dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DOOM: Born Like This
Born Like This (album, cd) DOOM
2009
Lex Records
8/10

His name is DOOM!

MF Doom har bantat ner sitt namn inför den som beskrivits som hans definitiva skiva under hans 20 år långa karriär. DOOM, mannen med järnmasken, som under de senaste åren stått som en ständig ikon med alla sina alias (King Geedorah, Viktor Vaughn etc) och småluriga projekt. Den här gången har den annars så överproduktiva (diskografi) DOOM tagit längre tid på sig än sammanställa Born Like This än tidigare skivor.

Det har under den brittfödda Daniel Dumiles karriär skapats flera myter om honom med hjälp av hans metallmask och flummiga påhitt. Bland annat sägs det att han låtit sända kopior av sig själv till konserter i sann Dr Doom-anda. En uppgift som han starkt motsade sig i en intervju i senaste numret av Waxpoetics. Vad ska man tro?

På skivans produktionsbit står han som vanligt själv som en viktigt namn men också hans klassiska medpartners J Dilla och Madlib samt hypade Jake One. Det gör att ljudbilden blir enhetlig och solid med samplingar från temat i Midnight Express till låten That’s That där DOOm använts sig av Galt MacDermots fina Princess Gika.

Rapmässigt är det samma härliga flummighetsgrad som vanligt där mystik och kvalificerade rimscheman blandas upp med superhjältar, allmänt skitsnack och snurriga associationer. Den kanske mest förvånande låten på skivan är Batty Boyz, som inte bara av undertecknad tolkats som en homofobisk låt, som beskriver en sexuell relation mellan Batman & Robin. Det känns inte så 2009?

När DOOM inte själv tar hand om mikrofonen låter han Wu-Tang-favoriterna Reakwon och Ghostface Killah (Tony Starks) ta över men även rapparen Empress Stahhr som visar att hon är minst lika het nu som på Rhyme Fluid 12:an. Som hemlig gäst dyker även förvånande nog Slug från Atmosphere upp. Härligt!

Born Like This är kanske inte DOOMs ultimata frälsning till fansen, eller skivan som kommer öppna ögonen för alla världens hiphopare och musikfantaster. Men den håller en grymt hög nivå och kommer förhoppningsvis växa sig fast ännu mer på hjärnan med tiden som allt annat från denna mystiska man.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-21 00:14

Kategori: Recension | Recension: #5018

10 kommentarer

Tveksam artist, tveksam skiva. Trist och väldigt underväldigande. Skadligt för modern musik, funk och hiphop.

Tack för ordet.

Medlem 2009-03-21 02:20
 

Väldigt konstigt skriven recension, långa meningar och inte alls komfortabel att läsa.

****

Hyfsad skiva men ingen åtta.

Datsyuk Oregistrerad 2009-03-21 12:06
 

Folk som kallar Doom ”världens bästa MC” måste genast skjutas, så det känns bra att du låter bli det.
Annars är skivan rätt så halvdan, produktionerna är lite tristare än vanligt, Doom rappar ännu mer oengagerat än vanligt, omslaget är fult etc.

Henrik Oregistrerad 2009-03-21 18:32
 

mf doom är vad modern hiphop behöver. bara för att ni inte förstår det.. suckers

marcus grevholm Oregistrerad 2009-03-25 21:18
 

Rap is like scam spam Nigerian e-mail
The man with no beard is more weirder than a she-male

mf Oregistrerad 2009-03-28 19:55
 

Doom, skadlig för modern musik? Vilken skev världsbild man kan ha…

Sandkorn Oregistrerad 2009-03-31 13:45
 

lol. typiskt människosläktet. hata det man inte förstår.
´DOOM is too jokey´

A Love Supreme Oregistrerad 2009-04-07 11:06
 

Doom tänker utanför lådan.. Och det är som alltid så finns det haters mot sånt. Men men jag tycker i alla fall att Doom medför en ny botten inom hip hoppen som saknats mellan alla bitches `n hoes. Att han är backat av ett av det fetaste producentcrewet gör det hela inte så mycket sämmre.. R.I.P Dilla :(

Oft Oregistrerad 2009-04-08 14:09
 

MF DOOM! Lika bra som alltid…. ILL SHIT!! Helt enkelt.
Lyssnar på vinylen nu.

PEACE

StarkeArvid Oregistrerad 2009-05-12 18:38
 

Haha! Vem är freaket helt utan känsla bakom det första inlägget? Skadligt? bla bla skitsnack osv. DU är fan tveksam.

clas Oregistrerad 2011-08-14 23:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig