dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:3

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 3. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Teriyaki Boyz ”You Know What Time Is It”
Hiphop-mötet mellan öst och väst blev aldrig riktigt så överjävla fantastiskt som det såg ut på pappret, trots allstar-uppställningen som var inblandad (Dan the Automator, Cornelius, Cut Chemist, Just Blaze, Ad Rock, DJ Shadow, Mark Ronson, The NeptunesSwishahouse och Daft Punk). Men med det inte sagt att albumet var dåligt – långt ifrån. ”Beef or Chicken” var en synnerligen trevlig resa tillbaka till det tidiga nittiotalet, men när mästaren DJ Premier själv klev in visade han en gång för alla hur det skulle göras. ”You Know What Time Is It” var inte bara överlägsen allt annat på albumet, den sopade dessutom banan med i princip alla annan hiphop 2005.

Angel City ”Stars”
Förmodligen berodde det på de första låtarna jag hörde med Angel City, ja och det faktum att Aldwin Oomen och Hugo Zentveld båda är holländare, men jag bestämde mig ganska tidigt för att Angel City var poptrance. Bara poptrance. Men ”Stars” är så lite trance det bara går att bli. Istället är det stjärnstänkande gitarrpopdisco i samma stil som den Kylie var den okrönta drottningen av vid tiden kring ”Fever”. Årets allra bästa Kylie-substitut.

The Killers ”Mr Brightside (Jacques Lu Cont's Thin White Duke Remix)”
The Killers känns ju sådär roliga, men i Stuart Prices händer förvandlades det överstressade rockoriginalet till något betydligt mer dynamiskt och explosivt, sitt mer tillbakalutade tempo till trots. För från det oansenliga lilla frö av ploppande ljud som Price sår i inledningen låter han en vacker och lite lagom vass blomma bönstjälka sig allt högre mot skyn tills den försvinner i molnen. Sällan har något så konstruktivt och vackert formats av något så rockigt tråkigt.

Mariah Carey ”We Belong Together (Atlantic Soul Radio Edit)”
När David Morales stöpte om rätt halvtråkiga Mariah-låten ”It's Like That” var dansen total på Morales-golvet. Visserligen är ”We Belong Together” redan till att börja med överlägsen ”It's Like That”, men när Atlantic Soul möblerar om den förra till en David Morales-kopia blir resultatet inte bara lika bra som det mästaren själv presterade, det blir bättre. Atlantic Soul tar Mariah i handen och timewarpar tillbaka henne till de åttiotalsdiscon hon drömde om att återuppliva på ”Glitter” och kastar sedan ut henne på ett egen spotlightbestrött dansgolv högt över det vanliga och skapar sedan sin magi med Morales-piano, Chic-gitarr och sordinerad bas.

Kaskade feat. Joslyn ”Everything (Kaskade's Big Room Mix)”
Kaskade kan inte bara remixa. De kan göra egen musik också. ”Everything” bär alla Kaskades typiska remixdrag, självklart med gitarr vid rodret. Men självklart är det Joslyns visksjungna sorglycka som mer än något gör att ”Everything” känns livsnödvändig.

Dannii Minogue & Soul Seekerz ”Perfection (Turn Me Upside Down)”
Dannii börjar bli bra på det här med att hitta instrumentaler att sätta sång till. Efter framgången med låten som började sitt liv som Rivas ”Stringer” kom turen till Soul Seekrz ”Turn Me Upside Down”. Kombinationen oemotståndlig bas, yviga stråkar och en syster Minogue är som vanligt en rätt svårslagen kombination hos mig och ”Perfection” levde mer än väl upp till förväntningarna. Om det sedan är originalmixen eller Miki Moto & Bobby Blancos version spelar mindre roll, i synnerhet som att den enda egentliga skillnaden är några väldigt snygga stråkstötar och en koskälla.

Mokka ”Léïli (Original Club Mix)”
13 år efter mötet mellan Khaled och Tim Simenon är dansar ”Léïli” omkring i en ring av fioler, på en matta av en av 2005 års elakaste, Benassi-knorrande basgångar. Dubai-New York, tur och retur.

Jerk House Connection ”New York Style”
Öppningslåten på Ben Watts ”Buzzin' Fly 2″ satte tonen för hela mixen med sin djupa och atmosfäriska rhodeshouse där den gled fram som en swingpjatt-självsäkert glidande jamaican längs med New Yorks multi-kulti-värld. Big up to all the massive, sannerligen.

Jens Friebe ”Gespenster (Baxendale's ”Becoming More Like Astley” Remix)”
I sin originalskepnad är ”Gespenster” stadig tysk electropop i Kompakt-skolan med ett väldigt gulligt klockspel, men det är när Baxendale har lekt färdigt med låten som den verkligen kommer till sin rätt. Och visst låter remixen precis som du tror. Från introt med de doffade trummorna, över basgången, hi-haten och syntmattorna, till koskällan, ackorden och ah-ah-ah-ah-ah-sången är ”Gespenster” den snyggaste uppdateringen av Stock, Aitken & Watermans odödliga popmusiksound, lika omistligt som någonsin Motowns. Det finns förmodligen människor som inte mår ens lite bättre efter fyra minuter i Jens och Baxendales sällskap, men hur de är funtade vet jag faktiskt inte.

The Disco Brothers feat. Andrea Britton ”Time Still Drifts Away”
Ibland dyker det upp remixer av låtar som skiljer sig åt en halv värld musikaliskt och där favoritmixen beror lite på humör och dagsform. ”Time Still Drifts Away” är en sådan låt. Den ursprungliga extended-remixen är pisksnärtande och genomblå poptrance med allt vad det innebär med trance-ljud, crescendon och ”Children”-piano. När turen kommer till Soul Seekerz att ta sig an ”Time Still Drifts Away” har trancen helt och hållet bytts ut mot solskenspulserande discohouse med en av årets mest smittande basgångar, ett duttat elpiano, Earth Wind & Fire-blås och Studio 54-stråkar. En glädjefest som gör Andreas uppgivna sång nästan ännu mer regnfylld än i originalet, inte minst genom de handbromsbreak där Andrea och några vemodiga ackord är allt som fyller högtalarna. Två helt olika bilder av samma händelse. Två helt fantastiska versioner.

ALLA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 7

100 fantastiska låtar 2005, del 8

100 fantastiska låtar 2005, del 9

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-08 00:41 / Uppdaterad: 2010-08-10 12:34

Kategori: Krönika

2 kommentarer

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 3 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:10 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:29
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 3 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:5 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig