dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fantastiska låtar 2005:100:9

Uppräkningen av 100 låtar som alla borde ta med sig från 2005 fortsätter här med del 9. Alltså: 100 låtar från 2005. 100 förklaringar till varför de är livsnödvändiga. Uppdelade i intervall om 10.

Steve Lawler ”That Sound (Original Mix)”
Housepianot, det där housepianot som Marshall Jefferson en gång i tiden andades liv i, var en vanlig gäst på dansgolvet i år. Det tackar jag för. Men bland alla pianon som dök upp i år är det förmodligen Steve Lawlers ekande och hetsiga Ibiza-piano som var mer housepiano än några andra. Drivet och sorgset förde det kampen för en bättre värld i dimensioner bortom våra egna. Breaket där bara pianot och Flip Flop-röstsamplingen synkroniseringsdansar fram medan den där stråkslingan ligger och vibrerar högt högt ovanför, som en stubintråd brinnande mot den stund när basgången kickar in igen, är en av de där stunderna man kan använda för att beskriva precis vad det är man älskar med musik.

Gorge ”Peace (Main Mix)”
Med den titeln borde ”Peace” förstås vara en av årets allra fetaste gospelhousedängor från New Jerseys hjärta backad av årets största gospelkörer. Inte electrohouse gjord av en medelålders tysk. Det som målmedvetet byggs upp med lite stadig fyrfyra och smygande keyboardljud fullständigt exploderar efter drygt två minuter när en av årets snyggaste electrobasgångar och en hydrofonkoskälla klättrar upp på barrikaderna. Efter tre minuters intro kommer så ”Peace” slutligen igång. Förspel om något. ”Peace / and harmony / for everybody / for your soul / just peace”. Ibland behövs inte mer för att göra electrogospel.

Black Fras ”Moving Into Light (Original Mix)”
Lyssna på de första inledande pianosekunderna och de första textraderna. Egentligen behöver jag inte säga mer, precis så fantastisk är ”Moving Into Light”. Över en stampande fyrfyra läggs en mosaik av gitarrpophouse av den tuggummilätta sort som Milky och T&F vs. Moltosugo spottat ur sig de senaste åren. Men precis som de nämnda namnen finns det ett drag av sorgsamhet som ligger och gör sig påmind någonstans i bakgrunden. Freemasons lite vassare, elakare och filtrerade remix dansar inte många discokulor bakom, men det är ändå originalet som smäller högst.

JCA ”Some Day (Main Mix)”
And everybody sing with voices raised high / as we lift our hands and heads to the sky, say SOMEDAY! And everybody sing with voices raised high / as we lift our hands and the people will cry, say SOMEDAY! SOMEDAY! Ännu finns det inga bekräftelser, men allt tyder på att det faktiskt är så att Ce Ce Rogers intog Jean-Claude Ades kropp under inspelningen av ”Some Day”. Medan undersökningarna fortsätter dansar församlingar runt om i världen ohämmat i kyrkgångarna. Händerna i luften, bröder och systrar.

Roachford ”River of Love (Full Intention Club Mix)”
”If love is water then you would be my sea / I'm never thirsty when you are here with me / I found salvation from all the pain within / this fallen angel has suddenly found his wings / baptized in the river of love”. Förutom att vara några av årets mest kärleksfyllda rader beskriver de också bättre än andra ord precis hur ”River of Love” låter. På en hemmabyggd flotte av bas vadderad med de mest finvävda pianon guppar Roachford och Full Intention fram mot solnedgången i makligt tempo.

Deep Dish feat. Stevie Nicks ”Dreams”
Det som ska ha börjat som en instrumentallåt med titeln ”Bored” fick nytt liv när Deep Dish upptäckte hur bra melodin till Fleetwood Mac passade ovanpå. Istället för att nöja sig med att bara stöka om i originalet på sant dansmanér fick de Stevie Nicks att kliva in i studion och sjunga in ”Dreams” på nytt. 2005 kläddes därför ”Dreams” i en Jacques Lu Cont-minnande kostym och klarade utan problem av ett varv till.

Ben Watt feat. Baby Blak ”Attack, Attack, Attack”
I skuggan av Bens samarbete med Estelle landade också Bens transatlantiska äventyr tillsammans med Philadelphia-MC:n Baby Blak. Inte riktigt lika skamlöst svängig som ”Pop a Cap in Yo' Ass” utan istället dans av det djupare slaget med några utsökt vackra pianodroppar. Som så ofta tidigare spelar Ben på de små nyanserna i sitt musikaliska plockepinnspel. Nyanser som cellon och triangeln som dyker upp halvvägs in. Nyanser som gör hela skillnaden.

Linus Loves ”VH1″
”VH1″ är lite av den udda fågeln på Linus Loves utmärkta ”The Victoria Prinicple EP” (innehållande en Klein & MBO-cover) bland de betydligt hårdare electro-tongångarna hos de övriga spåren. ”VH1″ börjar egentligen rätt anonymt med ett enkelt beat och några ackord mest för att fylla ut. Men så sparkar årets mesta moog-basgång in efter en minut och gör jobbet och lite till. Lite senare tittar Fleetwood Mac förbi och får sällskap av ”Into the Groove”-syntar och ploppande trance-ljud. På något sätt känns det alldeles självklart att naivt gulliga ”VH1″ på ep:n ligger dubbelmackad mellan ”Baby Wants to Ride” i två olika skepnader. Att ep:n dessutom har ett lysande namn är en bonus.

Summer of Space ”With You (Original)”
En remix av Kaskade betyder för det mesta ett lyft för vilken låt som helst, men det finns ju alltid undantag till alla regler. Visst, man borde väl fattat det när remixen fått namnet ”Kaskade Does Rock Mix”. Samtidigt är det ändå Kaskade som skapat magin i ”With You”, eftersom den skrivits av Finn Bjarnson och Ryan Raddon. Precis, Kaskade under annat namn. Med Haley Gibbs svagt förföriska viskstämma landar ”With You” någonstans mellan ”Breathe” och Heed med sitt blådjupa och magklumpsvackra midnattssken. Deep house blir inte mycket vackrare än så här. Och ”With You” hade verkligen inte kunnat ligga på något annat bolag än Quiet City Recordings.

London Elektricity feat. Liane Carroll ”Remember the Future”
När det gäller att kombinera soul och drum'n'bass finns det få som kan ingjuta lika mycket värme och liv i maskinerna som London Elektricitys Tony Colman. Det allra mest lyckade äktenskapet på årets album ”Power Ballads” skedde när Colman kallade in Liane Carroll som vittne till sin trumsmattrande och handklappsdrivna gospelpredikan ”Remember the Future”. Drum'n'gospel lika storslagen och livsbejakande som det Roni Size gav liv åt tillsammans med Jocelyn Brown i fjolårets ”Sing”.

ÖVRIGA DELAR I OLAS SAMMANFATTNING AV 2005

100 fantastiska låtar 2005, del 1

100 fantastiska låtar 2005, del 2

100 fantastiska låtar 2005, del 3

100 fantastiska låtar 2005, del 4

100 fantastiska låtar 2005, del 5

100 fantastiska låtar 2005, del 6

100 fantastiska låtar 2005, del 7

100 fantastiska låtar 2005, del 8

100 fantastiska låtar 2005, del 10

2005 års 20 bästa album

Årets duo 2005

Ola Andersson

Publicerad: 2006-01-13 00:10 / Uppdaterad: 2007-08-21 13:17

Kategori: Krönika

12 kommentarer

jag kommer att sakna de här listorna när du har nått dina hundra. jag skulle behöva tio sådana här tips varje dag. kan du inte fixa det?

Medlem 2006-01-13 05:34
 

Absolut. Inte mig emot. Kan bara någon fixa så att jag får heltidslön för sysslan gör jag det gärna.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-13 09:55
 

Det är mycket piano och gospel på de här listorna. Har Ola varit euforisk hela 2005?

Medlem 2006-01-13 11:18
 

Gräset: Och mycket blått.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-13 11:21
 

nagra nyckelgrejer inom Ola Andersson-musiken:
- housepiano
- grata pa dansgolvet
- fargen bla
- discostrakar
- PSB

Medlem 2006-01-13 11:34
 

fan ola så jävla ynkligt att klaga på att du inte får en heltidslön och använda det som argument.

tänk så många bloggare det finns som skriver usla texter som ingen läser. de skulle kunna betala en heltidslön för att få samma uppmärksamhet som du. det är synd om alla människor.

Medlem 2006-01-13 11:58
 

mallefunker: Ja, visst har jag en oförskämt bra sits uppmärksamhetsmässigt som skribent på dsc. Min lilla utläggning om heltidslön handlade snarare om att om någon betalade mig heltidslön för att sitta och skriva såna här listor varje dag så skulle jag kunna sluta på mitt vanliga jobb. Då skulle jag ha tid att verkligen skriva såna här listor varje dag. Det har jag tyvärr inte nu.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-13 12:20
 

Ola: hoppas du i all odmjukhet pa att bli upptackt, eller kampar du i motvind mot dom stora drakarna som vagrar inse dina kvalitéer?

Medlem 2006-01-13 13:11
 

maxim: Jag trivs bättre här. (vilket inte betyder att någon inte gärna får ge mig en massa pengar för att fortsätta med det här här).

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-13 13:18
 

Förövrigt känns det som att maxim är en rätt träffande beskrivning på spåret där.

Ola Andersson Redaktionen 2006-01-13 19:22
 

[...] 100 fantastiska låtar 2005, del 9 [...]

Fantastiska låtar 2005:100:10 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-10 12:32
 

[...] släpptes ett årtionde dessförinnan. När Dreams nu letar sig in i en av mina fantastisk-listor är det för andra gången. Ja, nästan i alla fall. 2005 hade Deep Dish ett instrumentalspår som mest låg och skräpade [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig