dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Randy: The Human Atom-Bombs
The Human Atom-Bombs Randy
2001
Burning Heart Records
7/10

Pommiin! Nuku pommiin!

Lyssna

Sök efter skivan

Randy har bytt skepnad igen. Punk-Sveriges största kameleonter har flyttat till den naturliga hemvisten Burning Heart och ömsat skinn. När nio av tio skatepunkare bytt kostym, mognat eller börjat spela garagerock släpper Randy ifrån sig en skiva som inte kan beskrivas som något annat än punk. Rakt av punk. 17 låtar energistinn och tokglad punk. Punk i ordets vida bemärkelse. Jag skriver det en gång till så att ni och jag fattar – P-U-N-K.

”Human Atombombs” är en skiva som borde få musikidioter som mig att sparka bakut och kräkas. Det finns inte ett riff, inte en strof, inte ett något, som inte går att härleda till någon annan. Oavsett om det rör sig om Ramones, The Hives, Sex Pistols, NoFx, Elvis Presley, Motörhead, Kinks, Peepshows eller The Strollers. Den som vill kan ägna en helkväll åt att leka ”hitta originalet”.

Men, det är en lek för surmagar. Det här är 2001. Det här är Randy. Det här är i stort det lyckligaste och naivt ärliga jag hört i år. Det svänger och jag faller.

Randy har spelat in den perfekta partyplattan, den perfekta bilåkarskivan, den perfekta festivalskivan. Eller åtminstone snudd på. Eklektisk punkrock för den lille postmodernisten. Om du bara får ta med dig en skiva till festen i helgen är det ”Human Atombombs” som borde bli ditt val. Här finns den lyckligt sprittiga handklappsdängan ”Summer of Bros” (en hyllning till förra sommaren), den radikala ”Proletarian Hop” (som garanterat kan hjälpa dig att få igång den nödvändiga klasskampsdebatten), den sommarvarma allsångsklassikern ”If We Unite”, här finns surfpunkstänkaren ”Rockin’ Pneumonia and the Punk-Rock Flu” och en hel del till.

En oväntat stor del håller sig ganska nära ursprungsformeln i skatepunken med mer eller mindre tydliga lån från skamusiken. Glad popig punk som får mig att se klarblå himlar och vajande palmer. Musik som får mig att längta efter en halvliter rött blandat med ginger ale, gärna med en apelsinskiva och ett par rejäla isbitar i. Jag blir på festhumör och kanske ett par tre år yngre.

Men, allt är inte guld som glimmar. Även Randy har sina fläckar. Mot slutet av skivan börjar idéerna ta slut. ”Win or Lose” och ”I Believe in the Company” hade jag klarat mig utan. Om ytterligare en eller två låtar kapats och totalen landat på tolv eller tretton spår hade ”The Human Atom Bombs” varit ett klockrent album. Nu finns där några spår som jag mår bättre av att slippa.

Ännu en spännande samling radikala sånger som sprungit ur Pelle Gunnerfeldts studio. Galenskap, glädje, kamp och kaos allt i en härlig röra som gör världen till en något lite vackrare plats. Knyt näven skaka den i luften och sjung med.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-27 11:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #870

20 kommentarer

Lyssna på seltzers nya album på dogbreath records. Det är samma extremsköna naivism,jag lovar dig.

Måste verkligen införskaffa Randy-plattan

Magnusson Oregistrerad 2001-04-05 12:40
 

När kommer egentligen Pelle Gunnerfeldts erkännande som en av Sveriges bästa rockproducenter? Att han inte ens blev nominerad till bästa producent för Veni, Vidi, Vicius är ju tragiskt… GO PELLE!!!

Jr. Oregistrerad 2001-04-05 16:26
 

Hur kopplar du Randy till finsk schlager??

M.K Oregistrerad 2001-04-05 16:35
 

om vi snackar pelle så har han ju förutom då randy och hives producerat: honey is cool, starmarket, refused, bear quartet och förstås fireside… så han e ju grym…

jag får nog oxå ta och inhandla human atom bombs!!

[Anonym] Oregistrerad 2001-04-05 19:29
 

Pinsammaste bandet i Sverige? Antagligen!

Randy anpassar sej som vanligt efter rådande trend och hakar nu på Hives hysterin genom att rippa dom rakt av (bara såå mycket sämre & blekare)

Gunnerfeldt borde ägna sej åt att producera på heltid istället, det är han bra på!

[ Zzzz ] Oregistrerad 2001-04-08 17:33
 

årets bästa fram till nu…så e de bara freedom song, yeah

star Oregistrerad 2001-04-10 16:09
 

Håller med ZZZZ….

Randy är skit, undrar om de låter som Rammstein på nästa skiva??

M.K Oregistrerad 2001-04-10 18:44
 

att jämföra randy särskilt mycket med the hives är synnerligen futilt. ett par spår drar åt samma håll, men det mesta är skön klassisk punk.

pob Oregistrerad 2001-04-11 22:29
 

snacka inte skit om randy, då kväver jag er med min morsas kalsiper

acke Oregistrerad 2001-11-13 10:18
 

Nä men randy är så genomtajta och har sånt gung som man inte har hört på ett långt långt tag dessutom det där med trendband så tycker jag att de är otroligt löjligt boch nmaiuvt sagt, tycker at de är otroligt kreaktiva

acke igen Oregistrerad 2001-11-13 10:22
 

Såg dem som förband till Sahara Hotnights. Tyckte inte det var speciellt intressant. Allting är relativt!!!

Dave Oregistrerad 2002-01-15 08:29
 

fan vad förbannad jag blir på allt skitsanck om att randy skulle vara nåt sorts trendband! alla som har nån som helst koll på dom vet att det dom gör har verkligen med pengar eller trend och göra och ahr aldrig gjort.Randy var det absolut (tillsammans med ett band till) det första bandet i sverige som började lira skatepunk.Varken det här eller särskilt U cant keep liknar ingetannat.Ni får tycka att dom suger hur hårt som helst, men kom inte å säg att dom lirar det dom gör bara för att det är trendigt! det är ni som är pinsamma

snuffcarl Oregistrerad 2002-01-22 19:17
 

win or lose är riktig bra tycker jag, texten är ju ett slag i ansiktet på det rådande systemet

Felix Oregistrerad 2002-01-31 23:45
 

den här skivan är helt jävla otroligt bra… enav de bästa svenska nånsin utan tvekan

erik Oregistrerad 2002-05-18 16:00
 

VARFÖR…spelar Randy aldrig ”Proletarian Hop” live?? Har njutit av flera Randygig nu, men alltid fått vända hem lite besviken…nån som vet??

elu Oregistrerad 2002-07-05 09:25
 

Jag skulle faktiskt ha gett den här skivan en tia. Fick en smärre chock när jag hörde den för första gången. Helt otroligt bra. Bland det bästa jag har hört de senaste åren.

Marx Oregistrerad 2003-01-29 19:28
 

borde fått 10/10.. måste va en av dom bästa svenska skivor nånsin.. föresten, betyder inte randy typ kåt på engelska? :-)

palm Oregistrerad 2003-04-13 19:19
 

[...] av en knapp handfull som är de bästa Randy-låtarna sedan Randy själva släppte mästerverket The Human Atom-Bombs. Jag tänker så klart på You Got It All Wrong, Return the Favor, Square One here I Come [...]

 

[...] i spelningen, såväl som bandets existens inbillar jag mig, stavas The Human Atom-Bombs. Från den skivan kom de flesta av låtarna igår, med rätta givetvis. Det är en helt underbart [...]

 

[...] Randy The Human Atombombs (skiva) Gammal kärlek rostar aldrig i det här fallet. Som vanligt kommer jag att återvända ohälsosamt ofta till Randys fantastiska punkrockplatta när solen gör sitt och ölen svalkar som bäst. Addicts of Communication, Rockin’ Pneumonia and the Punk Rock Flu, Shape Up, Summer of Bros och Proletarian Hop letar sig alltid in i en somrig spelllista. (Tomas Lundström) [...]

Sommarbomber | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-06-04 00:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig