dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pet Shop Boys: Yes
Yes (album, cd) Pet Shop Boys
2009
Parlophone/EMI
7/10

Ännu ett tillbakablickande steg framåt

Dagens recension kommer i två versioner, i valfrihetens namn. En kort och en lång. Det här är den långa och nördiga (den limiterade utgåvan med extramaterial)

Till den korta recensionen (kommersiella versionen)

Det tar bara knappa tio sekunder in i Baby för att det inte ska råda något som helst tvivel om att upphovsmännen heter Chris Lowe och Neil Tennant.

För någon månad sedan fick duon motta lång-och-trogen-tjänst-priset ”Outstanding Contribution to Music” under den årligt återkommande, brittiska musikgalan The Brit Awards. Då hade det, nästan på dagen, gått 25 år sedan en av det brittiska örikets kommersiellt mest framgångsrika musikprodukter såg dagens ljus i och med släppet av West End Girls.

När Pet Shop Boys i ett tio minuter långt musikaliskt potpurri sammanfattade den kvartsekellånga gärningen blev det lika mycket en sammanfattning av det som är Pet Shop Boys. Inte bara låtarna i sig, utan också det där som inte lika lätt går att ta på. Hantverket. Känslan. Mellanradernastämningarna. Det där som gör att man bara på några få sekunder kan höra att det här är något sprunget ur Lowe & Tennant-fabriken.

Även om det, som i fallet Baby, är musik hämtad från Alcazars nya album.

Från West End Girls fram till Nightlife gick det eller mindre en alldeles självklar och obruten linje när det här, trots de förhållandevis tvära kasten och skiftningarna mellan albumen, knöt ihop låtarna. Allt krönt av den fullständigt självklara och kärleksbombade New York City Boy, som inte bara är en av duons och årtiondets bästa låtar, utan också slöt cirkeln som West End Girls ritade ut startpunkten för. Där debutsingeln hyllade den nyfödda hiphopgenren och något år senare indirekt förde den till toppen av försäljningslistor långt innan större delen av världen hört talas om hiphop var New York City Boy en enda stor hyllning till den sjuttiotalsdiscoscen som var en så viktig ingrediens till att Neil och Chris över huvudtaget började göra musik tillsammans. Kort sagt musik av den typ som fullständigt vältrade sig i det som belackarna så länge beskyllt dem för att bara göra. Men det spelade ingen roll. Det viktiga var musiken, precis som alltid. Inte vad någon annan tyckte.

Det här fick tyvärr sedan duon att svaja in på sitt karriärmässigt minst intressanta stickspår i och med gitarrpopskivan Release, som med några få undantag svajade betänkligt. Som tur var dröjde det inte länge innan Pet Shop Boys hittade tillbaka till huvudspåret igen i och med den tredje delen i Disco-serien och har sedan dess hållit kvar vid den dansanta electropopen.

När Pet Shop Boys nu återvänder 2009 är det som vanligt med ett oförskämt stilsnyggt, Mark Farrow-designat omslag och en albumtitel lika självklart slagkraftig och mångfacetterad som lågmäld och… tja, ”Pet Shop Boys” (Chris: We thought No was a bit negative). Dessutom med en förstasingel utrustad med en video som är resultatet av ett blandäktenskap mellan Monty Python och Super Mario Bros.

Elva färger. Elva låtar. Fångade någonstans mellan Release och Disco 3.

Precis inför albumsläppet följde cd:n Pet Shop Boys – 25 Years of Hits med ett nummer av The Daily Mail. En hitsamling som spände mellan West End Girls och Flamboyant. Och så allra sist ett smakprov från nya albumet i och med Did You See Me Coming? – den första låt jag hörde från albumet bortsett från Love Etc.. När Johnny Marr slog an de första ackorden (som påminner väldigt mycket om inledningsriffet till Morrisseys Sister I’m a Poet – säkerligen en slump, men väldigt kul ändå) var jag orolig över att det var en ny Release som väntade mig några veckor bort, men när så mötet mellan gitarrpop och elektronik landade på samma sida om ”bra” som New Order när de är som bäst blev jag desto lugnare. Men mer än så blev jag lite smått förälskad vid första genomlyssningen. Av den bubbliga kärlekseuforin som helhet, tänk I Wouldn’t Normally Do This Kind of Thing eller Bet She’s Not Your Girlfriend, men än mer av en lite fånig detalj. När Neil helt plötsligt gör en helt omotiverad och nyförälskad tonartshöjning sist i The night we met was cold and wet / I needed a drink or two / I saw you standing there and I knew / I’d love to be loved by yo-OOU.

Så inte alls Pet Shop Boys. Så väldigt mycket Pet Shop Boys.

När så Yes landade visade det sig att samarbetet med Girls Aloud-musikmaskinen Xenomania ändå lutar sig rätt mycket åt Release-hållet. Beautiful People hade mycket väl kunnat ligga där med sin rätt bredbenta gitarrpop och det är tyvärr inget bra betyg. Det gäller även genompolitiska Building a Wall, som är albumets The Night I Fell in Love och som, förutom låten i sig, också faller på en text utan större omskrivningar. När det handlar om Pet Shop Boys och politik är det inte genom de sprejade barrikadplakaten som budskapen förts fram mest effektivt, om vi säger så.

Sedan har vi ju valet av samarbetspartner också. Där det förra gången var generationskamraten Trevor Horn som skötte rattarna var det den här gången yngregenerationen som fått hjälpa till. På sätt och vis är valet otroligt självklart – Xenomania har haft smått omöjliga framgångar med Girls Aloud och Pet Shop Boys har alltid i grund och botten handlat om genomkommersialism/inte genomkommersialism. Men samtidigt som det här mötet tidigare bevisligen resulterat i något väldigt bra kan jag inte låta bli att under, precis som Trevor förra gången, egentligen tillför.

Ett genomgående problem är att låtarna klätts i för stora ljudkostymer som Neils röst inte klarar av att mäta sig mot. En fälla som inte ens, ironiskt nog, ljudväggsmästaren Trevor Horn så konstant trillade ner i på förra skivan. På bonusskivan Etc. får många av låtarna helt nytt liv när ljudlager skalas av. Gui Borattos remix av Love Etc. är ett annat sånt exempel.

Xenomania har varit med och skrivit tre låtar och de smälter in bland övriga Tennant/Lowe-alster utan några som helst synliga sömmar. Och det som är riktigt bra i låtarna är, tja, de delar som rakt igenom är klassisk Pet Shop Boys-mark.

Hit hör förstås det oundvikliga pojke-möter-flicka-temat (eller i Neil Tennants fall: någon möter någon annan). Och förstås det, i många fall, oundvikliga och bittra slutet.

I det första fallet kan jag inte låta bli att verkligen, verkligen tycka om All Around the World som gör en Silly Love Songs för tvåtusentalet över ett lån från Tjajkovskij, som bättre än kanske någon annan sammanfattar det trots allt magiska och universella med banala kärlekstexter:

This is a song about boys and girls
You hear it playing all over the world
It’s sincere and subjective
Superficial and true
Easy and predictable
Exciting and new
To say ”I love you”

En sammanfattning som lika gärna kan gälla duons eget musikskapande.

The Way It Used to Be är den andra sidan av kärleksspektrat jämfört med Did You See Me Coming? och All Around the World. En fantastiskt vacker och sorglig trancevy målad i piano och stråkar målas upp när alla de där frågorna man inte vill ställa och framför allt inte höra svaret på börjar torna upp sig:

What is left of love?
Tell me, who would even care?
So much time has passed
I’d still meet you anywhere
Water under bridge
Evening after day
What is left of love
Here that didn’t drift away?

En annan motsatslåt får också avsluta albumet. Även här – kanske framförallt här – är det Did You See Me Coming? som får agera pol. Om Did You See Me Coming? är den nyförälskade artonåringen på väg att börja ge sig ut och upptäcka livet på allvar (Neil lyckades till slut fixa körkortet förra året – 54 år gammal) är avslutande Legacy en Neil som återigen ger röst åt en människa som ser tillbaka på sitt liv och sin gärning. Nostalgiskt och vemodigt. Men till skillnad från exempelvis My October Symphony är Neil den här gången den uppmuntrande. Gissningsvis kommer Legacy, precis som storslagna Numb från Fundamental, bli låten på det här albumet som många kommer försöka förtränga. Den är för svulstig, för mycket musikal. Men musikalen, de stora gesterna, har alltid funnits där som en självklar del i allt det som gjort att Pet Shop Boys har skapat musik i 25 år. Och förutom att det är en storslagen och vacker ballad, undantaget det onödiga vaudeville-breaket mitt i alltihop, är det en Neil i sitt textskapande esse.

Med avstamp i orden ”That’s it – the end” – Tony Blairs avslutningsord till det brittiska parlamentet – blir Legacy en fantastisk resa genom mer eller mindre samhälleliga och historiska referenser. Det blir det pompöst överdådiga – med klimatförändringar, kollapsande regeringar, historiska och nutida platser, etniska motsättningar och det som jag gissar är referenser till Obama ner till vardagliga smådetaljer. För vad det till sista handlar om är personliga resor, personliga uppgörelser med sig själv, liten eller stor. På samma sätt som när Everything But the Girl sammanfattade det oförklarligt världsomspännande stora med kärleken mellan två enstaka människor med orden I miss you, like the desert miss the rain. Och även om det är långtifrån lika direkt som debutsingeln lyckas Neil ändå få ihop allt det här till en självklar stämning, på samma sätt som när han i West End Girls avverkade Lenins resa tillbaka till Ryssland med en halv mening. Och budskapet är trots allt ”that’s the end / you’ll get over it my friend”.

Den finns där fortfarande. Nyfikenheten och viljan att gå framåt. Att Yes inte riktigt lever upp till vare sig arv, omslag eller titel är sådant som kan hända på vägen.

Pet Shop Boys har fortfarande gjort en av årets bästa låtar.

Att den sedan ligger på Alcazars nysläppta album spelar överhuvudtaget ingen roll.

Ola Andersson

Publicerad: 2009-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-25 02:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5025

41 kommentarer

För lååååååååååååååååååååååååååååång recension.
Bra skiva.

Medlem 2009-03-25 00:17
 

det är ju olas extended version man vill åt ju.

Medlem 2009-03-25 02:32
 

Teo: håller faktiskt med. Så jag har fixat ett alternativ.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-25 02:52
 

Den korta var väl knappast kort. Men ja, det var ju snäppet bättre än detta.

RONNA Oregistrerad 2009-03-25 07:56
 

När en recension närmar sig 8000 tecken (utan blanksteg) så är det nog inte bara jag som drar mig för att läsa den…

Rumpelstiltskin Oregistrerad 2009-03-25 08:40
 

kommer du recencera bob hunds nya PLZ

viktor Oregistrerad 2009-03-25 09:07
 

Mög. Både recensionen och skivan. Orkade inte lyssna på/läsa någon av dem.

Peterok Oregistrerad 2009-03-25 09:17
 

Peterok: om du inte orkat läsa/lyssna så kan du väl inte avfärda det som mög.
Ola: Jag är imponerad.

Madelene Holm Medlem 2009-03-25 09:33
 

Längden gör det per automatik till mög.

RONNA Oregistrerad 2009-03-25 10:31
 

Kan man inte beskriva en skiva kortare så det förmodligen Watcher of the skiesmusik med tråkiga taktbyten.

Peterok Oregistrerad 2009-03-25 10:58
 

Hear hear

Medlem 2009-03-25 11:34
 

Jag gillar Peteroks sätt att tänka.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-25 11:59
 

RONNA: Ja, egentligen borde väl en mer korrekt etikettering varit ”den kortare” och ”den jättelånga och babbliga”, men självbilden behövde lite krockkudde.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-25 12:01
 

Att skriva en lång recension späckad med referenser är Pet Shop Boys.

För övrigt en riktigt stark vårskiva. Sitter med fönstret öppet, den något kalla vårvinden och solen i ansiktet. ”Yes” är just nu ett perfekt soundtrack to my life. En kylslagen kropp med sprittande vårkänslor.

Mattias Oregistrerad 2009-03-25 14:34
 

skitbra recension, är ni bara ute efter ett betyg får ni väl söka er till aftonbladet, expressen, kamratposten eller text-tv.

krister Oregistrerad 2009-03-25 15:08
 

exakt, pallar ni inte o läsa e det dags att byta forum..
upp mään bara krister.
…o skivan e helt ok

yeah! Oregistrerad 2009-03-25 16:09
 

Ed läser: ”Ett tillbakablickande steg framåt” och inser att han inte behöver läsa mer. Det låter som en ursäkt. Det låter som ett fåfängt försök från recensenten att förlika sig med sin egen besvikelse, att motivera ett omotiverat högt betyg, att försvara något som sedan länge är förlorat.

Medlem 2009-03-25 17:00
 

Som din karriär då?

*LOLLAR HÖGT*

Peterok Oregistrerad 2009-03-25 17:15
 

Skribenten vet att skribenten lyckats röra upp känslor när The Mighty Ed gör ett, numer sällsynt, framträdande i kommentarsfältet på dagensskiva.com.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-25 17:29
 

Ola borde korta texterna. Dom blir bara slagkraftigare då!

Nietzsche Oregistrerad 2009-03-25 19:00
 

Bra recension. Självklart kommer Pet Shop Boys aldrig släppa ett nytt album som är bättre än Introspective, Behaviour eller Very. Men de håller fortsatt mycket hög klass och The Way It Used To Be ligger däruppe bland Being Boring, Left To My Own Devices och Dreaming Of The Queen. Legacy börjar växa och kan mycket väl bli en ny Boy Strange.

Leifland Oregistrerad 2009-03-25 23:16
 

Mighty Ed slår huvudet på spiken igen!

P> karriär har mannen bakom Ed aldrig haft någon. Han jobbar där han alltid jobbat och lär aldrig röra sig vare sig framåt eller uppåt.

Medlem 2009-03-26 13:59
 

Efter platta Fundamental (Release är ju ett mästerverk i relation) och efterföljande tingeling-turnéen, var jag beredd att kasta in den pantone-randiga psb-handduken och fortsättningsvis bara spela gamla skivor och drömma mig tillbaka till Performance-turnéen på heltid . Bara 20th century & några ögonblick på remix bonusen Fundamentalism (Trentemöller! Richard X) gav mig styrka att uthärda och odla ett slags hopp – kanske kanske nästa gång så… Och

YES! Fan det är ju grejt ju! Bästa sen Behaviour!? Nightlife hade ju sina stunder, men det var ju helt klart alldeles för mycket medeålderskris resulterande i jönsiga stillösheter – och då menar jag inte bara långrockarna och ögonbrynen…

Å. Vad. Bra!

Ola: Som sagt, jag gillar dina extended versions och ordberusande vågor av entusiams – keep coming!

Men: Xenomania sätter ju allt på plats och låter gammelgubbarna vara just sig själva – och då blir det så himla bra. Igen!

ps: och stora Obama passningen är inte Legacy, utan naturligtvis More Than A Dream (”I believe / we can change / we can make it more than a dream”)

ps2: och duetten med philip oakey på etc., this used to be the future, är ju SÅ JÄVLA JÄVLA BRA!

Medlem 2009-03-26 21:13
 

Bästa sen Bilingual menade jag. Förstås.

Medlem 2009-03-26 21:25
 

daphonie: Jag placerar både ”Nightlife” (en av deras mest underskattade – som innehåller några av de bästa låtar de gjort) och ”Fundamental” före nya skivan. Kanske är det så att Xenomania varit någon slags vitamininjektion (synd bara att bästa samarbetslåten inte hamnade här, utan hos Girls Aloud), men jag vet inte riktigt om jag känner vad de tillfört.

Jag gillar ”This Used to Be the Future”, men det är farligt mycket autotune i den som stör. Vill man vara lite elak skulle man kunna tro anledningen att Neils röst dränks av ljudväggar stora delar av albumet är… just för att dränka Neils röst. Den är ju inte vad den varit (okej, Neil har ju aldrig varit någon enorm sångare, men ändå).

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-26 22:37
 

Ola: Tack, nu är den lite mer lättsmält ;)

Medlem 2009-03-27 00:01
 

ola: vi gillar olika sidor av samma mynt, tycks det…

för jag gillar hur XENOMANIA vrider och vänder ju en hel del på de annars ganska raka popstrukturerna – alltså harmonier och ackordsföljder – där t ex Trevor Horn på Fundamental matade på med sitt trötta lager-på-lager wall-of-fairlight-sound. Hör inte heller det där utplånandet av Neils röst som du gör – mycket chorus förvisso, men det gör ju hans tunna stämma mer prominent. Och kom igen, autotunen på This Used to Be The Future, sitter ju som handen i handsken! På gränsen till lökigt, javisst, men det är ju poängen, listen to the voice of buddha, liksom — ”Amen.” !

Pour moi, bara 1.5 lök i protokollet över yes: Vulnerable – irriterande schlager, men som kanske ska vara det också – och därmed växer (0.5 på lökighet). Pandemonium: Vad är detta? En annan schlager-ARK komposition; bredbensstompande ”I’m on the road again” komplett med munspel? storLÖK!

Medlem 2009-03-27 11:29
 

Ja, ”Pandemonium” är lite intressant. Jag borde gilla den mer än jag gör. Låtmässigt är det ju en av de starkaste låtarna, popmässigt, men det är något som gör att den faller strax före mållinjen. Kan inte riktigt sätta fingret på vad.

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-27 11:36
 

Tillägg: ja, mer än just munspelet. Men det är inte det stora problemet, trots allt.

Förhoppningsvis kommer instrumentalversionerna från den här ut på något officiellt sätt (SJUKT habegär, men tre och ett halvt tusen känns… lite saftigt…):

http://www.thevinylfactory.com/shop/index.php/pet-shop-boys-yes.html

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-27 11:40
 

Whoaaaa… vill också ha: Too much of anything – is never enough!

Men borde inte en högprofilerad psb-missionär som du få den däringa skönheten instoppad i nån av dina löst hängande strumpor; jag menar av emi/parlaphone så där lite bestickningsmässigt? eller blir det skandal då, pay-ola, liksom!

Medlem 2009-03-27 11:54
 

daphonie: Man tycker ju det! Det är alldeles för lite fräna mutor som oavlönad musikskribent!

Får väl försöka lära känna några rika människor lite snabbt…

Ola Andersson Redaktionen 2009-03-27 12:15
 

Ola: Jag gillade din korta recension!

Medlem 2009-03-27 12:21
 

Ola har ju ett enormt musikkunnande!

Medlem 2009-03-27 12:28
 

pandemonium…

http://www.youtube.com/watch?v=OrljWGIHB7c

Medlem 2009-03-27 13:18
 

canned heat är ju förvisso askoola, men det innebär ju inte att psb är det när de försöker rocka [enligt kommentarsbonusen så trodde johnny marr tydligen att de gjorde en glamrockplatta, och att de skruvade allt tillbaka till elektriskt först efter att han lämnat studion + xenomania-brian var lite skeptisk till pandemoniumoch kallade den ”quaint” (vilket psb kluckar självironiskt åt) — detta ger mig vatten på kvarn i båda resonemangen: xenomania tillförde STIL till plattan och pandemonium är lök!

och nu sitter naturligtvis on the road again som en stor ost i och över örat – blir inte av med munspelsriffet

Medlem 2009-03-27 16:07
 

King of Rome = Morrisey?

Medlem 2009-03-27 21:00
 

morrissey!

Medlem 2009-03-27 21:03
 

”Felet” med Pandemonium är att det är den Alcazar borde haft med sig till Melodifestivalen. Klockren schlager!

P Oregistrerad 2009-04-02 12:14
 

Vilken härlig recension, fantastiskt bra skrivet! Skivan är hur bra som helst, en åtta skulle vara på sin plats i betyget. Love Etc är årets bästa låt tillsammans me saint etiennes method modern lov!

Jonatan Oregistrerad 2009-04-05 16:58
 

ola: instrumentalversionerna på vinylfactory-utgåvan var samma som på bonus-cd:n, eller hur?

Medlem 2009-09-15 12:55
 

Äntligen en lång och djupanalyserande recension!
Intressant analys och läsning.
Den yngre Twittergenerationen som inte kan läsa längre texter än det en mobilskärm kan visa är ändå förlorade.

Micke Oregistrerad 2010-02-22 13:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig