dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Derrick May: Innovator
Innovator (2CD) Derrick May
1997
Transmat/Fragile Records
10/10

En oumbärlig historielektion

New Orleans hade jazzen. New York discon och hiphopen. Chicago blev startpunkten för housemusiken. Garagen började mullra i New Jersey. Detroit hade Tamla Motown. Och den musik som kom att få namnet techno.

När Kraftwerk började skapa sina banbrytande ljudbyggen i början av sjuttiotalet kom en viktig del av inspirationen från den svarta funken, en ocean bort. Inte minst i en sådan milstolpe som Trans-Europe Express, som byggdes kring en funkrytm. När Arthur Baker och Afrika Bambaataa sedan skapade Planet Rock och Looking for the Perfect Beat skeppade de sedan tillbaka Kraftwerks musik till det amerikanska fastlandet och slängde ner en rejäl dos disco, hi-energy och hiphop i mixen. Electron såg dagens ljus.

Men medan Baker och Bambaataa tejpade ihop sin musik och Kraftwerk spelade in sin musik på konventionellt sätt i studio tog dagens maskinella hemmastudiosystem på allvar sina första stapplande steg hemma hos tre kompisar i bilens huvudstad, Detroit.

Med trummaskiner, syntar och diverse andra ljudmaskiner började Juan Atkins, Kevin Saunderson och Derrick May spela musik inspirerade av artisterna jag nämnde ovan, men även av George Clinton och Giorgio Moroder för att nämna några. Atkins skapade sin rymdinspirerade technovariant under bland annat namnet Model 500. Saunderson hade störst framgång som Inner City tillsammans med Paris Grey där de, som technons Motown, blandade techno och pop på tre klassiska skivor. Derrick May var den som var Kraftwerk mest trogen med sina lågmälda, melodiska och instrumentala ljudlandskap.

Som så många av housens och technons pionjärer är det inte helt lätt att hålla reda på Mays utgivningar. Mycket släpptes bara som tolvor och på dem kunde det stå antingen Derrick May, Mayday eller Rythim Is Rythim. Det var som just Rythim Is Rythim jag först stötte på May på en Deep Heat-samling i slutet av åttiotalet. Efter att ha hört Beyond the Dance var jag såld.

1997 släpptes dubbel-cd:n Innovator som fungerar som en överskådlig sammanfattning och en språngbräda in i Derrick Mays värld. Om du ännu inte hört hans musik är jag faktiskt lite avundsjuk på dig. För det är en resa genom ett fascinerande maskinellt ljudlandskap som väntar, med en skramlig hi-hat som ständig guide.

Chansen är stor att du hört Beyond the Dance, R-Theme?, The Beginning eller Nude Photo. Chansen är ännu större att du hört Icon, Kaotic Harmony eller Strings of Life. Du vet bara inte om det än. För på Innovator ligger flera av technons riktigt stora klassiker. Oavsett om det är varmt och själfullt som i Strings of Life eller knappt tyglad vansinnesfunk som i Kaotic Harmony. Det här är musik som har mer själ än det mesta som kallas soul idag. Mer attityd än mycket rock.

Innovator är fylld av maskiner som dansar, jublar, skriker och gråter under Derrick Mays ledning. Och varje gång jag hör Mays musik undrar jag hur så mycket av maskinernas själ gått förlorad på vägen när jag hör mycket av dagens techno. Då är det tur att musiken på Innovator fortfarande låter som den är inspelad i morgon. Den är ett måste för dig som vill upptäcka en av grundpelarna i dagens dansmusik och electronica.

År 2002 har sett omistliga samlingar med househjältarna Robert Owens och Arnold Jarvis. Garagegospelns okrönte kung Kenny Bobien spelade i Stockholm. Två av hiphopens och och housens pionjärer, Grandmaster Flash och Marshall Jefferson har bjudits in för att snurra skivor på svensk mark (även om Flash dabbade sig med passet och fick åka hem igen, men det är en annan historia).

Nu kommer Derrick May till Hultsfred. Och jag kommer vara där.

Jag vet inte vad som händer.

Men jag gillar det.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 02:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1499

13 kommentarer

Idag var jag först!!!

först Oregistrerad 2002-06-11 00:01
 

Inspirerande recension, nu blev man ju lite sugen på att samba till ens egna maskiner :)

Ted Björling Oregistrerad 2002-06-11 00:28
 

åhh.. jag blir så sugen

på att köpa skivan NU!

å ja ä väldigt glad över

att ja ska t hultsfred.

pet. Oregistrerad 2002-06-11 00:55
 

helt otroligt inspirerande recension. jag ska beställa skivan direkt.

discobitch! Oregistrerad 2002-06-11 11:49
 

En remastrad ”Innovator” släpps denna månad. Jag skriver det igen, en remastrad ”Innovator” släpps denna månad.

Salsa life Oregistrerad 2008-05-19 10:22
 

Ooooo. Jobbiga nyheter. Hur pass remastrat? Ska jag behöva köpa en gång till? En stor kulturgärning oavsett vilket.

Tack för nyheten!

Ola Andersson Redaktionen 2008-05-19 11:47
 

Av någon anledning är ljudet misslyckat på Strings of life (av alla låtar). Annars är det här en mycket bra uppdatering men jag tror samtidigt man klarar sig med den här versionen (alltså den som Ola avser här). Har man Innovator redan kan man ju vänta och i stället spendera den 17 nov då B12, enligt egen utsago, drar igång med del 1 (av totalt 7 skivor) som ska täcka allt deras bolag gav ut 90-96. Drygt ett år för sent….

Medlem 2008-11-02 10:56
 

Trist att de sabbat ljudet på ”Strings of Life” – vad består misslyckandet i? Förhoppningsvis är det inte New Order-deluxe-återutgivningsklass på misslyckandet… Oavsett vilket känns det som att jag då nöjer mig med den utgåvan jag har. Intressant med B12 också, tack för tipset.

Ola Andersson Redaktionen 2008-11-03 16:02
 

Det är väl samma problem som på första Innovator (alltså den från 1991), alltså Strings är lite brusig. I och med att ljudet är så starkt så hörs väl det här lite onödigt tydligt på hög volym, inget stort problem för min del men jag tycker gott att det kunde ha fixats. Vet inte varför det är så men det lär ju vara den äldsta inspelningen på den här samlingen. Men något New Order-”debacel” är det inte.

Medlem 2008-11-03 18:14
 

Nja, inget Spacious Mind direkt (favoriterna från Trästocks festivalen!!).

Peterok Oregistrerad 2008-11-03 20:54
 

Gillar recensionen.

Medlem 2008-11-03 21:50
 

[...] Bellevue, en förort till Detroit, förenades Derrick May, Juan Atkins och Kevin Sauderson kring ett gemensamt intresse för musik. Influerade av namn som [...]

Inner City "Paradise" | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-01-20 00:00
 

[...] Derrick May Innovator [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig