dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:6

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 6. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Funky People feat. Matt Jamison ”Waiting for You”
Det första jag tänkte på när trummorna stampade igång ”Waiting for You” var ”Billie Jean”, något som så här i efterhand inte direkt känns som en slump. Funky People bjuder på en snyggt funkig electrobas som förmodligen hade kunnat fungera som roder i en helt egen, instrumental låt. Men stommen i ”Waiting for You” är förstås de samplade textraderna som loopas om och om igen, textrader lånade från den 22 år gamla Michael Jackson/Paul McCartney-duetten ”Say, Say, Say”, om än i något uppitchad skepnad.

Husky Rescue ”New Light of Tomorrow”
Ännu ett fall av Jekyll- och Hyde-schizofrena remixer. Bonobo tar den finländskt stillsamma originalversionen och gör ”Roads”-country med morgondimmig glidgitarr, medan Evil 9 svänger ihop ett stampande congapostdanspunk-beat vadderad med de vackraste Metro Area-stråkar. En version för golvet, en för hörlurarna.

Public DJ feat. Emanuelle ”My Night (Extended Mix)”
Cause this is my night, and I know it's alright / I've got more rhythm in me / come on everybody / love is gonna find a way. Ni fattar att vi är på väg till klubben i den mest utsvängda av limousiner. ”My Night” är peace, love and having fun i sin mest glädjesmittande och koreografidansande kärleksparad. I en egenhändigt hemmasnickrad Wall of Sound bestående av en Hollywood-mässig mastodontsammandrabbning mellan stråkar och blås ger Public DJ och Emanuelle åter liv åt drömmen att världens svennediscon någon gång återigen ska fylla sina spellistor med en ocean av discotolvor. Sa någon Italien? Jamen så klart.

Liza ”Maybe”
Varje gång jag hör de första sekunderna av ”Maybe” är jag övertygad om att det är en av låtarna från In-Grids album med duett mellan gitarr och dragspel (ja, eller om det ska föreställa munspel). Låten i helhet låter också väldigt mycket In-Grid, och någon gen Kristine W, med svepande explosioner, electroknorrande Pet Shop Boys-basslinga och himmelska stråkar. Lägg till ”I only want you to be / want you to be my baby”-refräng och oooo-aaaah-ooh-ah-oh-oh-ooh-sång och ni förstår precis hur bra det här är.

Hard-Fi ”Hard to Beat (Ashley Beedle Remix)”
Även om utgångsläget inte var riktigt lika katastrofalt som det Stuart Price hade att jobba med när The Killers ”Mr Brightside” landade på hans skrivbord, så var väl originalversionen av ”Hard to Beat” lite sådär kul. Desto roligare blir det när Ashley låter ”Hard to Beat” bre ut sig i nio minuter över en basgång (och lite andra ljud) inte så lite hämtade från Dirty Rotten Scoundrels klassiska bootleg-mix av ”People Hold On” och dessutom kväver mycket av den rätt tråkiga sången i betydligt snyggare stråkar. De som föredrar sin house filtrerad väljer förstås Axwells remix, också den överlägsen originalet.

One Hit Wonders ”Grace of God (Serial Diva Remix)”
När man väljer låtar att spela in på nytt kan man hitta sämre material än Machines 26 år gamla mäktiga discomonument ”There But for the Grace of God Go I”. Får man dessutom Serial Diva att slänga in ett sånt där housepiano som vi alla älskar och fixar till en basgång enligt alla etablerade discohouseteorier, ja då finns det inte så mycket annat att säga. Fullständigt fantastiskt den här gången också.

Deux feat. Rebeka Brown ”Sun Rising Up”
När det gäller ”Sun Rising Up” gav jag till sist upp när det gäller att plocka ut den bästa versionen, helt enkelt därför att de båda versionerna är så olika att det nästan handlar om två olika låtar. I Jupiter Ace händer backas Rebekas kaxigt förföriska pratsång av en skenande knorrslinga, plockade stråkar, electrobas, åttiotalskeyboard och diverse trancecrescendon. Sharp Boys bygger istället sitt hus kring smattrande congas, bombastiska symftechnostötar och en skitsnygg electrofierad basgång (ja, och några trancecrescendon för sakens skull). Oavsett version är ”Sun Rising Up” en låt som följer med från 2005.

Soulsearcher feat. Donna Allen ”Feelin' Love (Ian Carey Main Mix)”
Så kom då turen till Ian Carey när det gällde att ta med ”Feelin' Love” på ännu en sväng på dansgolven med monstermullrande basgång och ”Music Sounds Better With You”-gitarr (ja, eller ”Fate”-gitarr, beroende på vad man känner för). Det blir känslor när de, bokstavligen talat, är som störst. Lite mer filtrerad och därför inte riktigt lika makalöst svängig som några av de tidigare remixarna, men, herregud, när Donna exploder ut sin kärlek med en röst stor som den amerikanska södern är det fortfarande så mäktigt att Jorden för ett ögonblick snurrar åt fel håll.

39th Streeet ”Rhythm Method”
Look here baby, DEVASTATING! De flesta verkar ha glömt bort William Orbits 1990-album som Bass-O-Matic, men människorna bakom 39th Street tillhör inte den skaran. De lägger ”Fascinating Rhythm” över ett hi-hat-väsande stompbeat mellan tech och trance medan en lågt rumblande basgång röjer vägen. Självklart hinner vi med ett ska train-break på vägen och lite ljud från ”People Hold On” i Dirty Rotten Scoundrels skepnad. Varför ”Rhythm Method” hamnade som b-sida är däremot ett stort mysterium. Lika svängigt briljant som ”Rhythm Method” är, lika genomtråkig är Basement Jaxx (tydligen)/Daft Punk-mashen ”Punkin Around” på andra sidan vinylen.

Bodyrox ”Yeah Yeah (Electro Mix)”
Som remixare har Jon Pearn och Michael Gray gett oss fler fantastiska omstöpningar än de flesta andra, fast då under sitt lite mer kända alter ego Full Intention. Gemensamt för deras alster är en pumpande åder av vemod och en aldrig sinande källa av värmande basgångar. Bodyrox, däremot, är en annan sida av Full Intention där discon bytts ut mot åttiotalselectro. I den här remixen av ”Yeah Yeah” bjöd Bodyrox på ekande pisktrummor, rasslande hi-hat, analogsynt, fejkade blåsstötar, scratch och 2005 års bästa electro-basgång.

ALLA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 7

100 fantastiska låtar 2005, del 8

100 fantastiska låtar 2005, del 9

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-10 10:01 / Uppdaterad: 2010-08-10 12:36

Kategori: Krönika

4 kommentarer

va, ar Michael Gray en del av Full Intention? da larde jag mig definitivt nagot nytt idag. keep hope alive!

Medlem 2006-01-10 10:04
 

ola gillar inte svenskspråkig musik eller? jag klandrar dig inte ska jag tilläga, jag bara konstaterar.

Medlem 2006-01-10 17:33
 

mallefunker: Nej, jag lyssnar faktiskt inte särskilt mycket på sånt. Mest för att svenskspråkiga låtar för det mesta återfinns i genrer jag inte lyssnar på överhuvudtaget eller väldigt lite.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-10 18:19
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 6 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:3 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig