlem 2005-05-24 18:08
 

Shiet, det är fruktansvärt skrämmande hur nästan ingen tar någon som helst distans till tool. Så jävla bra kan det helt enkelt inte vara. Ni blir stämplade som pretantiösa hela bunten! Jag tycker att tool är fruktansvärt trist och det finns verkligen ingenting konstigt med det. Så jävla trist.

Medlem 2006-05-10 16:26
 

TOOL är ett av dom bästa banden någonsin i hela musik-historien!!!

Om inget band är värt en "10" så varför har man då betyg system?

P.F-The wall är absolut inte P.F`s bästa skiva.

Det krävs lite intellekt för att förstå Tool.

Skaffa det!

King for a day... Medlem 2006-05-29 19:37
 

Det krävs inget speciellt intellekt för att gilla Tool. Jag gillade dem inte från första stund, men efter ett tag märkte jag gunget, sedan blev det abra djupdykning ner i teorier om Fibonacci och hela grejen. Jag tycker jag har distans till Tool, men de spelar faktiskt i en helt annan liga än gemene rockband.

Medlem 2006-06-08 22:39
 

Har lyssnat på Aenima sedan året efter den släpptes.
Det är ett av få skivor i min samling som jag aldrig tröttnar på.
Förvisso finns det några lågvattenmärken men de kan man svälja.
Albumet 10 000 days var lite av en besvikelse, förutom låtarna ‘Vicarious’, ‘Jambi’ & ‘The Pot’ som är mer än lysande.
Lateralus blev för mig en chock, jag hade fullständigt missat detta album.
Här hittar jag i en av Tools absoluta bästa låtar: ‘Parabol/Parabola’, men även underbara låtar som ‘The Grudge’, ‘Dispotion’, ‘Lateralus’, ‘Schism’ mf.l.
Lateralus blev det Toolalbum som jag längtat efter sedan Aenima.
… bättre sent än aldrig …

Gurkan Oregistrerad 2008-04-08 12:04
 

Tools bästa album, trots tuff konkurrens. Värd minst sina 10/10. Detta är stort!

White Pony Oregistrerad 2008-06-28 18:51
 

[...] delar redaktionen ut fyra stycken tior till album släppta 2001. Mikael Nordlander tycker att Tools Lateralus förtjänar högsta betyget, medan Fredrik Welander jublar högst över Madrugadas The Nightly [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig