dagensskiva.com

48 timmar

Recension

U-N-I: Before There Was Love
Before There Was Love (mixtape, mp3) U-N-I
2009
8/10

Fräsch sneakerduo från Cali

Lyssna

Sök efter skivan

U-N-I är en hiphopduo från Inglewood, California. Den består av Y-O och Thurzday, två glada killar (se omslag) som förutom sin musik har uppmärksammats för sitt intresse för sneakers. På deras myspace kan man läsa om hur originella de är som rappar om Nintendo 64 och livet ur ett fredligt perspektiv, trots att de kommer från ett område som är känt för våld och misär. Det är trevlig musik, men knappast så originellt. Det krävs inte mycket letande för att hitta kontraster till all gangstarap som västkusten genererar. U-N-I är dock ingen duo som man ska placera i facket för nya halvtrista hipsterrappare. U-N-I är en duo som man ska hålla ögonen på, för de kan bli riktigt bra.

Senare i år ska de släppa albumet A Love Supreme, och deras nya mixtape, Before There Was Love, är, som titeln antyder, ett intro till det. Det är ett härligt mixtape, som presenteras av den ypperlige DJ Mick Boogie. Det är lättlyssnat och låtarna förstörs inte av konstiga ljud och skrik. Det är nästan som ett riktigt album ibland.

U-N-I:s musik för oundvikligen tankarna till ”trevliga” rappare som Wale, Mos Def och Talib Kweli. I form av såväl text och flow som beats. Before There Was Love är varierande, vilket inte bara är förnöjsamt utan även en karta för att hitta var Y-O och Thurzday är allra bäst. Vilket är nästan överallt. De passar fint på varma och långsamma Return, men även på Wildin’ och Arcade Fly Remix, två låtar som skulle kunnat ha något med The Neptunes att göra. På de två sistnämnda låtarna finns sammanlagt sju gäster, vilket är representativt för mixtapet. Den långa gästlistan består till störst del av ”bloggrappare” som Fashawn, 6th Sense och Donny Goines, men även större namn som Talib Kweli och Black Milk finns med.

Förutom de nämnda låtarna måste även Mainstream Consumer, Run Son, Beautiful Day Remix och Cast ‘Em Out få lite ljus på sig. Mycket bra låtar, som man kan börja med att lyssna på om man är intresserad av denna sneakerduo från Gangstacali.

Before There Was Love är ”only a mixtape”, som vi får höra ett antal gånger genom de 27 spåren. Den nyss nämnda frasen känns mer som en ursäkt än som ett kaxigt uttalande. Jag tycker dock inte att U-N-I har något att ursäkta sig för. Det här mixtapet gör allt det kan för att världen ska upptäcka vad som jag faktiskt tror kan komma att bli något riktigt stort. Håll ögonen och öronen öppna y’all.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-02-05 12:36 / Uppdaterad: 2009-02-05 13:49

Kategori: Recension | Recension: #4943

2 kommentarer

Alltså det här var den sämsta recensionen som jag har läst på DS på länge. Jag får ingen uppfattning what so ever om hur de låter. Det behövs lite känsla även i skrift.

Michael Crackson Oregistrerad 2009-02-06 08:48
 

Alldeless för många namedrops och som Crackson säger, förstår inte hur det låter om man nu inte kan relatera till de olika namn som droppas. Skärp er med recensionerna.

Joel Oregistrerad 2009-02-07 13:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig