dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lisa Left-Eye Lopes: Supernova
Supernova (album, cd) Lisa Left-Eye Lopes
2001
Arista Records/BMG
7/10

Lisa kan själv

Lyssna

Sök efter skivan

”She the one you thought would never do a solo LP”

Orden är Lisa Lopes egna. Och jag var väl en av dem som faktiskt trodde det. Hon har alltid stått lite bakom T-Boz och Chili. Speciellt som TLC med åren blivit allt mer sofistikerade och kommit längre och längre från den ”skiter i allt”-attityd som de hade på första skivan Ooooooo…On the TLC Tip.

Lägg till att de mesta skriverierna om Lisa handlat mer om hennes röriga privatliv än om musik. T-Boz har hunnit med en bok, några sololåtar, en filmroll och barn. Chili har fått barn med sin producentpojkvän Dallas Austin för att sedan dumpa honom och börja hänga med den betydligt yngre Usher istället. Lisa däremot har bara hunnit med några gästspel hos andra artister, mest känt är förmodligen samarbetet med sportyspicen Mel C.

TLC har gjort några fantastiska låtar, bäst av dem alla är Creep, en av nittiotalets bästa låtar. Men jag har aldrig riktigt kunna skriva under på den samstämda hyllningen av gruppens skivor. Kort sagt: jag hade inte väntat mig speciellt mycket av vänsterögat.

Gissa om jag blev överraskad.

Förstasingeln The Block Party är så där vansinnigt sprallig att jag inte kan låta bli att le hela tiden jag lyssnar på den. Det är Timbaland fast det inte är Timbaland. Helt galet. Men galet bra.

I Jenny cruisar Lisa fram i sin lowrider i ett regnigt stadslandskap med polisen i hälarna. Stöddig gangsterfunk. Samma vibbar finns i Head to the Sky , men med en refräng skapad halvvägs mellan jorden och änglakören förvandlar Lisa smutsig asfalt till vemodig gospel. Goodie Mob hade knappt kunnat göra det bättre.

I Rags to Riches river Lisa av sin livshistoria på fyra och en halv minut med gästhjälp från sin förre pojkvän Andre Rison. På True Confessions ger Lisa sedan sin syn på vad som egentligen hände mellan henne och just Rison under deras stormiga förhållande.

Untouchable är en klassisk 2Pac-låt. Därför blir det nästan kusligt när självaste mästaren kommer in och gästar. En röst från andra sidan som återigen får mig att sakna en av de riktigt stora rapparna.

Jag gillar verkligen den här skivan. Och ännu roligare blir det när man läser igenom producentlistan. Ingen Timbaland, ingen Dr Dre, ingen Swizz Beats och definitivt inga The Neptunes. Det gör att den här skivan faktiskt känns som Lisas skiva. En personlig helhet som saknas på många skivor som släppts i år.

Riktigt imponerande och personligt blir det i A New Star Is Born , med en text tillägnad Lisas döda pappa. Resultatet landar någonstans mittemellan det Tracey Thorn åstadkom tillsammans med Massive AttackBetter Things och Neneh Cherrys Red Paint . Det är dessutom vackrare och intensivare än något TLC någonsin gjort.

Det trodde jag inte om en tjej som gillar att tända eld på pojkvänners hus.

Jag gillar verkligen den här skivan. Jag gillar verkligen Lisa. Lär känna henne du också.

Du kommer inte ångra dig.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-18 00:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1140

12 kommentarer

låter ju helt underbart!

Fabian S Oregistrerad 2001-10-24 00:07
 

verkar vara en kool skiva, intressant

sonic-love Oregistrerad 2001-10-24 12:36
 

bra recension Ola!

verkar vara en bra skiva även fast omslaget nog är fulast i år till och med värre än basement jaxx – discosis!

ännu bättre är det att inte nån av producent paren som nämns är med dom gör ju allt nu för tiden och ja man tröttnar på deras stilar lite för fort nu när dom gör så himla mycket!

Så denna kommer nog bli en av de få hip-hop skivor jag köper i år!

Mattias Claesson Oregistrerad 2001-10-24 13:42
 

Möjligtvis personlig och fin text, men hon kan inte rappa och producenten kan inte producera.. Tråkigaste i år enligt mig..

Mike Oregistrerad 2001-10-24 13:52
 

Mattias: ”Discosis” gjordes av Bran Van 3000 – fantastisk skiva, fantastiskt omslag. Basement Jaxx skiva ”Rooty” var halvbra och omslaget var helfult.

Mike: Jag var inte heller helt övertygad om hennes rappande, men det fungerar faktiskt långt över förväntan här. Förmodligen därför att den går hand i hand med produktionen och flytet i musiken. Tråkig? Tja, det är din åsikt. Själv tycker jag det här hiphop-ALBUM, en helhet som fler borde eftersträva, istället för att jaga de hetaste producenterna.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-10-24 15:56
 

det verkar som om ni har missuppfattat en sak – basement jaxx omslag är ju HELSNYGGT.

armstrong Oregistrerad 2001-10-24 18:23
 

själv tycker jag den här skivan är bland det sämsta som kommit ut under det här otroligt bra skivåret.

Solo Oregistrerad 2001-10-24 19:20
 

jo, den verkar ju bra, kanske ett köp… efter jag har lyssnat igenom den.

Rackafella Oregistrerad 2001-10-26 12:57
 

hehe.. ola. Du verkar tyvärr varit den enda som gillade denna platta. Sålde den mer än 100 ex totalt i världen? Tveksamt.

Janne Oregistrerad 2003-01-14 01:54
 

den sålde inte så illa, alls.

ashahsas Oregistrerad 2003-01-14 14:15
 

Singeln ”Blockparty” eller nått sånt floppade grovt.

Mange Oregistrerad 2003-01-14 14:42
 

hon har varit död i sju år nu, livet är bra konstigt ibland…

D Oregistrerad 2009-05-26 19:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig