dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:8

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 8. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Ben Watt feat. Estelle ”Pop a Cap in Yo' Ass (Full Mix)”
Redan när basgången kickar in efter en halvminut står det rätt klart att ”Pop a Cap in Yo' Ass” är en av årets bästa låtar. När sedan de blå syntmattorna lägger sig som ett mjukt och vackert skyddsnät under Estelles gråkorniga bild av en småhustlande baksidevärld är det inte längre någon tvekan om att Ben Watt dessutom gjorde den bästa låt som letade sig ut från de brittiska öarna i år. Att han dessutom stod bakom årets mest finkänsliga mixskiva med den andra volymen av ”Buzzin Fly” och dessutom dök upp med Everything But the Girls fantastiska remixskiva ”Adapt or Die” gör bara saker och ting ännu bättre.

The Lovemakers ”This Feeling (Original Mix)”
”I get this feeling / when I'm with you”. Nu tror du säkert att det här handlar om discoöverdoserad glasshouse med filtrerat blås som vävs in och ut tillsammans med några av årets bästa stråkvirvlar, en försynt tshicka-tshicka-hi-hat, Bernard Edwards-svängig basgång och euforisk divasång. Självklart har du alldeles rätt i det antagandet. Lovemakers stod även bakom en drum'n'bass-mix av t.A.T.u:s ”All About Us” 2005.

Dave Armstrong & Red Roche ”Love Has Gone (Original Mix)”
När Armstrong och Red Roche gör gemensam sak blir resultatet ångsvältsmullrande, storslaget och svulstigt burkfilter av allra svettigaste sort. Hi-haten hinner göra sig påmind några korta stunder innan den skoningslöst kvävs i den massiva ljudvågen som sveper fram över de digitala dystopipolaroiderna, med ett desperat hamrat piano och ylande rockgitarrer fångade i det kokande infernot. Och på en svartögd surfbräda på vågryggens topp bränner kylan i den bittra sången genom mörkret.

Luis Radio feat. Sabrina Johnston ”Spirit (Original Mix)”
Who am I? I AM DANCE MUSIC! Who am I? I AM LATIN MUSIC! Who am I? I AM SOUL MUSIC! Do you GET THE SPIRIT? Do you WANNA HEAR IT? Do you REALLY FEEL IT? Världens bästa Sabrina Johnston lyfter taket i discokyrkan en gång till i en call and response-gospel av rent himmelska proportioner.

High Contrast ”Magic”
A-sidan på High Contrast-tolvan som ”Magic” är hämtad ifrån var förvånansvärt nog lite halvtråkig. Elakt mullrande drum'n'bass som i sig egentligen var rätt bra, men inte High Contrast-bra. Baksidan ”Magic” var däremot precis det min interna musikdoktor eftersökte. Det som redan från början känns som en rivstart med alla säkerhetsventiler bortkopplade växer sig nästan omärkligt starkare innan hela Wales verkligen börjar dansa och le efter sisådär två minuter, villigt följande rörelserna från den vokala samplingen som klipps upp och kastas runt, runt, runt. Breaket vid fyra minuter innehåller dessutom ett av årets vackraste klockspel.

Dina Vass & Whipped Creem ”Now I'm Free (Ian Carey Vocal Mix)”
Now I'm free! Free from you! Dina Vass fortsätter skämma bort oss med sådär hejdlöst svängiga pärlor, där här gången tillsammans med en trio tyskar och en bitterkantigt hårdslående basgång från Ian Carey. En hårdslående basgång lika bitterkantig som Dinas frigörelsepredikan.

ATFC feat. Inaya Day ”Reach Out for Me (ATFC's Old Skool Vocal Mix)”
Visst blir det old skool som bara den när det återigen blivit dags för ATFC och Inaya att samlas under en discogroove. Det är ju i och för sig inte särskilt konstigt med tanke på att ”Reach Out for Me” bärs fram av en sampling from Loose Changes 26 år gamla ”Straight from the Heart”. Maffigt blås och dundrande bas räcker ju som bekant ungefär hur långt som helst.

Classroom vs Danoise ”Love (Strings of Love Mix)”
Med samplingar från Cerrone och Starguard byggs ”Love” upp till en enastående samplingsloopmosaik som kröns av de enastående stråkarna. Tänk Pete Hellers ”Big Love” så hamnar ni inte långt ifrån. Att ”Love” och ”Big Love” delar samma Starguard-sampling är givetvis en ren slump.

House Divas ”Life (Club Extended Mix)”
Om man samlar Barbara Tucker, Michelle Weeks, Su Su Bobien, Sabrynaah Pope och Dawn Tallman borde det egentligen inte finnas någon studio på den här planeten som rymmer deras samlade röster. På något sätt verkar det ändå ha gått att få detta gospeldivornas allstar-team att fastna på skiva, det är ”Life” bevis på. Med en storslagen duell mellan de mäktiga rösterna och Earth, Wind & Fire-blås är det här själva sinnebilden av allt som någonsin varit fantastiskt med äktenskapet mellan dansmusik och religion.

Roisin Murphy ”If We're in Love (Ashley Beedle Remix)”
Roisin och Ashley, på pappret kändes det som att resultatet bara kunde bli alldeles, alldeles sagolikt. Men besvikelsen när remixen rullade igång var svår att dölja. Ashleys styrka har alltid legat i att med små medel plocka fram det bästa ur originalen och spinna de delarna några varv till. Här var allt vi fick en stadig fyrfyra och en väsande hi-hat. Ja, och elpianot då. Och stråkarna (3.12 in!). Och utan att jag riktigt märkte det byggdes ”If We're in Love” sakta, sakta upp till en åtta och en halv minuts discofest i takt med att fler och fler lager bjöds in. Och precis när jag tror att jag vet precis vart låten är på väg i och med klimaxbreaket efter fem och en halv minut kastar Ashley ut oss på dansgolvet för en sista, ännu mer fantastisk, minut. När den sista soloslingan sparkar in är det inte längre någon tvekan om att Ashley Beedle gjort ännu en fantastisk remix.

ÖVRIGA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 7

100 fantastiska låtar 2005, del 9

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-12 00:31 / Uppdaterad: 2007-08-21 12:58

Kategori: Krönika

4 kommentarer

Tackar så mycket!
Så bra!
Men var hittar man Roisin-låten?

So my pathetic friend... is there anything that you can do well? Oregistrerad 2006-01-12 01:15
 

idel bra grejor. Ola borde ha sin egen samlingsserie.

Medlem 2006-01-12 08:57
 

So my: Det gör man inte. Den har aldrig getts ut annat än på en promo inför singeln (och säkerligen till dansradiostationer). Varför kommer jag nog aldrig förstå. Förhoppningsvis kommer den att dyka upp som b-sida på någon kommande singel. Till dess jagar jag promon på ebay som en galning.

maxim: Ja! Värsta heta konceptet.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-12 10:03
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 8 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:1 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig