Text

Way Out West: fredag

Det blir en kort visit på CocoRosies spelning innan Albert Hammond Jr. ska framträda på Azaleascenen. Jag hinner se ett par kepsar och höra ett par låtar som känns som upptakten till en riktigt bra spelning. Det har inte riktigt tagit fart när jag går därifrån men jag hade gärna stannat. Innan regnet hunnit börja har CocoRosie ändå lyckats fylla det stora tältet och publiken som vid femtiden börjat strömma till rejält är enormt peppade att höra det som andra i redaktionen kallar bebissång. CocoRosie må vara sökta och slå på kastruller men något fångas man av.

Albert Hammond Jr. är efterlängtad. Han gör en bra, om än något oinspirerad, spelning. Det är albumet rakt av och ett ”hej, det här är min första gång i Sverige” och en publik som vill ha mer. Det är klart att det är fantastiskt att äntligen få höra låtarna live men dels så försvinner en del av den smarta popen, det som gör albumet så speciellt, i liverock och dels har han svårt att underhålla. Mer tid i rampljuset behövs för den smärte amerikanen som visst varit i Sverige flertalet gånger förut, men då med The Strokes.

Lagom till New Young Pony Club sätter spöregnet in. Regnkåpor delas ut gratis eftersom det råder paraplyförbud på området och Slottskogen får en släng av Allsång på Skansen med figurer som liknar små gummor i blå plastpåsar.

”Modern smart punk” säger två äldre herrar framför mig när Howlin’ Pelle ylat sig hes redan under första numret av The Hives spelning. Inte alls. Det finns inget punk i The Hives. Det är ju det som är grejen. De är allt annat än punk och med sin glambackdrop och de sedvanliga kostymerna presenterar de sin vanliga raka rock och ett par nya nummer från kommande albumet The Black and White Album. Try It Again är riffig pop och Pelle är snart ute i publiken och får den bekräftelse han hela tiden efterfrågar.

Bobby Gillespie ser förvånansvärt fräsch ut. Primal Scream gör en alldeles fantastisk spelning. Ljudet är inget vidare och det är nog inte bara jag som går därifrån med en konkav bröstkorg, inslagen av basen som dundrade över området. Det spelar egentligen ingen roll. Retarderad dans och ett plojigt band som inte kan körerna och som mest gör fula poser åt varandra spelar heller inte så stor roll. Spontanitet och den tunga energin smäller The Hives på fingrarna trots den mer sparsamma scenshowen.

Architecture in Helsinki ser jag lite på håll. En ståtlig show javisst men jag kan inte sluta tänka på orkestern i Snövit och de sju dvärgarna. Nån blåser och tutar här, nån dansar där. Och så en tjej som ylar med svag röst i kanten. Men Snövit kunde ju i alla fall sjunga.

The Pogues förresten, vilket skämt.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-08-11 14:11 / Uppdaterad: 2007-08-11 14:23

Kategori: Krönika, Way Out West 2007

13 kommentarer

Architecture in Helsinki var helt suveränt bra. Primal Scream var ytterst trevliga – spelade många favoriter(Accelerator, Detroit etc).

Max Oregistrerad 2007-08-11 15:06
 

Håller med, sjukt bra. Damaged var stort att höra live…

Kalle Oregistrerad 2007-08-11 15:31
 

Ljudmänniskorna på Azaelascenen har en del att jobba med, det var galen bas på alla konserter jag såg där.

Medlem 2007-08-11 15:41
 

Primal Scream var värdelösa. Fan skärp er.

Medlem 2007-08-11 22:43
 

Vad var det för fel på Pogues?

Sonic Joe Oregistrerad 2007-08-11 23:11
 

vad fan hade du väntat dig primal? det är bara du och lokko som fortfarande gillar screamadelica.

Medlem 2007-08-11 23:19
 

Jag och Lokko GILLADE Primal Scream, du gillar fortfarande stock.
Jag har stock. Kom förbi.

Medlem 2007-08-12 02:54
 

under sju centimeter går bort har jag ju sagt.

Medlem 2007-08-12 10:59
 

Du kan inte påstå att du missade Manu Chao!?

Jugz Oregistrerad 2007-08-12 13:18
 

The Go!Team var bäst både på fredagen och på festivalen i sin helhet. Fantastisk spelning! Håller med att Pogues snuddade vid att vara skämt, tycker Primal Scream var sådär, Manu Chao bra såklart. Cocorosie småtrevligt, även New Young Pony Club var bra. Väldigt trevlig festival, fredagen var bättre än lördagen.

The meaning in meaninglessness Medlem 2007-08-12 15:07
 

Här är förresten ett ”bevis” på att The Go!Team var bäst:

http://www.youtube.com/watch?v=Re9huDM6XDo

The meaning in meaninglessness Medlem 2007-08-12 20:40
 

Väx upp för fan.

Medlem 2007-08-12 22:24
 

Ni har fel. Det bästa var lyftet A. Norlin stod för när hon kom in på peter bjorn & johns spelning och körde young folks. Som natt och dag. Som sömn och dans.
Även hennes medverkan i Laaksos ”Italy vs. Helsinki” på sticky var klart sevärd.

Sen var Go! Team väldigt bra dom med, det borde alla tycka.

a Oregistrerad 2007-08-14 13:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig