dagensskiva.com

48 timmar

Text

Hiphop och R&B-släpp för 2009

Så att ni inte råkar missa något. De står i ordning efter releasedag, på ett ungefär. Trevlig läsning!

The-DreamLove vs. Hate
Albumet släpptes redan den 10 mars i USA, men Sverige-releasen är inte förrän 6 april. The-Dream har släppt ett par kanonsinglar från albumet och några remixer. Det och faktumet att Dream har skrivit många fantastiskt bra låtar till andra R&B-artister visar på att det här är en platta som åtminstone borde ges ett par chanser.

Keri HilsonIn A Perfect World
Keri Hilson är precis som kollegan The-Dream en erfaren låtskrivare. Hon har skrivit och sjungit R&B i många år redan, men ett eget album som artist började det inte pratas om förrän för ett par år sedan. Att plattan skulle släppas 2007 var den ursprungliga planen. Nu är det 2009, och den 24 mars (27 april i Sverige, suck) släpptes faktiskt In A Perfect World. Att det har dröjt två år har visserligen fått många att längta otåligt, men det kan nog bli farligt att ha för höga förväntningar på Keri Hilsons debut.

Slim ThugBoss Of All Bosses
Thugga släppte sitt första album, Already Platinum, 2005 och sedan dess har han inte gjort så värst mycket väsen av sig. I år har det kommit en drös låtar, både sådana som är med på albumet och sådana som inte är det. Det har låtit bra. Ibland behöver man lite sydstatsthugtjat, och 24 mars släpptes Boss Of All Bosses.

DOOMBorn Like This
Det var några år sedan metallansiktet släppte något nytt, men soloplattan Born Like This släpptes den 24 mars. Och den kan nog vara värd att lyssna på.

UGKUGK 4 Life
Houston-gruppens sista album. När Pimp C dog år 2007 hade UGK redan hunnit spela in material till ett nytt album, som alltså blir deras sista. 4 Life släpps den 31 mars i USA, och den 1 april i Sverige.

Lady SovereignJigsaw
Som de flesta brittiska artister så spårade Lady Sov ut lite när hon var som allra hetast, och tvingades till en paus bort från musiken. Nu är hon tillbaka. Med två singlar och videos från nya albumet, Jigsaw. Lady Sov har sagt att hon har mognat, och att man kommer höra det på albumet. Man kan även se det i videon till Human, där Sov har kapat sin snygga snetoffs och klätt på sig opersonligt tajta kläder. Synd det, men albumet kanske blir bra. 6 april är datumet.

The AlchemistChemical Warfare
The Alchemists Cookbook, en EP på sex spår, släpptes i november 2008 som en uppvärmning till kommande albumet, Chemical Warfare. Första singeln gästas av Jadakiss, Snoop Dogg och Pusha T. Övriga gäster på albumet, som släpps den 7 april, är bland andra Twista och Prodigy.

Jadakiss – The Last Kiss
9 december blev 24 mars som blev 7 april. Snälla, låt mej inte behöva fortsätta på den där meningen. Vi har väntat för länge på Jadas nya soloalbum nu. Trots att hans tidigare två soloalbum kanske inte har varit så bra som många önskat så är Jadakiss en av New Yorks bäste rappare, och The Last Kiss kan vara det album som vi alla vet att Jada har i sig. D-Block AKA The LOX ska också släppa ett album i år, med titeln Prepare For Glory.

Teairra MariAt This Point
Maris debutalbum från 2005, Roc-A-Fella Records Present Teairra Mari, är ett av de bästa R&B-albumen som har släppts på senare år. Att uppföljaren nu äntligen är färdig att släppas gör mig knäsvag. Ett par låtar, och en singel, har läckt och det låter bra y’all. 7 april är datumet.

Asher RothAsleep In The Bread Aisle
I Love College är unge Ashers största, och första och enda, hit. Det är också en av de tråkigaste och segaste hiphoplåtarna jag har hört på länge. Det finns dock andra låtar med Asher Roth som har haft potential i sig. Det ska bli spännande att höra hans debutalbum, som släpps den 20 april.

Rick RossDeeper Than Rap
Ross album skulle ha släppts den 24 mars, men blev uppskjutet (pga beefen med 50 säger ryktena) till 21 april.

FabolousLoso’s Way
Fabolous egna American Gangster är baserad på filmen Carlito’s Way. Två låtar från albumet har läckt, och det låter lika bra som det gjorde på 2007 års From Nothin’ To Somethin’. 28 april släpps Loso’s Way.

Method Man & RedmanBlackout 2
1999 släppte Meth och Red Blackout, en platta som var med på mångas listor över 99 års bästa album. Tio år senare är det dags för volym två. Blackout 2 var tänkt att släppas redan 2008, men efter flera uppskjutningar blir det nu en release den 28 april. Två låtar har läckt, Ayo och City Light (Feat. UGK), och de gjorde ingen besviken.

Cam’ronCrime Pays
Killa Cam förundrade många när han verkade vara helt försvunnen under ett par år. De senaste månaderna har han synts lite här och där, och på sistone har det kommit en drös med låtar och videos. Och det har låtit fantastiskt bra. Crime Pays, som kan bli årets album, släpps den 5 maj.

CiaraFantasy Ride
Fantasy Ride har blivit uppskjutet sedan september 2008, och nu är det 5 maj som gäller. Några singlar är ute, men tyvärr är det bara Never Ever med Young Jeezy som håller måttet. Ett dussin låtar har dock läckt från Ciara det senaste halvåret, och de har varit mycket bra. Det bådar gott inför hennes tredje album. Ciara har sagt att hon ska släppa Fantasy Ride: The Mixtape innan albumet också.

Busta RhymesBack On My B.S.
Efter diverse bolagsproblem, som gjorde så att Bustas åttonde studioalbum sköts upp ett flertal gånger, verkar han ha hittat rätt väg igen och den 18 maj släpps albumet i Sverige. Och titeln blir inte B.O.M.B., Back On My Bullshit, Blessed eller Before Hell Freezes Over, utan bara Back On My B.S.

EminemRelapse + Relapse 2
Datumet är satt för Relapse. 18 maj. Eftersom Eminems efterlängtade comeback-album skulle ha släppts förra året så har han bestämt sig för att ge ut två album i år. Relapse 2 ska släppas i slutet av 2009.

Chrisette MicheleEpiphany
Första singeln, Epiphany, är släppt från Micheles album med samma namn. Det var två år sedan debutalbumet I Am släpptes, och Chrisette har säkerligen fler fina toner att bjuda på. Epiphany släpps 19 maj.

DJ DramaGangsta Grillz: The Album II
Drama släpper sitt andra album den 19 maj. Vänta er en gästkavalkad bestående av bland andra Scarface, Ludacris, 50 Cent, Nas, Ghostface Killah, Fabolous, Snoop Dogg, Twista, T.I., Lil Wayne, David Banner, Sean Price, The-Dream, Busta Rhymes och Too Short.

CunninLynguistsStrange Journey Volume One + Strange Journey Volume Two
Strange Journey Volume One kunde förbeställas via internet till och med den 23 mars. Den 26 maj släpps albumet i affär. Uppföljaren Strange Journey Volume Two beräknas släppas i september.

Rapper Big PoohDelightful Bars
Big Pooh ska släppa sitt album i flera olika versioner. Jag har inte helt förstått mig på konceptet, men i maj kommer en version av Delightful Bars ut i affär. En iTunes-version har redan släppts.

J DillaJay Stay Paid (J$P)
Pete Rock och Dillas mamma, Ma Dukes, ska släppa ett album med tidigare osläppa beats, samplingar och låtar i dillas namn. Black Thought, DOOM och M.O.P. sägs vara med på albumet, som släpps 2 juni.

The Black Eyed PeasThe E.N.D.
9 juni släpper BEP sin nya platta. Första singeln är Boom Boom Pow, och det låter som vanligt. Fast lite sämre. Fergie med autotuneeffekt är inget att leka med.

MainoIf Tomorrow Comes
En av New Yorks mest intressanta rappare. Han var med redan 2005 på Lil’ Kims The Naked Truth, och ska nu släppa sitt debutalbum den 9 juni.

Twista – Category F5
Ett par låtar som tros vara från Twistas åttonde studioalbum, Category F5, finns ute på internet, och Twista har bjudit på ett par freestyles de senaste månaderna också. Albumet är på G, och släpps 16 juni.

Mos DefThe Ecstatic
Första singeln från Ecstatic släpptes i november, och sedan dess har Mos Def bland annat freestylat över Brooklyn Go Hard och spelat låtar från det kommande albumet på konserter. The Ecstatic släpps den 30 juni.

Nas & Damian MarleyDistant Relative
Nas bekräftade för några veckor sedan att han ska släppa ett album tillsammans med Damian Marley. De ska även på en världsturné tillsammans, som de påbörjar i sommar. Distant Relative släpps i juni.

MonicaStill Standing
Titelspåret från Monicas sjätte album släpptes förra sommaren, och albumet väntas släppas i juni.

50 Cent – Before I Self Destruct
Curtis har länge jämrat sig över att BISD har blivit uppskjutet. Och inte ens i vår får albumet släppas, just nu talas det istället om juni. Eftersom 50 Cent faktiskt är ”Eminems artist” så får hans album vänta med att släppas tills Eminems Relapse är ute. 50 Cent var snabb med att klargöra att han också ska släppa ett till album i år. Strax efter Relapse 2 såklart.

Jay-ZBlueprint 3
Albumet skulle ha släppts den 9 december, men Jay-Z och Kanye kände att de hade lite mer att ge, så Blueprint 3 blev framflyttat till februari. Sedan har man inte hört mycket. Jay har nämnt att han fortfarande jobbar på det, och utan specifik deadline kan han hålla på hur länge som helst. Det kan gå snabbt när det gäller Jay dock. Vill han släppa albumet i april så gör han det. Men, inget datum är satt.

RaekwonOnly Built 4 Cuban Linx II
Titeln gör en knäsvag. OB4CL2 kommer i juni eller i juli. I och för sig har det sagts så det senaste året, men albumet kan nog inte skjutas upp så värst mycket mer.

Joss StoneColour Me Free
Fantastiska Joss Stone har redan börjat framföra flertal låtar från sitt kommande album, som har en alldeles fantastisk titel, och plattan väntas släppas i juli eller augusti.

WaleAttention: Deficit
Första singeln från Wales debutalbum heter Chillin’ och gästas av Lady Gaga. Den är ganska bra, och vi kan nog vänta oss något nyskapande och härligt bra av Wale. Innan albumet släpps i sommar ska Wale tillsammans med 9th Wonder släppa mixtapet Back To The Feature den 29 april.

Bobby RayThe Adventures Of B.o.B
Bobby Ray slopade sitt gamla artistnamn B.o.B och började i samma veva snacka om att göra mer fri musik, med inslag av gitarr och sång. Debutalbumet har dock fortfarande samma plan, det släpps i sommar, och samma titel. Jag antar att det spelades in innan Bobby bytte fil också, så hiphopen lär dominera.

Sha StimuliMy Soul To Keep
Brooklynrapparen Sha Stimuli, även Lord Diggas lillebror, har signat med Koch Records, och ska släppa sitt debutalbum My Soul To Keep i sommar.

Freeway & Jake OneThe Stimulus Package
Freeway var ett monster 2008, utan att ens släppa ett album. Under december släppte han en, ibland två, låtar varje dag. Alla av albumkvalitet. Han klargjorde att han skulle släppa en ny platta 2009, med titeln Freedom Of Speech. Nyligen gick dock Free ut och bekräftade att han istället ska släppa ett album tillsammans med Jake One i sommar. Det är även snack om ett nytt State Property-album, där givetvis Freeway är med.

Torae & Marco PoloDouble Barrel
Emceen Torae och producenten Marco Polo är nysignade till Duck Down för att släppa ett gemensamt album i sommar. Marco Polos debutalbum, Port Authority, var ett av 2007 års bästa hiphopalbum. Det här kommer bli bra.

Reflection Eternal Train Of Thought II
Talib Kweli har länge sagt att han ska släppa ett nytt album med Hi-Tek, ett första album med sin grupp Idle Warship, ett nytt soloalbum och en uppföljare tillsammans med Mos Def som Black Star. Det blir Reflection Eternal som är först ut. Train Of Thought II är på G, och en låt från albumet har läckt ut. Inget datum är satt, men en sommarrelease känns ganska trolig om Kweli hade tänkt hinna med något av det där andra också.

CormegaBorn & Raised
Megas första album på sju år ska släppas i sommar. Den 8:e april håller han ett lyssningsparty i New York för Born & Raised. På albumet finns produktioner av bland andra DJ Premier, Lil Fame från M.O.P., Havoc och Large Professor.

Ludacris & ShawnnaBattle Of The Sexes
Ludacris och hans, enligt ryktena, flickvän ska släppa ett album tillsammans någon gång i sommar. Första singeln är ute nu, och har titeln Everybody Drunk As Fuck. Nuff said.

KiD CuDiMan on the Moon: The Guardians
KiD CuDi sade nyligen att han ska pensionera sig från hiphopen efter att hans debutalbum hade släppts. Pressen och kändisskapet var för mycket, och något som CuDi kände att han inte passade för. Han har nu gått ut och ändrat sig. Han fortsätter rappa. Oj vad överraskande. Debutalbumet, Man On The Moon: The Guardians, släpps i sommar.

KRS-One & Buckshot?
KRS-One och Buckshots gemensamma album är än så länge utan titel, men ska släppas i augusti. Medverkande gäster och producenter är bland andra Mary J. Blige, 50 Cent, 9th Wonder, Havoc och Large Professor. Rykten florerar även runt om ett nytt album med Black Moon.

U-N-IA Love Supreme
Californiagruppen värmde upp inför sitt officiella debutalbum med mixtapet Before There Was Love. Jag tyckte det var ganska bra, och jag tror att albumet kommer bli bättre.

P. DiddyLast Train To Paris
Diddy har själv spridit ut lite olika rykten om sitt kommande soloalbum. Först skulle han sjunga och rappa, eller vad han nu gör med micken, med autotunad röst på alla spår. Autotunehysterin verkar dock svalna lite nu, och Diddy vill nog inte göra något som inte är inne längre. Då hans Press Play från 2006 faktiskt, otroligt nog, är ett väldigt bra album kanske Diddy kommer göra det här bra. Kanske. 22 september är datumet i alla fall.

Big BoiSir Luscious Left Foot: The Son Of Chico Dusty
Big Boi släppte sin första singel, Mary J. Blige-gästade Something’s Gotta Give, i juli 2008. Albumet har varit färdigställt ett tag, men just nu finns inget definitivt releasedatum. Det är skivbolaget Jive som står för förseningen, vilket har lett till att en irriterad Big Boi själv har läckt ut ett par låtar på internet. Tidigare talades det om att det skulle släppas ett nytt OutKast-album i år också, samt en soloplatta från Andre 3000.

RhymefestEl Che
Kom igen nu, släpp El Che någon gång. Chigacorapparen Rhymefests fantastiska debutalbum från 2006 förtjänar att få en uppföljare. Det känns dock som att det kommer fortsätta att dröja. Rhymefest ska släppa Che: The Manual (Mixtape) innan albumet, och inte ens på det finns ett datum. Många låtar har dock läckt, och Rhymefest kommer nog ha något riktigt bra att bjuda på. Till slut.

CommonThe Believer
Redan innan Common släppte 2008 års Universal Mind Control berättade han glatt om sin nästa album. The Believer ska produceras helt och hållet av Kanye West och No I.D. Inget datum är satt, men albumet ska enligt utsago från Common släppas under 2009.

SaigonThe Greatest Story Never Told
Saigon släppte nyligen ett digitalt album tillsammans med Statik Selektah. Albumet spelades in och färdigställdes på 24 timmar, och fick därmed titeln All In A Day’s Work. Saigon skrev nyligen ett avtal med Amalgam Digital, där All In A Day’s Work släpptes, och han ska även släppa mixtapet Warning Shots 2 där. Debutalbumet The Greatest Story Never Told är fortfarande aktuellt, och Saigon säger alltjämt att det kommer snart. I och med att han har blivit signad på nytt kan man hoppas på att 2009 är året! Ännu ett nytt album från Saigon och Selektah ska släppas också, enligt dem själva.

CassidyC.A.S.H (Cass A Straight Hustla)
Cassidys fjärde album ska släppas någongång under 2009, på basketspelaren Carmelo Anthonys bolag, Crossover Entertainment.

Young ChrisNow Or Never
Ett album som ”släpps snart”. Så har det sagts de senaste två tre åren. Jag väntar tålmodigt. Vad annat kan man göra när det handlar om en av de freshaste och bästa rapparna på hiphopscenen?

Mary J. Blige – ?
Det är bekräftat att Mary är i studion och arbetar på ett nytt album. Keri Hilson nämnde nyligen i en intervju att hon har skrivit för Mary, men arbetet är i ett så tidigt stadium att det inte är bestämt vad som ska, och som inte ska vara med på plattan.

Mariah Carey?
Mariah Carey har även hon ett nytt album på gång. The-Dream har bekräftat att han har jobbat med låtar till Mariahs nya platta. Mer än så har vi inte fått veta, och vi kan väl räkna med ett albumsläpp sent i år eller nästa år. Mariah Careys två senaste album är de bästa hon har gjort, så ännu en känns ju helt rätt.

Rihanna?
Det har länge varit halvt bekräftat att Rihanna skulle ge ut ett nytt album i vår, men det verkar ha hamnat lite på hyllan efter hela historien med det där svinet Chris Brown. Det kanske blir en sommarrelease istället?

Dr. DreDetox
Yeah right. I och för sig kanske Aftermath-trion faktiskt har något seriöst på gång i år. Två album från Em, två från Fifty och ett från Doktorn. Ett mirakel eller en omöjlighet?

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-03-31 01:41 / Uppdaterad: 2009-03-31 16:10

Kategori: Allmänt

12 kommentarer

Du missade det släpp jag ser mest fram emot. Curren$y – This aint no mixtape som släpps den 21a april. Kommer bli da bomb! Hot Spitta!

Michael Crackson Oregistrerad 2009-03-31 11:30
 

Ja, den är något att se framemot! Har bara hört något mixtape här och där, men spännande med ett album.

Sedan glömde jag ett till album också, Chamillionaire – Venom. Ultimate Victory från 2007 var super, och en uppföljare till den är nog inget man bör missa. Talas om en april-release på den med, men det verkar osäkert.

Fyll gärna på med fler album som jag har glömt! Det lär ju vara några stycken.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-03-31 11:46
 

Har du inte glömt alla Svenska artister? Promoe släpper nytt, etc. etc.

Medlem 2009-03-31 15:32
 

Jag har ingen koll på någon svensk hiphopskiva som släpps i år, så nej, jag har väl inte direkt glömt dem. Du eller någon annan får gärna fylla på med fler släpp här i kommentarsfältet.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-03-31 16:08
 

Kan inte riktigt bestämma mig för huruvida Lady Sovs ”Human” borde klassas som musikalisk våldtäkt eller inte…

Martina Nordman Redaktionen 2009-03-31 19:46
 

Martina: Jag tyckte det var en rätt charmig återanvändning. Gissar däremot att den kan kännas ganska meningslös rätt snabbt.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-31 20:55
 

Ola: Jag tyckte också att det var ganska kul i början. Sedan fick jag det där ”I’m so human, yeah yeah” på hjärnan och då började jag störa mig på det lite.

Martina Nordman Redaktionen 2009-03-31 21:17
 

Respekt på att Cormega var med. Gjorde en Command+F direkt för att se. Tur att den var med, annars hade jag aldrig kunnat lyssna på dig någonsin. Som om du skulle bry dig, men i alla fall!

RONNA Oregistrerad 2009-03-31 21:24
 

U-N-I’s A Love Supreme släpptes för gratis nedladdning idag. Något att checka in, http://www.yothurz.com/.

Joel Oregistrerad 2009-03-31 23:33
 

När jag ändå är igång, Del The Funky Homosapien släppte sitt senaste alster för gratis nedladdning också, Funk Man heter det. http://delthefunkyhomosapien.bandcamp.com/

Joel Oregistrerad 2009-03-31 23:39
 

Klockren lista! Tackar och bugar!
Love vs Money är tyvärr inte nära The Dreams debut, men ändå fantastiskt bra.

Medlem 2009-04-04 13:58
 

Cypress Hills kommande får man inte glömma. Förväntningarna sjönk ju en del efter B-Reals halvdana soloutflykt, men med Muggs bakom spakarna finns potential för ännu en klassiker.

Muggs släpper även en ny Soul Assassins-samling i vår.

Sen släpper ju Snoop nya Malice in Wonderland också.

Jim Profit Oregistrerad 2009-04-09 12:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig