dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:7

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 7. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Miami Collective feat. JC Bentley ”So Alive (Retro Club Mix)”
Vad gör man om man tycker att en av årets fetaste house-hi-hats och en fyrfyra redo att vända upp och ner på vilket dansgolv som helst inte är tillräckligt? Om det inte ens hjälper att man fått tag på en blond och blåögd vokalist med en röst svart nog att lura de flesta? Men lägger Jackson 5:s ”I Want You Back” under alltihop förstås. Det är inte bara i Göteborg skamlöst uppenbara stölder sätts i system.

Kuppercoco ”Undone”
Deep house står ofta och balanserar lite ostadigt på gränsen mellan det briljanta och det tråkigt intetsägande. När musiken landar på precis rätt sida skapas musik som är som gjort för ensamma nätter och kalla promenader mellan regn och neon. ”Undone” kombinerar andlöst vackra stämningar, med en liten antydan av både trance och ”Baby Wants to Ride”, kryddad med en dos Mike Oldfield. Och resultatet blir smått enastående.

Ian Carey & Mochico feat. Miss Bunty ”Say What You Want (Ian Carey Vocal Mix)”
Ian Carey och Eddie Amador har tillsammans mejslat fram ännu en dos av den där dansanta klubbmusiken med ena benet i discon och det andra i en värld av ren kärlek som jag aldrig verkar kunna få nog av. Nile Rodgers-gitarr, Bernard Edwards-bas, oerhört smittande refräng och mäktig divasång. Allt jag behöver vilken vinterdag som helst. Sedan är ju förstås Mariëlle Dijkhuizen ett vansinnigt mycket coolare namn än någonsin Miss Bunty.

C-Mos ”2 Million Ways (Axwell Remix)”
Axwell må ha plockat bort några av de saker som gjorde originalet så fantastiskt, men i gengäld har han skickat upp ”2 Million Ways” till ett helt annat solsystem och skapat 2005 års mest galaktiskta filterfunk med sin melodislinga hela tiden balanserande mellan det briljanta och det irriterande.

Disco Dice ”Desire (Coba & Cabana Mix)”
Disco Dice har tidigare stuvat om Ken Laszlos italodiscoklassiker ”Hey Hey Guy”, vilket nästan är tillräckligt mycket tecken på god smak för att jag skulle gilla ungefär vad som helst som Steffen Neumann och Torsten Knauthe (namnet!) får för sig att släppa. Men musiken dessutom är så skamlöst discogenomsvängig som ”Desire” finns det inget annat att göra än karva in ännu en inskription på discoaltaret. ”I'm looking for some people who are ready for some love” konstateras det i ”Desire”. Här finns sju fullspäckade minuter av den varan för alla som vill bli frälsta. Ja, och sen gör det förstås ingenting att deras webbsida fullständigt skriker disco och dessutom har ett typsnitt som för tankarna till en stor, svensk musiksajt.

Sex on Monday ”Bring Back the Love (Hold Me Down) (Soul Avengerz Remix)”
Avdelningen: kontrast mellan artistnamn och titel. Vet inte om det är DJ Assaults fel, men innan jag hört något var jag övertygad om att Sex on Monday skulle bjuda på någon slags studsande booty bass eller åtminstone elakt electroknorrande. Långt ifrån. ”Bring Back the Love” är vackert pulserande stråkhouse med ”Regn hos mig”-sorgsen text. Sången i refrängen är egentligen bättre i originalmixen, men elgitarrloopen som ligger i bakgrunden förstör. Just därför är Soul Avengerz filtrerade remix att föredra.

M-Gee feat. Mica Paris ”Bodyswerve (Grant Nelson Club Mix)”
Ännu ett eko från det tidiga nittiotalet när Mica Paris ställer sig vid micken igen. Utan att veta om singeln såldes tillsammans med en stor plansch med instruktioner till hur man dansar discodansen The Bodyswerve (tja, och utan att veta om det någonsin funnits någon Bodyswerve-dans), så borde det ha varit så i en perfekt värld. Bakom en Chic-gitarr sluter resten av de inbjudna instrumenten upp i ett stycka klassiskt skolad discohouse. Senast någon hörde av ”Bodyswerve” var när den bjöds in till FN-skrapan i ett försök att hitta ett effektivt sätt att mäkla fred och förståelse i världen.

Deep Down feat. Anthony Moriah ”It Seems to Hang On”
Visst är det Full Intention under ännu ett alias. Ja, eller om man så vill: Full Intention presents Deep Down. Piano, blås, lite vemodiga stråkar och bas som mullrar sönder golvbrunnar på klubbar världen över, när Full Intention ger sig på Ashford & Simpsons ”It Seems to Hang On” är det sig betydligt mer Full Intention-likt än det de gör som Bodyrox. Men i vilka underjordiska och onämnbara regioner de hittat den basgången är sånt man bara kan spekulera om. Det är ungefär här människans nedre gräns går vad gäller bastoner.

Farolfi vs Gambarelli ”Who Kills Bill (B2 Mix)”
Något av det viktigaste i varje musikskribents uppdrag är att varje år vända upp och ner på varenda liten bärbar dator och Marshall-stärkare i den ständigt pågående jakten på Årets Vissellåt. I år kom den från Farolfi och Gambarelli. Visst är det en egen tolkning av Bernard Herrmans ”Twisted Nerve” (vissellåten från ”Kill Bill”) lagd över en basgång som lyft från Stonebridge-mixen av Robin S ”Show Me Love”, med lite ”Kill Bill”-japanska inklämd. Men precis som originalet händer det helt plötsligt något ganska radikalt efter ett tag. Men istället för att implodera i ett ljudkaos förvandlas ”Who Kills Bill” till en stråkfest med få motstycken i år. One ticket to Tokyo, please.

The Montanas ”Play It (Hott 22 Vocal Club Mix)”
”You're gonna make it tonight / everything about us gonna be alright”. Dansgolvet. En värld att försvinna i, att glömma problemen och världen omkring. En chans att för en stund skina lite extra och remixa sitt eget liv till de drömmar som i vanliga fall bara får några minuter när verkligheten för en stund tar en paus. Det är också på dansgolvet man kan möta den där speciella någon som kan förvandla gråkorn till glittrande känslonorrsken eller bara injiceras av tro på framtiden och sig själv. Det är inte fler lyckopiller världen behöver, det är mp3-spelare laddade med musik som ”Play It” åt alla människor.

ÖVRIGA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 8

100 fantastiska låtar 2005, del 9

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-11 00:56 / Uppdaterad: 2007-08-21 13:04

Kategori: Krönika

8 kommentarer

"Oh, say it! They´re building walls around us now." Jag väntar.
Du gör ett sotrt jobb, Ola. Jag håller som bäst på att upptäcka dansgolvet. "Hed Kandi The Mix 2006" ska komma med posten idag. Jag har höga förväntningar.

Medlem 2006-01-11 11:45
 

jurij: Man kan sällan gå fel med Hed Kandi om man väljer en serie man är intresserad av. Finns alltid en hög guldkorn på varje samling.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-11 12:09
 

nar kommer Disco Heaven 01.06 manne? den vill jag ha ogonaboj.

Medlem 2006-01-11 13:38
 

maxim: Enligt cdon hade Disco Heaven 01.05 release 2005-02-18 så 06:an borde vara på gång snart.

Medlem 2006-01-11 13:49
 

Hed Kandis samlingar är tomme fanken det finaste som finns!

Ola du har inga planer på att slänga ihop alla låtar du listat till några skivor, eller bättre en .zip ?

Medlem 2006-01-11 15:57
 

lalala: Nej, inga såna planer. Men som jag sa i en av de tidigare 100-listningarna kommer man långt om man besöker Junos sida och söker. Föredömligt välfylld med ljudklipp.

http://www.juno.co.uk

Funderar på att kontakta Juno och se om jag inte kan få lite retroaktiv reklamavlöning.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-11 16:01
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 7 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:10 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:30
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 7 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:4 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig