dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gorillaz: Gorillaz
Gorillaz Gorillaz
2001
Parlophone/EMI
10/10

Så jävla bra

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tvekar om jag skall vara förbannad på att de håller så hårt på myten om the Gorillaz eller om jag skall gilla det till döds. Jag vet inte. Jag är väldigt nyfiken på vilka alla runt projektet är, men jag tycker samtidigt det är en fantastisk idé de byggt upp (eller: jag tycker det är fantastiskt att ett band som bara finns i 2D kan ge ut en skiva; beroende på hur man vill se det).

Storyn i korthet är som följer. När Murdoc (bas) försökte råna Organ Emporium träffade han 2D (sång & keyboard) som jobbade där. De bestämde sig för att spela ihop och Murdoc berättade att han kände en schysst trummis från New York och sen var Russel med i bandet. Russel har döda ögon för han är besatt av gamla döda hiphop-kompisar och därför brister han då och då ut i besatta rhymes (men nej, han kan inte komma i kontakt med 2Pac eller Biggie). Kvartetten blev komplett när tioåriga Noodle anlände med posten, hon är från Japan. Hennes kick-ass rockriff fyllde platsen för en gitarrist mer än väl och dessutom är hon bra på karate. Någon gång under förra året sprang de på Damon Albarn på ett torg i London och han tog med sig Dan the Automator som han arbetade tillsammans med in i projektet (eller om det nu var tvärtom). Enligt The Automator har han och Damon bara styrt upp Gorillaz ofärdiga låtar till helheter. Bandet ger aldrig direktintervjuer, för de har lite immigrationsproblem, men epost-intervjuer har förekommit – detta när de inte låter Dan eller Damon tala i deras ställe.

Gorillaz är ett skapat band, ett pojk&flick-band om man så vill, fast med själ. I Mårthen Gunnarssons intervju i Chili sa Damon: ”Titta på Eminem, och på många andra artister i dag. De blir mer och mer en illusion efter hand som medierna skriver om dem och de distanseras från fansen. De är inga riktiga människor, utan varelser skapade av det som händer runt omkring dem. Gorillaz är istället en illusion redan från början. Det är nästan mer ärligt.”

I verkligheten har Dan Nakamura och Damon Albarn samlat en hoper vänner runt sig till ett coolt och kunnigt musikaliskt äventyr till svar mot själlösheten. Övriga medverkande i The Gorillaz Partnership är Tina Weymouth (bas & sång, tidigare i Talking Heads), Chris Frantz (trummor, Tom Tom Club), Miho Hatori (sång, Cibo Mato), Ibrahim Ferrer (sång, ”Buena Vista Social Club”), Sweetie Irie (toast), Jamie Hewlett (tecknare, har tidigare ritat ”Tank Girl”) samt Dans kumpaner från Deltron 3030-projektet Del tha Funky Homosapien (rap) och Kid Koala (scratchar). Samt eventuellt några mer ljusskygga individer som ännu inte visat sig.

Det skulle kunnat bli tröttsamt och för mycket, men det blev bara bra. Jag sitter fånigt leende och kommer på mig själv med att klappa händerna bland folk när jag har hörlurar på huvudet. Det kan inte hjälpas. För det här är grejen. I Spooks-recensionen skrev jag om hiphop så naturlig att man kan ta den vart man vill, aldrig har det varit mer sant än i det här fallet och Dan the Automator. Han har hiphop under skinnet och bland koldioxiden han andas ut. Jag tror inte hans beats eller hans produktion nånsin låtit mer fantastisk, trots många lysande exempel. Damon Albarn har inte gjort en bättre insats på många år och insprängd bland alla andra influenser på skivan finns dessutom den bästa Blur-skivan sen ”Parklife” här.

Men det stannar inte där, alla inblandade har lyfts ett steg. I Deltron 3030 blev Dels lite entoniga rap lite för mycket i längden, här dyker han upp då och då som en funkig murbräcka och rämnar allt motstånd. Mötet med den futuristiska bakgrunden för Ibrahim Ferrer i ”Latin Simone” gör en fantastisk symbios av gammalt och nytt som jag smälter till varje gång. När Damon, Tina och Miho möts i ”19-2000″ gungar min värld så häftigt att jag knappt kan låta bli att falla, här landar nog min röst för årets bästa låt. Sexton spår där inget går bort, varav det sista ”gömda” spåret är en remix på ”Clint Eastwood” med Sweetie Irie på Dels plats. Jag lyssnar om och om igen. Och jag vill aldrig sluta.

Det är lätt att tänka på en massa smarta band och artister som gjort liknande bra grejer. Tänk Manu Chao, tänk Beastie Boys, Beck, vad som helst som gör dig glad. Det gör inget. Det är inga dåliga referenser. Skaka sedan av dig dem och gå fram för att hälsa på apan.

Get your groove on, och håll i hatten, there are Gorillaz in our midst.

Kal Ström

Publicerad: 2001-03-28 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-04 10:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #859

22 kommentarer

rätt trist under första genomlyssningen. men sen. så jävla bra. gällde bara att skruva upp volymen.

bwanadik Oregistrerad 2001-03-28 00:56
 

Nej, helvete. Får man veta vilka som medverkar i crewt. Hade ju varit helvetes roligare om man inte fattade nånting ju!

Connyboy Oregistrerad 2001-03-28 16:39
 

Jag funderade på om jag skulle dansa efter deras pipa och skriva spoiler-varning före, men jag bestämde mig för att strunta i det. Fuck em, eller som Noodle skulle sagt: ”Noodle!”.

Kal Ström Oregistrerad 2001-03-28 17:17
 

oj! jag har bara hört två singlar, men de gav mersmak.. det gjorde det här med.

för ett tag sedan trodde jag att det bara var jag som hade hört namnet dan the automator, men så frågade jag runt lite och han var ju vida känd.. och nu detta, ojojoj.

martin friberg Oregistrerad 2001-03-29 01:48
 

Konserten i London var ingen hojdare. Gorillaz spelade bakom en stor duk, dar det ocksa projicerades Gorillaz-bilder. njaaaa…. nej tack.

Schlook Oregistrerad 2001-03-29 21:45
 

I love clint eastwood i realy do.

And you know the video its freakin cool!!!

Dirty dream nr.2 Oregistrerad 2001-03-30 18:09
 

har ni hört gang starr med the rep grows bigga? nåt som gorillaz snott en hel del från till clint eastwood.. gillar dock clintan fortfarande..

reverend bob Oregistrerad 2001-04-05 23:46
 

Är verkligen gorillaz så jävla bra som

Kai skriver?

[Anonym] Oregistrerad 2001-04-07 10:15
 

Kanske inte så bra men väldigt, väldigt bra är det! Gillar Damons stämma skarpt!

duplo. Oregistrerad 2001-04-11 07:48
 

jo, så bra.

Kal Ström Oregistrerad 2001-04-11 16:18
 

Skitbra!

zoe Oregistrerad 2001-04-12 22:40
 

var är alla blur recensionerna????

blur?? Oregistrerad 2001-04-22 18:46
 

jag är skeptisk…

dRoger Oregistrerad 2002-02-08 12:06
 

Nej!, Nej!!, Nej!!!

Ziggy Oregistrerad 2002-02-09 11:46
 

Man kan inte ha stora förväntningar på alla; speciellt inte en kille som ger Manu Chao (det sent, men inte för sent, modifierade och snedvridna resultatet av en kultur sprungen ur Orange-County – snowboardraggarnas musikaliska paradis) 8/10 och för att inte tala om Gorillaz (alla små ”äkta” AD's och wannabe Ad's lilla favoritgrupp) som får full pott. Säg mig varför jag ska bli förvånad av Kals recension av Revolvo och du förvånar mig. Med en aning om de (musikaliska) referensramar som ovanstående recensent vandrar inom; vilka i sin tur förmodligen är mycket snävare än vad denne skulle medge, och vilka förmodligen aldrig sett utkanterna av en enda (musik)kultur värd namnet (ja möjligtvis populärmusik då), är det inte svårförstått varför detta aldrig ”fångar Kals intresse”. Tala om för mig varför du (Kal) använder referenser och metaforer direkt kopplade till reklam och grafisk form; ytterliggare ett område där du här tydligt visar din lekmannakompetens. För de flesta musiklyssnare och musiker kan väl snarare reklam ses som en motpol än som en direkt referenspunkt. Och grafisk form (vilket du trots allt inte talar om) har förmodligen både en och två dimensioner som du inte förstår; och där lyckas du faktiskt med med en parallell/metafor till Revolvo, då du tydligt visar att deras musik har en eller två eller tre dimensioner du inte heller förstår. Nä tack, drick bröstmjölk först. Go Revolvo!

Kristian Oregistrerad 2002-03-05 09:33
 

ÖVERSKATTAT!!!!!!!!!!

Simon Oregistrerad 2002-03-30 19:48
 

Hahhahahaahhaha.

Är det Hype-Gösta som skrivit?

Lätt förgånget!

lurvas Oregistrerad 2002-04-24 12:47
 

Jösses.

Hahahaha Oregistrerad 2002-07-10 10:21
 

MEn vad FAAAAN. 10/10 till MTV-slipstreammat-skit?

Thomas K Oregistrerad 2002-07-10 15:18
 

usch vilken tråkig skiva.. o inte gör hela hemlighetsmakeriet att musiken blir bättre..

Zimzimma Oregistrerad 2002-07-10 23:30
 
Anonym Oregistrerad 2003-08-29 12:42
 

den här får en 10a medans velvet revolver får en 3a..börjar undra om inte kal är döv

jimmy Oregistrerad 2004-08-15 19:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig