Artikel

Intervju: Sverige får upp ögonen får IAMX

iamx11.jpg

Det är Arvikafestivalens andra dag. På scen står Nine och manglar. Bakom scenen sitter Chris Corner och jag och pratar i ett tält som också funkar som loge. Ljuset är skumt och Corner sitter bakom ett par stora solglasögon. Tillsammans med sitt sällskap har han bilat från Paris. IAMX är på festivalturné och har kommit till Sverige för första gången.

Jag berättar att IAMX just har fått distribution i Sverige och ber Chris Corner beskriva sin musik för den som aldrig hört den. Han funderar. Verkar tycka frågan var jobbig. Efter en stunds diskuterande och resonerande kommer han fram till något som känns bra.

- Jag tror jag nöjer mig med att säga att jag gör elektroniskt filtrerad pop utanför huvudfåran.

Vi fortsätter prata om hur svårt det är att beskriva den musik han skriver och kommer in på att han själv knappt lyssnar på musik. Istället är det film, bilder, böcker, vänner och annat som influerar honom.

- Livet i stort är min inspiration, säger Corner. Musik lyssnar jag på väldigt sällan, och när jag gör det är det alltid något som ligger väldigt långt ifrån det jag gör själv.

iamx12.jpg

Jag frågar om melankolin i IAMX. Den dysterhet och ångest jag hört på de två skivorna och jag sett i några videos. Är Chris Corner en sorglig person? Han svarar att melankoli kanske inte är rätt ord. Att det finns tragik och sorg i det han skriver, men att det inte nödvändigtvis gör honom till en sorglig person.

Vi kommer in på helhetstanken bakom IAMX. Visionen. Corner menar att IAMX inte bara är musiken och texterna. Att han också jobbar hårt med att göra ett bildspråk till musiken som förstärker intrycken samtidigt som det gör hela upplevelsen vagare, svårare att greppa.

- Jag försöker översätta musiken i bilder eftersom jag vill att IAMX ska förmedla massor av intryck. Därför använder jag bilder som projiceras under mina spelningar och återkommer i den grafiska formen på min hemsida.

iamx10.jpg

Under sommaren åker IAMX på festivalturné i Europa. Målsättningen är att hitta ny publik men också att utmana konceptet. Chris Corner är ingen vän av festivaler utan har tidigare helst spelat på klubbar och mindre scener, men ser festivalerna som en utmaning.

- Jag vill se om jag klarar av att nå ut även till festivalpubliken, säger han. Här har jag konkurrens om uppmärksamheten på ett helt annat sätt, men samtidigt kan jag nå ut till människor som kanske aldrig skulle sett mig annars.

Av döma av den succéartade spelningen några timmar senare gör han just det. Med tanke på att IAMX musik varit svår att få tag på i Sverige är publikens respons enorm.

iamx10.jpg

Efter turnén ska Chris Corner försöka spela in nya låtar och förhoppningsvis släppa en ny skiva våren 2008. Han berättar att han skriver låtar under turnén men menar att det svårt att planera exakt när en ny skiva kan vara klar eftersom han jobbar med litet oberoende skivbolag och trivs bra med det. De senaste månaderna har allt fler börjat få upp ögonen för IAMX och hans management försöker hjälpa honom att nå en större publik. Det är många som drar i Chris Corner och det händer mycket.

- Men det får inte ske på bekostnad av mitt obereoende säger han. IAMX är en svårdefinierad upplevelse och jag har tidigare legat på stora bolag som inte varit särskilt intresserade av att låta mig leva i den artistiska frihet jag gör nu.

Jag tackar för mig och Chis Corner hoppas artigt att jag ska uppskatta spelningen som startar om någon timme. Vi kommer överens om att försöka ses igen nästa gång IAMX spelar i Sverige.

När jag går ut hämtar hans manager nästa journalist. Kanske håller Sverige på att få upp ögonen för IAMX.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-07-14 13:31 / Uppdaterad: 2007-09-12 00:13

Kategori: Artiklar, Arvika 2007

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig