dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pet Shop Boys: Release
Release (album, cd) Pet Shop Boys
2002
Parlophone/EMI
6/10

Ett stort steg bakåt mot framtiden

Lyssna

Sök efter skivan

Pet Shop Boys har gjort världens bästa poplåt. Pet Shop Boys har gjort världens bästa popalbum. Pet Shop Boys är tidernas bästa popband. Det har jag tyckt i sisådär sexton år nu.

Det är förbannat kul. Det gör det också förbannat jobbigt att se fram emot en ny PSB-skiva. Å ena sidan vet jag hur bra de är. Å andra sidan drömmer jag mardrömmar om att nästa skiva ska vara ett pinsamt föredettingalbum. Att de ska ha passerat sitt bäst-före-datum utan att någon sa något till mig. Skräckblandad förtjusning, alltså.

Jag tyckte Bilingual var lite halvtrist när den kom. Detsamma gällde förra skivan Nightlife. Idag tycker jag båda är smått fantastiska. Jag kanske behövde några år på mig att komma ikapp.

När David recenserade Nightlife tyckte han att den var ett naturligt steg för herrarna Tennant och Lowe. Det här är ännu ett steg i samma riktning. Samtidigt är Release ett stort steg bakåt i tiden. Också det helt naturligt, på samma sätt som deras musikal Closer to Heaven var en utveckling av deras asienturné 1989 och, framförallt, deras Performance-turné 1991 (min starkaste konsertupplevelse) komplett med en tjugo minuters teaterpaus inlagd mitt i.

Det är ett steg som tar oss tillbaka till tiden mitt emellan Behaviour och Very. Eller, om man så vill, skarven mellan gruppens åttio- och nittotalsproduktioner.

Smått briljanta förstasingeln Home and Dry börjar precis som Nothing Has Been Proved, som PSB gjorde åt Dusty Springfield och sätter också stämningen på Release. Det är långt ifrån discofesten på Very, istället är det närmare melankolin på Behaviour som präglar senaste skivan. Faktum att Release är gruppens stämningsmässigt mest enhetliga skiva sedan just Behaviour. Skivan är också deras kortaste sedan Behaviour – tio låtar över fyrtiofem minuter.

Textmässigt är det förstås, som alltid, fantastiska små skildringar som Neil målar upp. Egentligen är jag såld redan i Home and Dry:

There’s a plane at JFK
to fly you back from far away
all those dark and frantic
transatlantic miles

Självklart får vi också prov på Tennants träffsäkra humor i The Night I Fell In Love, om en skolpojkes hemliga kärleksaffär med en icke namngiven hiphop-stjärna:

Then he joked ‘Hey, man!’
‘your name isn’t Stan, is it?’
‘we should be together!’
/…/
next morning we woke
he couldn’t have been a nicer bloke
over breakfast made jokes
about Dre and his homies and folks

Home and Dry är PSB-musik när den är som bäst och en av mina singelfavoriter så här långt. I Get Along är däremot gitarrpop som faktiskt för tankarna till Oasis eller kanske till och med The Beatles. Birthday Boy är en Jealousy med mer gitarrer. Det är ingen slump att Neil sitter med en gitarr på den enda gruppbilden i cd-häftet. Så fortsätter det med lågmälda popbyggen.

Favoriterna på skivan, förutom Home and Dry är gulliga E-mail, med sin uppdatering av Red Letter Day, och det mest dansanta spåret The Samurai In Autumn som musikaliskt landar någonstans mellan Miserablism och något från Relentless. Stämningsmässigt påminner det om den uppgivet melankoliska kommunistbetraktelsen i My October Symphony.

Release är en bra skiva. Men tyvärr har Pet Shop Boys den här gången valt att tona ner det de kan bäst: fjäderlätta och oslagbara popmelodier. Jag saknar dynamiken mellan vemodiga ballader rygg mot rygg med smittande popdängor. Som när fantastiska Kylie Minogue-duetten In Denial tonar ut och kastar mig rätt in i discomonstret New York City Boy.

Sedan kan jag inte låta bli att tycka att texterna den här gången inte känns lika naturligt självklara. The Night I Fell In Love har en fantastisk text, men den känns onödigt konstruerad och inte alls lika stark som Tennants många andra skildringar av hemliga kärleksförhållanden. Men det är nog inte alls omöjligt att Release ändå till slut kommer att leta sig in på min lista i slutet av året. Vem vet, kanske kommer den att växa som Bilingual och Nightlife.

Kanske är jag bara en gnällig nostalgiker.

Kanske behöver jag bara mer tid.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-07 16:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1387

17 kommentarer

schysst första stycke! om pet shop boys vet jag dock inte mycket, så resten av recensionen kan jag tyvärr inte ta ställning till. :)

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-04-07 01:06
 

vilken är 'världens bästa poplåt'?

pete Oregistrerad 2002-04-07 01:23
 

jag får nog hålla med ola. psb drar sig bakåt känns det som. men strunt samma, det är ju pet shop boys..

flex Oregistrerad 2002-04-07 10:22
 

tillbaks till framtiden IV. ja, det är lite trist och gubbigt så klart..bara att acceptera och svälja ner om man vill det

Andy Oregistrerad 2002-04-07 11:44
 

pete: ”Paninaro”, b-sidan till Suburbia från 1986. Speciellt den långa ”Italian Remix”-versionen på ”Disco”.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-04-07 19:34
 

I den ymniga utkanten av mina tankar kring denna recension så anar jag att Ola, inte helt medvetet, låter sina tidigare upplevelser i alldeles för hög grad påverka den. Jag ber om alla mina likasinnades stöd då jag påstår att man utan att ha hört större delen av PSB´s tidigare släpp på intet sätt kan nyttja den innehållet. För mig personligen så betyder denna recension i princip ingenting, då jag omöjligen kan förstå den.

Pär Oregistrerad 2002-04-08 17:54
 

Ungefär som din kommentar då.

pedda Oregistrerad 2002-04-08 20:42
 

Har hunnit lyssna igenom skivan några gånger nu. Som gammalt inbitet PSB-fan blev jag först lite skeptisk och besviken. Piano- och gitarrpop? Uschijamej… men låtarna växer! Och skivan är betydligt bättre än de två tidigare. Neills mjuka, sköna röst gör sig fantastiskt bra till de här låtarna. Det här är krypa-ner-i-soffan-och-mysa-musik när den är som bäst. ”The samurai in autumn” är underbart skön. När jag hör ”The night I fell in love” blir jag alldeles fjolligt tårögd och vill gosa sönder hela världen. ”e-mail” ger mig mysiga rysningar. Jag blir alldeles varm, behaglig och lugn i kroppen av denna skiva.

Pätt Oregistrerad 2002-04-09 13:46
 

Men jag framför min åsikt.

Pär Oregistrerad 2002-04-14 20:37
 

PSB är ett av de mest pålitliga banden. Samtliga deras skivor håller en hög och jämn kvalité, och den nya plattan är definitivt inget undantag. Jag var lite skeptisk när jag hörde att de skulle ha med gitarrer. Men det fungerar ju alldeles utmärkt, vilket åter bevisar vilka bra popsnickare de är. Det är roligt när en grupp/artist kan utvecklas och prova nya marker. Det har PSB gjort i och med Release. Skivan borde fått betyg 8 eller 9.

jalmar Oregistrerad 2002-04-17 21:07
 

Gitarrer i sig är ju inget nytt för PSB. De har funnits med sedan ”Behaviour” (eller egentligen sedan ”Introspective” om man räknar ”Domino Dancing”). Och den gode Marr har ju gästat vid ett par tillfällen tidigare (och till och med remixat en låt). Ingen skulle mer än jag vilja ge skivan en åtta eller nia. Men tyvärr är den inte så bra. Eller (hoppas jag) rättare sag: inte än.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-04-17 21:14
 

Låten om Eminem är kul som fan!

Bögarna slår tillbaka!

Hasse Oregistrerad 2002-05-04 04:57
 

Nu maste jag kopa den har skivan IDAG. Personligen tycker jag att ”Rent” ar Pet shop boys basta lat, och ”Being boring” deras snyggaste video.

Carolinanice Oregistrerad 2002-05-23 14:10
 

Ola, hur blev det? Har den växt?

Blubb Oregistrerad 2004-01-14 22:08
 

Blubb: Jag lyssnade precis igenom skivan igen. Den har växt en aning, men det är fortfarande rätt långt kvar till toppformen. Betyget hade blivit detsamma idag.

Ola Andersson Oregistrerad 2004-01-25 19:25
 

Jag tycker att "Release" är ett stycke god pop.

Medlem 2004-05-11 13:41
 

[...] de senaste årens svulstighetsutsvävningar. Det som känns mest oroande är resan tillbaka till Release också verkar fortsätta. Albumet då Pet Shop Boys fick för sig att man nog var ett gitarrpopband [...]

Pet Shop Boys - Winner - dscola.se Oregistrerad 2012-08-10 15:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig