dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kent: Röd
Röd (album, cd) Kent
2009
RCA/Sony Music
8/10

Mellan stål och mirakel

I’m thinking of taking my family and getting out of this country soon, sometime over the next couple of years. It’s cold and it’s mean-spirited and I don’t like it here anymore.

När Alan Moore skrev det där 1988 kunde nog ingen tänka sig vad som skulle komma. Han visste precis. Det var inte sci-fi. Fattigdomen, kriget och egoismen flyttade in i våra vardagsrum, i väntsalarna och på våra arbetsplatser. Globalt. Det fanns, och det finns ingenstans att flytta. Den som inte beväpnar sig med hård hud och benhård vilja, riskerar att slitas sönder i den känslosoppa som Lilla My så cyniskt varnat oss för.

Kent är en del i det där. Kent kastar sig mellan hårdaste flinta och den känslosammaste högstadietid. Mellan hatets sånger och de larvigaste kärleksrim. De flesta vill inte släppa fram känslosoppan. Ingen vill ha en diagnos, men alla vill gärna lyssna på den och uppleva den i ett kontrollerat rum. Helst utan de allsmäktiga övervakningskamerorna. Kent fyller någon funktion som bro. Ett romantiskt stålbad som vi sett både hos Depeche Mode, Radiohead och all den elektronica som sipprar in.

Kent ger sig inte heller. Skiva efter skiva. Projektet är inte fullbordat. Kent är en process. Förmodligen för att de fortfarande har kul. Inga övernaturligt konstnärliga förklaringar. Inte för att de är bäst i världen. Så landar då Röd hos mig. Jag har hört Töntarna – inget mer.

Så möts vi av kyrklockorna. Och fotskrapet på kyrkgolvet avbryts av orgeln. Tron på det analoga avbryts av det elektroniska. Med Röd låter Kent sig fullbordas elektroniskt. Det är dansant och disco. Allt inramat av tegelhusen i Berlin. Berlin som alltid balanserat mellan diktaturen och demokratin. Mellan bruna skjortor och röda halsdukar. Mellan hårt Krupsstål och känslan av otillräcklighet. Mellan flinta och känslosoppa. Mellan blåa dagar och röda maj. Och det är så i tiden.

Kent gör det bra. Låtarna är anpassade för klubben – inte arenan. En tryckande lust att dansa sveper över mig redan med Taxmannen. Det är inledningsvis dovt och tonårsilsket i Krossa allt, och nästan ett slätstruket glamkomp i refrängen. Och Jocke Berg sjunger sprött och kanske återhållsamt desperat i Hjärta. Stråkarna gör Sjukhus kanske till det pampigaste Kent åstadkommit. Vals för Satan (din vän pessimisten) kan vara bäst på hela albumet. Den har tillsammans med inledningen 18:29-4 väckt upp varenda frikyrklig exorcist. Det är inte bara hos Kent kristna bilder och teman står i centrum just nu. Idioter har förmodligen starkast text och gungigaste melodin av alla låtar på Röd. Ingen ska väl sakna Kentballader, och nya hångelfavoriter lär bli Svarta linjer och Ensamheten. Töntarna funkar fortfarande som naturligt singelsläpp. Sist som vanligt något för melodramen – Det finns inga ord.

Jo, vi känner igen Kent. Jag gillar deras uppriktiga önskan att få spela dansmusik och elektroniskt. Men unikt är det inte, kanske mindre än någonsin. Berlin, flinta och känslosoppa. Vi lever väl alla i det. Eller undviker det.

Så ännu en kväll sänker sig i förnekelsens tid. Tryck tillbaka paniken. Statsepidemiologen säger att det inte är någon fara. Vi kan shoppa som vanligt. Vi kan gå till jobbet som vanligt. Vi kan sitta i väntrummet som vanligt. Bara vi tvättar händerna ordentligt. Idioter. Vi kan få utlopp för känslosoppan med Kent.

Goodnight England. Good night Home Service and V for Victory.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2009-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-05 00:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5312

17 kommentarer

Skönt att nya skivan faller i smaken…

(listar förresten de 100 bästa 80-talslåtarna – klicka på Gorillan!)

Gorillan Oregistrerad 2009-11-05 01:05
 

Fin recension, tack.

Medlem 2009-11-05 06:13
 

Bra skrivet. Nu väntar jag bara på musiken.

Fredrik Welander Oregistrerad 2009-11-05 07:09
 

Fuckin’ brilliant, Peter! Ska snart få lyssna på den även jag.

Björn Sundin Oregistrerad 2009-11-05 08:13
 

Instant hit, just add heartbreak:
Vals för Satan (din vän Pessimisten)

Underbar platta! Bara med någon månad kvar till jul vänder grabbarna upp och ner på tomtefars synth- och electronicasäck, allt som väller ut är lättillgängligt och music for the masses. Även i landet Lagom där känslor är fula..

Medlem 2009-11-05 08:49
 

Riktigt bra recension, oavsett vad jag (eller någon annan) tycker om skivan och Kent.

Medlem 2009-11-05 13:21
 

[...] av RÖD: Sydsvenskan SvD Dagens skiva Aftonbladet [...]

Kent – Röd « Johan Eckmans blogg Oregistrerad 2009-11-05 13:46
 

Och Gorillan fortsætter sin vana trogen att sæja ingenting utan bara gøra reklam før sin blogg. Jævla nætfenomen att skriva en rad och dærefter lægga in en annons helt apropås. Blir inte mer oækta æn så.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-11-06 08:54
 

Inte illa att hitta en koppling mellan Alan Moore och Kent. Bra jobbat!

difool Oregistrerad 2009-11-06 15:32
 

Kan vara det bästa du skrivit Peter. Hatten av!

Patrik Ekelöf Medlem 2009-11-07 14:45
 

Kan vara det bästa du skrivit Peter. Hatten av!

Skivan har jag inte hunnit genom än men det är samma mödosamma process som vanligt. Och inte blir det lättare av att det är så förbenat synthigt…

Patrik Ekelöf Medlem 2009-11-07 14:46
 

3 Mos: ”Var och en som gör någon av dessa vidrigheter skall utstötas ur sitt folk.”

Var ett tag sedan jag översatte bibeln men detta är vad jag hittade på 18:29.

Patrik Ekelöf Medlem 2009-11-07 15:32
 

Är det bara jag som får Roy Andersson vibbar från plattan?
Speciellt första spåret och en del text-rader känns väldigt Roy Anderssonskt. Kanske har Roy och Jocke Berg typ samma blick för vår samtid.

Bra recension på en väldigt bra skiva.

Göta-Petter Oregistrerad 2009-11-07 18:18
 

9/10.

storartat och så mycket kent på något sätt. kent är bäst, igen.

ad Oregistrerad 2009-11-08 13:08
 

Riktigt bra recension!

Greengrassguy Oregistrerad 2009-11-08 23:58
 

Jävlar vad bra den är!! Tyckte tillbaka till samtiden var ganska trist – denna är en klar uppryckning!

Jonatan igen Oregistrerad 2009-11-09 13:07
 

[...] Kent Röd Är det bara jag som får Roy Andersson vibbar från plattan? Speciellt första spåret och en del text-rader känns väldigt Roy Anderssonskt. Kanske har Roy och Jocke Berg typ samma blick för vår samtid. – Göta-Petter [...]

Era bästa skivor 2009 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-01-10 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig