dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Annie: Don't Stop
Don't Stop (album, mp3) Annie
2009
Totally.../Smalltown Supersound
6/10

Richard X ♥ Annie

Att Kents och Annies båda nysläppta alster har något gemensamt var inte något jag hade trott. Visst, hade de släppts betydligt längre ifrån varandra hade jag säkert aldrig ens tänkt på någon slags koppling, men nu är vi där vi är.

Kent har på Röd släppt taget om gitarrerna ännu mer och fortsatt allt längre på den väg som Musik Non Stop ritade upp. Annie har gjort precis tvärt om och på sitt andra album tagit flera kliv bort från maskinparken och närmare den elektroniska gitarrpop som rockband håller på med när de säger sig spela disco. Om det här är trender som kommer att hålla i sig får framtiden utvisa, men 2009 sitter Kent och Annie i på nästan samma musikaliska bänk, omedvetna om varandras vända ryggar.

Men det är egentligen inte så mycket det här som får mig att rita streck mellan Kent och Annie. Det handlar snarare om förväntningar och luftslott.

När jag första gången lyssnade igenom Röd hade jag inte hört något av det nya materialet. När så Taxmannen öppnade showen (ja, jag förtränger den förvirrade saken som ligger först) blev jag smått överkörd av de snygga ljuden. För en stund tänkte jag att Kents 2009-skiva kanske var precis sådär bra som Peter tyckte i sin recension. Ja, som recensionerna tyckte överlag. Tyvärr visade det sig att Kent inte klarade av att fylla ut skorna efter den urladdningen.

Annie, å sin sida, har några riktiga pärlor under bältet. Däremot var hennes debutalbum inte riktigt lika bra som Annie själv. Så kom I Know UR Girlfriend Hates Me förra året och tja, det lät ju inte så pjåkigt. Lägg sedan till de efterföljande smakproven Anthonio och den briljanta Stacey Q-covern Two of Hearts och förväntningarna på nya albumet rakade i höjden. I synnerhet landsmännen Skatebårds överklockade och oldschoolhousefestande remix, mitt mellan originalversionen och en stressad Rock to the Beat.

Richard X och Annie. Fullt ut den här gången.

Ja. Nu blev det inte så. Faktum att Richard X bara dyker upp en ynka gång på Don’t Stop (då med Songs Remind Me of You – medkomponerad av Hannah Robinson, som bland annat hade ett finger med i Ladyhawkes fantastiska My Delirium). När Richard X-låten dessutom är den överlägset bästa på hela skivan, ja, då blir saknaden dubbel.

Men vad värre är att vare sig I Know UR Girlfriend Hates Me, Anthonio eller Two of Hearts finns med. Varför har jag ingen aning om.

Det börjar bra när Annie och Paul Epworth marscherar fram sin Annie-signatur (som skulle passa väldigt bra med en lika uniformsfetischistisk video som Kylies Your Disco Needs You, inbillar jag mig). Epworth och Annie gör även bra ifrån sig i I Don’t Like Your Band, medan Xenomania (Girls Aloud och Pet Shop Boys senaste album) lyckas använda sin smått patenterade elektronikpop med den äran i My Love Is Better och Bad Times.

Men sen, precis som på Fergies debut… händer nåt.

Resten av skivan är en bitvis rätt obehaglig historia med lägereldsballader, sextiotalsgitarrpopflashbacks och låtar som mest bara är konstiga (som när Annie och Timo Kaukolampi leker Jive Bunny & The Mastermixers i The Breakfast Song).

Precis som förra gången blir Annie i långt format en ojämn historia. En ojämn historia som får mig att hoppas på att det verkligen blir Annie och Richard X nästa gång.

Ola Andersson

Publicerad: 2009-11-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-09 10:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5317

5 kommentarer

varför så mycket prat om kent i just denna recension? Har dom någon koppling?

olle Oregistrerad 2009-11-09 07:55
 

Aniie sjunger alla refränger på senaste kentplattan!! (Körerna)

erimos Oregistrerad 2009-11-09 12:40
 

Hey there everyone i was just introduceing myself here im a first time visitor who hopes to become a daily reader!

Escovesnoca Oregistrerad 2009-11-09 13:55
 

Har inte haftmöjlighet att lyssna på skivan ”Don’t Stop”,
Kan dock säga att ”Anthonio” och remixen här ovan är riktigt grymma, detta skall undersökas närmare!

Musikidioten Oregistrerad 2009-11-09 15:14
 

”Annie, å sin sida, har några riktiga pärlor under bältet”.
Intimsmycken alltså. Avdelning: Hur vet du det?

Medlem 2009-11-09 15:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig