dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Annie: Anniemal
Anniemal (CD) Annie
2004
679 Recordings/Warner
7/10

Hon e som ett Hubbabubba

Lyssna

Sök efter skivan

”Chewing Gum” är en av årets mest fascinerande låtar.

Inte så mycket att den blivit en mindre megasuccé, som för att den letat sig in hos kretsar som vanligtvis aldrig befattar sig med MTV-glättighet. Naturligtvis då i ordalag om och analysförsök till varför ”Chewing Gum” är så mycket mer och djupare än det andra MTV-skräpet, som ofta låter förvillande mycket som just den låten. ”Chewing Gum” måste vara mer än bara en simpel MTV-poplåt annars går det ju inte att gilla den, verkar det många gånger som.

Men nu är ”Chewing Gum” just det: en simpel MTV-poplåt (som om det skulle vara något DÅLIGT?). En simpel MTV-poplåt som tyvärr inte är särskilt bra.

Jag har verkligen försökt gilla ”Chewing Gum”. Jag vet ju att den har allt som jag borde gå igång på. Jag vet ju att det är en charmerande snitsig text. Jag vet ju att Richard X smält ihop det bästa från ”Wordy Rappinghood” och ”Genius of Love” (att en passage dessutom mer eller mindre är lyft från just ”Genius of Love” gör det inte mindre tydligt). Men hur jag än försöker kommer låten aldrig längre än mitt huvud. Aldrig ner till de delar av kroppen där musiken verkligen känns. Det är ingen ny ”Finest Dreams”, ”Being Nobody” eller ”Freak Like Me”.

Tyvärr.

Däremot gillar jag många andra delar på norska Annies debut. Kanske inte helt otippat med tanke på att de två namn som främst hjälpt Annie att sy ihop ”Anniemal” är Röyksopps Torbjørn Brundtland och OP:L Bastards Tomi Kaukolampi. Nordiskt så det förslår, alltså. Och för det mesta sprudlande och bubblande discofierad pop som inte lär göra alla ”Chewing Gum”-fans särskilt besvikna.

Men det mest imponerande med ”Anniemal” är den är en tre kvart lång uppvisning i snygga stölder, så där snygga att man många gånger vet precis varifrån stölden kommer men ändå inte riktigt kan komma på vilken låt det handlar om.

Chic-gitarriga popsplotionen ”Me Plus One” får mig av någon anledning alltid att tänka på Michael Jacksons ”Wanna Be Startin' Somethin'” (och dessutom irriterar det mig att jag inte kan placera ”right”:en, jag vet såväl var de kommer ifrån, men ändå inte). ”No Easy Love” vet jag också precis vilken låt som legat som grund, men ändå inte. ”Helpless Fool for Love” påminner bitvis väldigt mycket om Donna Summers ”I Feel Love”. Och vad är väl inte åttaminutersdiscoeposet ”Come Together” om inte Lonnie Liston Smiths ”Expansions” (Talking ALL that jazz)? Det finns många sådana ”nästan”-stunder på ”Anniemal”.

Skulle jag välja ut en favorittrio från Annies skiva blir ”Come Together” en av låtarna. De andra två är Motown-kompade ”My Heartbeat”, en blåare kusin till ”I'd Rather Dance with You”, och laserljudsstudsiga handklappsrullskridskoturen ”Greatest Hit” (och här kan vi verkligen snacka stöld tack vare samplingen från Madonnas ”Everybody”). Den sistnämnda kom till genom ett samarbete mellan Annie och hennes dåvarande pojkvän Erot, som tyvärr gick bort 2001. Jag hade verkligen inte tackat nej till fler låtar signerade Eron, gärna istället för några av skivans rätt tråkiga spår. Men man kan inte få allt.

Visst. ”Anniemal” är tuggummipop. En hel skiva full.

Men som alla vet håller tuggummi betydligt längre än choklad.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2004-10-28 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2907

12 kommentarer

Det ligger mycket i påståendet att det inte är riktigt rumsrent att gilla den här typen av musik, men du är inte ensam Ola.

Jag har pluggat den i några dagar och den är absolut värd sin 7:a.

Jag lyssnar på den just nu och Chic-gitarrerna i Me Plus One är glittrigt smittsamma.

Jag vet inte om tuggummi håller längre än choklad, men just detta tuggummit lär nog hålla längre än genomsnittet.

Synd att du inte förstått storheten med Chewing Gum, en riktigt liten pärla.

Medlem 2004-10-29 08:37
 

jag lovar släpa mig till skivbutiken och köpa den. det är på tiden.

Medlem 2004-10-29 10:08
 

Kan bara instämma i betyget och det du skriver om denna skiva Ola.

Medlem 2004-10-29 11:22
 

Jag fattar inte riktigt grejen med Annie. Hon är fantastiskt hypad i alla sorters media. Men musiken är slätstruken i en genre där det går 100 på dussinet. Det är inte heller nån försäljningssuccé, varken i Sverige eller i England där skivan är ursprungligen utgiven. Någon mediapluggare är uppenbarligen väldigt bra på sitt jobb.

stefanstefanstefan Oregistrerad 2004-10-29 11:41
 

Nej, det är väl inte riktigt rumsrent att gilla "simpla mtv-poplåtar", antar jag. Och det med all rätt, för det mesta. Det som skiljer Annie från de flesta andra artister på MTV är väl att hennes musik iallafall svänger, vilket inte speciellt mycket av den andra musiken på MTV gör.

Hmm. Oregistrerad 2004-10-29 12:11
 

Håller med om att det är ett vansinnigt snyggt producerat vax, och att förebilderna är lätta att peka ut, men till skillnad från många andra kan Annie ju sjunga…

Öppningshooken i "Chewing Gum" påminde mig direkt om "Oliver's House", den svagaste låten på Sheila E:s ibland storartade "The Glamorous Life" ('84) och det är ö.h.t mycket Prince över attityden på hela skivan: glammigheten, nyfikenheten på ljud etc den

Robert G Oregistrerad 2004-10-29 13:50
 

men ÄR det verkligen så mycket tuggummipop? jag tycker det mer känns som "hippa klubbmänniskor låtsas göra pop så andra hippa klubbmänniskor kan säga att de har crazy smak för att de lyssnar på sån här tacky mtv-musik".

jämfört med t ex tommy february6 eller halcali känns annie, ur ett tuggummipopperspektiv, ganska grå.

skivan är dock helt ok ändå. och jag gillar inte heller "chewing gum".

Medlem 2004-10-29 14:54
 

annies pojkvän "hette" EROT inte Eron…eller TORE enligt skatteverket i norge.

kolla gärna in annies 2 underbar släpp på skivbolaget loaded (uk)

- där bla Greatest hit2 finns i magiska remixar som kan spelas än idag (släppt redan 2001!!) och den magiska låten "i will get on" som inte blev en lika stor hit men har en grym remix från us boy "joshua" – en skön deephouse remix, samt en remix från svenska Laid i elektro tappning!!

.tack.

lite mer info..för den som orkar Oregistrerad 2004-10-29 19:53
 

lite mer: Visst gör han det. Ändrat.

SickMonkey: Både och. När det är tuggummi är det riktigt mycket tuggummi. Och japanerna kan man aldrig jämföra med, de tar ju saker och ting till helt nya nivåer. De skippar ju tuggummit och går direkt på den rosa sockervadden.

Ola Andersson Redaktionen 2004-10-29 20:57
 

Ni har väl sett den nya TF6-videon till "L O V E L Y"? Ãœberkawaii, indeed. Sockerfaktor 12 minst.

Panache... Oregistrerad 2004-10-29 22:33
 

instämmer delvis. och undrar varför hälften av alla recensioner av idag skall orera runt mtv som om det vore nån som nånsin hinner kolla på musiktv..!

bästa låten är lätt 'heartbeat' som i sina bästa stunder ger rena goldfrapp-vibbar!

Medlem 2004-11-01 09:54
 

Annie och Wendy… Mina tjejer

Medlem 2004-11-16 10:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig