dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:5

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 5. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Definite Grooves ”Everybody”
Det som börjar som loopklippta röstsamplingar över du-da-du-da-beat och rhodes-ackord börjar så sakteliga byta skepnad till något betydligt mer bekant i och med att Definite Grooves uppdatering av Black Box klassiska ”Everybody, Everybody” frammanad av ett lockande piano. Men detaljen som mer än något annat lyfter ”Everybody” ljusår över medelmåttornas domäner är den höga stråken som ligger och bara vibrerar i bakgrunden utan att riktigt kunna släppa taget, lösas upp i vinden och sväva bort från alla dansande människor.

Carousel feat. Krysten Cummings ”Wanted (Main Piano Club Mix)”
Ja, den pianorytmen kommer förmodligen alltid att tillhöra Paul Johnsons ”Get Get Down” för de flesta klubbmusiklyssnare, men i pianomixen av ”Wanted” får den betydligt roligare sällskap. När alltihop sedan utvecklas till en banjoduellsvibbande dans mellan pianot och blåset inser jag att det ju är precis så här tillvaron egentligen borde vara.

DJ Angel feat. Rachel Harris ”Tell Me on a Sunday”
En duell mellan en blappande funkbas och en dovt doffande baskagge, Abba-piano, darrande stråkton, saxsolo och Rachel Harris. Kom igen. Vad mer behöver man? I got the beat right now, don't you bother me right now. Okej Rachel, vi dansar istället.

Inner City ”Do Me Right (Serial Diva Radio Edit)”
Ett av Inner Citys allra bästa, och mest förbisedda, mästerverk släpptes redan för snart 10 år sedan. Men någon fick för sig att det behövdes fler kulturgärningar 2005 och gav ut singeln igen. Paris Grey backad av en mäktig gospelkör i en av 2005 års stora kärlekssignaturer. Att pianot låter precis som ”Pennies from Heaven” är givetvis en väldigt stor slump.

Macca ”Backtrack”
Självklart måste det varje år komma några nostalgiska Warehouse-stunder. En av de bästa Warehouse-stunderna 2005 kom från George Hatiris ljudbanker. Med en basgång mitt emellan Antoine Clamaran och Power Houses ”What You Need” jämnade ”Backtrack” väg för galaktiska genomfartsleder i fyrfyraformat utrustad med loopat blås och stråkstötar från The National Museum of Disco and All That Is Good:s hyllkilometervälfyllda arkiv.

Plastik Funk feat. Irma Derby ”All Thru the Night (DJ Prom Remix)”
Det är inte ofta Vladislav Delay bjuder med sin Luomo-kostym till en riktig helkväll på ett konfettibestrött dansgolv, men ibland händer det säkert. ”All Thru the Night” är däremot inte ett sådant tillfälle. Faktum är att Delay inte ens är inblandad. Däremot låter det remixade mötet mellan Plastik Funk och Irma precis som det som blivit resultatet om ”The Present Lover” korsbefruktats med Ultra Natés ”Free” tidigt en lördagmorgon.

Chanel ”My Life (Seamus Haji Vocal Remix)”
När det begav sig 1979 var det Randy Crawford som stod bakom micken när The Crusaders spelade in ”Street Life”. Även om discokänslan förstås inte viker en tum uppmärksamhet frivilligt är det en betydligt mer electrofierad stass som Chanel drar på sig i ”Street Life”-lånande ”My Life”. I det hårda regn som Seamus Haji styr med järnhand dansar Chanel obekymrat fram medan projektilerna av electrobas, artificiella stråkar och ljud i den stora skolan som hamrar ner runt omkring.

BCD Project & Becky Lane ”All I Think About Is You (Styles & Breeze Remix)”
Det är väl lite sådär med tillgången på nyproducerad happy hardcore, men med ”All I Think About Is You” får man precis så mycket påfyllning man behöver av päronbollstudsande unscht-unscht-unscht-trummor, du-du-du-du-basgång, trance-crescendon och stressat burkpiano. För den som vill bli riktigt nostalgisk rekommenderas originalversionen med det klassiska ”kille rappar-tjej sjunger”-upplägget, men själv föredrar jag Styles och Breezes rapfria anrättning den här gången.

Bob Sonic feat. Mary M ”Sunny 2005 (Sunrise Club Edit)”
Du-du-daa-du-du-duu-a. Wacka-gitarr. Filtrerade trance-ljud. Texter lika tuggummiklistriga som ”sunny / yesterday my day life was filled with rain / sunny / you smile at me and really ease my pain” framsjungna så ”My Little Pony”-naivt att en generation av japanska boy-toy-sångerskor tvingas i pension. Hade ”Sunny” blivit en MTV-massiv hit så hade anti-dansisterna världen över slipat svärden som legat vilande sedan ”Bailando” och börjat leta efter en lämplig arena att fira 27-årsjubileet av den stora discodemoleringsnatten i.

Sydenham & Ferrer ”Sandcastles (Mark Knight & Martijn Ten Velden Remix)”
I kostymen uppsydd av Knight och Ten Velden känns ”Sandcastles” väldigt långt borta från den afrikahouse jag vanligen tänker på när det gäller Jerome Sydenham och Dennis Ferrer. Här handlar det snarare om deep house så djup att den nästan korsar gränsen över till den episka trancen. Det är först efter tre minuter, när ett piano och afrikansk sång får plats på scen, som ”Sandcastles” börjar kännas mer bekant. Och någon minut senare släpps stråkarna loss från sin fångenskap och tillåts dansa sin vingsvedda eldflugedans.

ALLA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 7

100 fantastiska låtar 2005, del 8

100 fantastiska låtar 2005, del 9

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-09 00:20 / Uppdaterad: 2011-05-02 00:09

Kategori: Krönika

8 kommentarer

Shit, jeg ville ikke kunne holde ud kun at høre en enkelt genre hele mit liv. Men hvis det er det der gør dig glad…

Medlem 2006-01-09 02:02
 

jag foljer listan med intresse, ville bara saga det.

Medlem 2006-01-09 08:34
 

Vill bara påpeka att det inte stavas unscht-unscht-unscht utan untz-untz-untz.

Medlem 2006-01-09 10:29
 

Häpnadsväckande ambitiöst. Roligt att någon orkar ta sig vatten över huvudet. Tack.

Medlem 2006-01-09 10:41
 

är det inte nån som på illegalt vis vill smacka ihop en yousenditfil med en massa av den här skiten? för just nu känns den här listan mest frustrerande, när jag inte får höra grejerna.

Medlem 2006-01-09 10:49
 

Gräset: Ah. Hade ju inte SAOL tillgänglig när jag skrev. Har alltid lite problem med stavningen just av det ordet. Får nog smaka lite och fundera.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-09 11:25
 

jakobb: Förresten, jag kan tipsa om Junos föredömligt ljudklippsvälfyllda sajt. Här kan du hitta smakprov på väldigt många av låtarna jag listar.

http://www.juno.co.uk

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-09 11:34
 

Ola ar Sveriges storsta fildelare! hans bokhylla ar fylld av externa harddiskar fullproppade med nedladdade tolvor. fyfan!

Medlem 2006-01-09 16:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig