dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hives: The Black and White Album
The Black and White Album (cd) The Hives
2007
Universal
10/10

Gör det igen

Lyssna

Sök efter skivan

Egentligen behövs ingen djupare analys än konstaterandet att det här är en världsfenomenal skiva.

Men eftersom jag ibland gillar att brodera ut så tar vi väl den långa versionen också.

Jag hade kunnat skriva den här recensionen redan efter första lyssningen. Det är ju så med vissa skivor att de sitter precis där de ska med en gång. Du känner direkt att det här är en skiva som kommmer att stå testet.

The Hives är tillbaka med ännu ett fantastiskt album. Det fjärde i raden och dessutom, jag tvekar inte ens att skriva det, deras allra bästa. De lyckas med andra ord i sitt uppsåt att skapa ett ”Greatest Hits” inte bara i stämning utan också i praktiken.

En av sakerna jag gillar med The Hives är teoretiserandet bakom musiken. Den här gången känns det mer genomtänkt och uttänkt än någonsin tidigare. Det finns något fint i att ett så tillsynes spontant och klacksparkande band som The Hives faktiskt lägger så mycket tanke bakom sin musik. Det märks inte minst i intervjun i senaste numret av Sonic.

Första singeln och albumöppningen Tick Tick Boom är The Hives i kvadrat. Allt som gjort dem stora i en hårt silvertejpad rockbomb. En riffest med en ylande Pelle och ett trumbeat riktat direkt mot reptilhjärnan.

Try It Again beskriver de själva som en förlängning av idéer de testade på Tyrannosaurus Hives och i mina öron låter det som en mer fullvuxen släkting till gamla fina Instant Repeater laddad med både handklapp och en hel cheerleader-kör. Det är direkt oemotståndligt.

Så långt låter det lite som vanligt. Fast mer och större. Och alldeles, alldeles underbart. Jag dansar sittandes. Sjunger med. Hytter med näven. Skakar på huvudet. Varje bussresa blir till en förfest.

Sen kommer den första av en knapp handfull som är de bästa Randy-låtarna sedan Randy själva släppte mästerverket The Human Atom-Bombs. Jag tänker så klart på You Got It All Wrong, Return the Favor, Square One here I Come (koskällan!) och glammiga allsångseposet You Dress Up for Armageddon, I Dress Up for Summer. Frågan är om inte Randy Fitzimmons nyttjat Randybusarnas tjänster som underkonsulter i de låtbyggena?

Tillbaka till cd-skivans spår fyra där vi ramlar in i det första samarbetet med Pharrell och samtidigt det första tydliga uttrycket för det Howlin’ Pelle i Sonic pratar om som ”Wolly Bully”-faktorn och som jag själv ibland kallar för ostighet. Det finns som bekant inget mer avväpnande än ostig musik och The Hives dukar upp ett par rejäla ostbrickor på The Black and White Album (strålande kaxig titel). Well Alright är modern frat rock så att det stänker om det. Härligt.

När Pharrell och The Hives senare bjuder upp till discodans med tydligt avstånd mellan kropparna, armarna längs sidorna och Queen i minnet i T.H.E.H.I.V.E.S. har jag redan kapitulerat för längesen. Då är det bara att stämma in i kören och skråla ”we rule the world” och konstatera att det här faktiskt är ett mästarmöte som funkar.

Jag sa ost. The Hives sa Giddy Up!. Det tydligaste uttrycket för Devo-kärleken de pratade om redan i samband med förra albumet. Och visst låter den också lite som lokalkollegorna CDOASS. Fast köttigare. Jag förstår varför de tänkte på Timbaland när de fick den av herr Fitzimmons. Jag förstår också precis hur Timbo skulle ha kunnat förstöra den.

Nu är det väl inte riktigt så att The Hives har återuppfunnit sig själva. Det är snarare så att de över huvud taget inte håller tillbaka. De struntar i att vara knivskarpt konsekventa och släpper alla hämningar. Det gör det här till en charmant och fullkomligt avväpnande skiva.

Den största förändringen ligger egentligen inte i att de använder programmerade stråkar och synthar. Den största skillnaden mot förr är att Pelle sjunger lika övertygande som han ylar. Han har hittat en djupare ton som han återvänder till i flera av låtarna. Kanske har han rent av gått i Kishti Tomitas skola. Det ger utrymme för nya musikaliska möjligheter och en större dynamik än tidigare.

Som sagt, egentligen behövs ingen djupare analys än konstaterandet att det här är en världsfenomenal skiva.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-10-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-19 08:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4329

69 kommentarer

Årets recension! Hoppas skivan är lika bra som recensionen.

Medlem 2007-10-19 00:09
 

Överproducerad.
För många kockar till denna soppa.
Blir ingen helhet i skivan. Känns mer som en samlingsskiva (som du sa: En ”Greatest Hits”), inte en hit skiva.
Klockrena låtar dock.

Tyrannosaurus Hives är fortfarande min favorit i och med att de uppfyllde de höga förväntningarna från VVV.

Try again, Hives!

Snail Oregistrerad 2007-10-19 00:29
 

Oj då. Jag trodde det var inne att tycka att Hives var ute. Så jag hade förväntat mig ett betyg kring 3-4. Max.

Personligen har jag aldrig stått ut med skiten. Jag försökte verkligen på en festival en gång, men var tvungen att gå halvvägs.

Medlem 2007-10-19 01:07
 

Skönt att någon fler än jag uppfattar de tydliga Randyvibbarna. Just de nämnda låtarna låter sjukt mkt Welfare Problems.

Andreas Oregistrerad 2007-10-19 01:12
 

För mig kändes det inte som en 10:a efter första lyssningen… snarare som en 6:a kanske.

Det är i alla fall de ”ostiga” låtarna som funkar bäst, tycker jag. Tick Tick bomb är skittråkig.

Medlem 2007-10-19 01:21
 

Precis så här ska den här siten vara hela tiden. Precis så här.

Medlem 2007-10-19 02:00
 

Så pass…
Personligen tyckte jag skivan var trist som satan.

Nomen Nescio Oregistrerad 2007-10-19 03:37
 

Jääääääääääääääävligt bra skiva, kanske inte en tia, men bra nära.

Medlem 2007-10-19 08:30
 

Hatar att ni har en fallenhet att hylla handklapp i var och varannan recension.

Erik Oregistrerad 2007-10-19 08:34
 

Handklapp är bra i techno.

Medlem 2007-10-19 08:52
 

Lägg av. Handklapp är kanske bra musiks innersta väsen.

Medlem 2007-10-19 09:24
 

ja, det var ju oväntat att ytterligare ett uselt örebrorelaterat band får en tia på dsc

Medlem 2007-10-19 09:36
 

jag tycker i och för sig om uttänkt musik, men vad är meningen med att tänka ut något när man ändå landar i en mögig riffest med en ylande Pelle och ett trumbeat riktat direkt mot reptilhjärnan?

Medlem 2007-10-19 09:45
 

”Världsfenomenal”??

Jag vet att jag inte riktigt är nere med kidsen och den senaste lingon, men vad innebär det att att en låt är ”ostig” i positiv bemärkelse? ”Ostighet”??

Skivan är säkert bra. Hives är ett sånt där band som är strax över medel, trivsamma helt enkelt. Hade Pelle lärt sig att hålla käften emellanåt hade de varit riktigt bra live också. Nu är de tyvärr outhärdliga.

Gröna Lyktan Oregistrerad 2007-10-19 09:53
 

Handklapp relaterar jag till en desperat febrig ”jag ser Jesus” blick för att sedan gå hem från kyrkan och tukta sina barn.

Erik Oregistrerad 2007-10-19 10:01
 

Jag trodde också att det var ute att hylla Hives.
Fan, jag börjar bli gammal.

Medlem 2007-10-19 10:10
 

Ostig ~ kitschig ~ ”Wooly Bully”-faktorn ~ okonstlat.

Sen vet jag inte om kidsen förstår uttrycket. Det är jag alldeles för medelålders för att avgöra.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-10-19 10:13
 

”Egentligen behövs ingen djupare analys än konstaterandet att det här är en världsfenomenal skiva.”

Lär dig svenska.

Nisse Lätt Oregistrerad 2007-10-19 11:01
 

Världsfenomenal är en referens som kanske inte landar för de av er som inte läste Bamse på Rune Andréassons tid. Jag ber om ursäkt för min ålder igen.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-10-19 11:27
 

”Handklapp relaterar jag till en desperat febrig “jag ser Jesus” blick för att sedan gå hem från kyrkan och tukta sina barn.”

I musikaliska sammanhang är det ett positivt omdöme i mina ögon. Och öron. Men jag är ju som jag är också.

Medlem 2007-10-19 11:30
 

mmm, uppenbarligen

Erik Oregistrerad 2007-10-19 11:47
 

gillar varken handklapp eller hives, denna skiva kommer inte få en enda lyssning. slöseri med tid

Medlem 2007-10-19 13:29
 

[...] Recensioner: DN, SvD, Sydsvenskan, dagensskiva.com · Bloggar! → Köp The Black and White Album hos CD-Wow, Ginza eller [...]

 

Det kan vara för att jag börjar bli gammal men det känns inte lika fräscht längre. Ingen 10 poängare för min del och absolut ingen platta som toppar Kents nya, inga överraskningar här inte. =)

Hade jag inte vetat att James Brown gått bort förra året, rest his soul, så skulle jag kunna svära på att han var med på ett hörn någonstans i ”Well allright!”.

Nä fan, jag är trött på allt jäkla ylande. Får ju bara huvudvärk och då har jag inte ens hunnit hälla upp ett glas rött..

Medlem 2007-10-19 14:11
 

Undrar vad Howlin Pelle skulle tycka om era kommentarer? Ni älskar ju alla Hives ni vet bara inte om det än. Hives mosar skit som Kent. Tick Tick Tick….BOOOOOOOOOMMMMM!!!!

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-19 14:18
 

inne eller ute! vad håller ni på med. musik är väl fan inte trend, det är livselexir. har inte hört hela plattan men med tanke på låten som snurrar på radio kan det aldrig bli en 10:a, låter otroligt snott och färglöst tycker jag.

fredrik Oregistrerad 2007-10-19 14:30
 

Och återigen Barry White som kanske relaterat. Är det Barrys dödsbo som sponsrar?

Martin Oregistrerad 2007-10-19 14:56
 

Ingen större hemlighet att The Hives är stora fans av Randy. Hörs ännu tydligare på denna skivan. Fattas bara att Randy får ett större erkännande nu då!

Medlem 2007-10-19 15:44
 

Vaddå ”ostig ~ kitchig”? Inte nog med att du använder fula lantisuttryck, du vet inte ens vad de betyder. Skärpning.

djedi Oregistrerad 2007-10-19 16:49
 

”Jag hade kunnat skriva den här recensionen redan efter första lyssningen. Det är ju så med vissa skivor att de sitter precis där de ska med en gång.”
För mig är det oftast tvärtom – att de skivor som kräver längre tid att lyssna in är oftast de som håller längre (t.ex. Tool’s alla plattor) och är mycket bättre än de plattor som låter bra från början (system of a down?)..
Vore intressant om du gjorde en till recension av skivan om ett halvår

ketto Oregistrerad 2007-10-19 17:05
 

Helt okej skiva, men hade förväntat mig mycket bättre efter mästerverket Tyrannosaurus Hives. Vissa låtar är jävligt bra. Vissa är helt värdelösa. (främst Giddy Up och T.H.E.H.I.V.E.S.)

Butlereer Oregistrerad 2007-10-19 17:17
 

Den här skivan är den bästa käftsmäll och pungspark jag fått på väldigt länge.. The hives kan fortfarande.. Det bevisade de iofs på storsjöyran tidigare i sommar, men skivan överträffade ändå mina förväntningar!

Medlem 2007-10-19 17:43
 

Hörru Nisse Lätt, förtydliga vad som var fel med svenskan där?

Kanonrecension. Jag poppar så tapeterna trillar ner.

FrankTheTank Oregistrerad 2007-10-19 18:10
 

Jag är fullkomligt övertygad om att detta är årets rock.
Ni som gillar Rock men inte håller med är bara avundsjuka på mig.
Rokkot+Rock=Sant

Medlem 2007-10-19 19:21
 

Sällan har välen platta varit med vära 10/10. Har bara höer ett par spår än men det bankar ju skiten ur ALLT ANNAT som getts ut av nåt svensk artist eller grupp. Kent kan dra åt helvete – även om dom är bra. Winterträck kan bara krypa ner i diket. Och Mando Diaos nya kommer säkert att vara rena skiten jämför med detta. Dom är The Hives och vi böjer oss framåt och tar den upp ianalen med ett glädjetjut!!!

Medlem 2007-10-19 20:34
 

Ketto har rätt och The Hives suger.

Erik Oregistrerad 2007-10-19 22:58
 

När jag ser att det äntligen kommit en recension av detta mästerverket sitter jag och verkligen hoppar till i stolen och hoppas att den här som har skrivit detta kan något om musik och det visade sig att han kan !

2007 års bästa helt klart. Hey little world !

Medlem 2007-10-20 00:11
 

Skrev jag verkligen det där? LOL!

Medlem 2007-10-20 10:21
 

Fantastisk recension och fantastisk skiva!

Revolutionerande!!

Sitter och dansar här med näven i luften..

Får rysningar hela tiden..

Bästa svenska skivan genom tiderna?

Medlem 2007-10-20 12:34
 

Jättebra skiva, hemskt dålig recension.

Kristofer Oregistrerad 2007-10-20 14:44
 

Hives har lyckats med det som Randy misslyckats med de senaste fem åren. Jag blir varm i mitt lilla hjärta över att det fortfarande finns band som vill göra sån här musik.
Synd bara att väljer att släppa sämsta låten på skivan som första singel.

Gustav Oregistrerad 2007-10-20 14:51
 

Hehe, vem sitter och dricker rött vin och dissar Hives? Det känns inte som en skiva man sitter i soffan och dricker vin till. Hyvä!! Som att vara asplakat på operan. Det bara går inte..

Knutte Oregistrerad 2007-10-20 17:37
 

Och ingen nämner infinite mass? Tycker det låter mycket som 1991 på en del spår. Hives blir bara sämre och sämre.

Medlem 2007-10-20 19:04
 

Hives = Infinite Mass … Ehhh

Vet inte vilken skiva du lyssnat på men du får nog köpa originalet och inte tanka hem skivan…

Eller köpa alla Infinite Mass skivor om du föredrar det..

Ute och cyklar = JA!!

Medlem 2007-10-20 22:28
 

Du har uppenbarligen inte lyssnat på 1991, eller så är du döv. :P

Medlem 2007-10-21 10:14
 

…vilket nog är samma sak förresten, hrm.

Medlem 2007-10-21 10:15
 

skitbra skiva. Varje bussresa blir till en förfest.

i used to blow guys like you in prison Oregistrerad 2007-10-21 13:04
 

Hej. Patrik, kul som fan att du ger skivan topp betyg. Jävligt kul att någon är POSITIV till att The Hives vidgar vyerna. Jag har följt skivans födelse från extremt nära håll och den värd toppbetyg efter allt jävla flängande världen över.

Varför jämförs The Hives med Randy? Eller snarare, varför menar man att The Hives snor från Randy? Jag vet att det är ömsesidig kärlek banden emellan men det är väl ändå The Hives som sitter i förarsätet..jag tror att de båda banden har försökt göra samma sak och att ljuden påminner om varandra då de har spelats in på samma plats. Gröndahl.

För övrigt så är det JÄVLIGT tungt när kompet kommer igång i ”Eye of the beholder” med Metallica..

Kör så det ryker!

Daniel Oregistrerad 2007-10-21 13:20
 

Daniel: Det spelar väl ingen roll vem som sitter i förarsätet? I mina öron låter det som om The Hives använder sig av harmonier jag tidigare hört hos Randy. Men jag gillar båda banden och menar egentligen inte att något av banden snor från det andra. Eller åtminstone inte att det skulle vara något dåligt i att sno. Hela Randys karriär bygger väl på att stjäla med stil?

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-10-23 15:17
 

ja, det här var ungefär så tråkigt jag förväntat mig. Lyssnar igen nu men kan inte se nåt annat än att ge den max 5/10. Det är inte dåligt, men det finns ju så mycket intressantare och bättre musik att lyssna på.

Medlem 2007-10-23 15:23
 

ska påpekas att den slår Kents platta med hästlängder och det säger väl allt hur sorgligt menlös den är. Skage Hives plattan lite mer tid ändå, den har sina poänger. Kent däremot är utvisade i min match.

Medlem 2007-10-23 15:27
 

The Hives har gjort en grym skiva, men jag avvaktar innan jag placerar den på min topplista genom tiderna. Har konstaterat tidigare att The Hives är alldeles för stora för humorlösa Jante-Sverige, och kommentarerna understryker det. Underbar recension förresten, nästan så man kan tro att Howlin Pelle har skrivit den själv. Ni som uppenbarligen aldrig gillat bandet kan väl rikta energin åt något annat håll…

Howlin Per Oregistrerad 2007-10-24 10:45
 

En underhållande skiva, men att ge den en 10a är ju ganska pinsamt!? Flera låtar på slutet är ganska meningslösa. Varför inte tagit de 8 bästa och fått till en klassisk punklängdsskiva och kanske förbättrat ett seriöst betyg till kanske 7/10? Men nu som helhet 5/10

Gallagher Oregistrerad 2007-10-24 13:46
 

Patrik Hamberg: Det är för mig av någon anledning väldigt viktigt att The Hives gentemot Randy sitter i förarsätet, eventuellt som co-driver och Randy kan sitta i mitten där bak så att de ser bra och inte blir åksjuka, därför att det var Randy som stod där helt knäckta när The Hives kom med sin VVV och Randy stod där (återigen) med nån slags Thin Lizzy punk. Då gjorde Randy det igen. De vände gothkappan efter vinden och vips var de ute på turnè med The Hives och Burning Heart i ryggen. Här skulle det erövras. Sen kom de hem och skrev avslaget till ”Dirty and Cheap” som hamnade på ”Welfare Promblems” Tja, det är som jag brukar säga, rätt ska vara rätt. Tänk dig om media skulle börja hävda att Angus och Malcolm hade börjat låna lite av Krokus? Eller att Ozzy har nog lyssnat en del på Hellfuelled på sistone, han och Zakk Wylde?

Ha ha ha! Vilka lökiga exempel!

Förresten, din recension lär inte bli synad i sömmarna på ”The Scrutinized Press” sidan. Peace brotha!

Daniel Oregistrerad 2007-10-24 14:29
 

Patrik Hamberg igen: Kul namn förresten, ”Hamberg” ”Hamburg” ”Berg of Ham” ”Mountain of Ham”. Ja ja..

Det va ju inte det. ”Fall is just something that grown-ups invented” är något som mycket väl kunnat vara signerat Granberg/Granberg/Gustafsson/Brännström.

Hey dough.

Daniel Oregistrerad 2007-10-24 14:39
 

Tja. Jag tycker nu inte att VVV och THAB låter särskilt lika. Däremot tycker jag att THAB och TWABA har tydligt släktskap.

Sen tycker jag kanske inte att Randy lyckats toppa THAB.

Och där har vi väl skillnaden idag.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-10-24 15:22
 

Va fan. Har det här utvecklats till en chat?

Jag ska erkänna att jag lyssnat svinmycket på WP och svin lite på THAB. Och på den turnè jag pratade om så hade väl Randy THAB i bagaget. Du har kanske rätt? Vem har influerat vem? Nick Arson vs Stefan Granberg. Helvete! Jag gillar inte att förlora.

Jag tror att jag börjar lyssna på (T)INC istället. Dom låter ju som inget annat band.

Daniel Oregistrerad 2007-10-24 18:44
 

Hives tog sig inte in på United world chart topp 40. Betyder att mindre än 40 000 ex av skivan såldes första veckan worldwide. Som en liten jämförelse sålde Per gessle 120 000 ex av sin förra platta första veckan- I Sverige.

Medlem 2007-10-26 13:00
 

är ett hives-fan sedan tidigare kan man säga. jag var till en början ganska missnöjd med detta album. det var inte riktigt vad jag hade önskat mig. inte vad jag väntade mig heller, jag väntade mig en jäkla ösig skiva med snabb rock, den jag gillar. jag tyckte att de hade tappat tempo. skivan var upp och ner. det kändes soma tt de inte kunde bestämma sig om hur skivan skulle låta. inte heler hur låtarna skulle låta. de var likson 3 låtar i 1 kändes det som. då skulle jag nog ha gett skivan max en sexa. men nu ett tag efter införskaffandet av skivan när jag har junnit lyssna genom den ordentligt förstår jag hur jävla bra den är. jag skulle också ge detta album en tia. om man slopade de fyra ”sämre” låtarna:T.H.E.H.I.V.E.S, giddy up, puppet on a string och meningslösa mellanspelt a stroll through hive manor corridors. om man också hde kunnat komma på en bättre inledning på texten i square on here i come(som int alls är bra, enligt mig)som hannars e en väldigt bra låt. hade man rättat till dessa ”fel” på skivan så hade det varit en solkar tiepoängare. nu får den av mig en 8..

jappen Oregistrerad 2007-10-30 02:31
 

[...] Diao Never Seen the Light of Day (35)The Hives The Black and White Album (59)Timbaland Timbaland Presents: Shock Value (23)Looptroop The Struggle Continues (68)Mat åt far [...]

 

de här jävla automatiska spaminläggen, är det vad som kallas web 2.0? mög.

Medlem 2007-11-22 13:14
 

thehivesbroadcastingservice.com

Korkad skåning Oregistrerad 2007-12-05 12:00
 

Det är ju ett skämt att ge denna 10 av 10.
Medioker, trist och överproducerad pop. Stay away.

Kolle Oregistrerad 2007-12-23 16:28
 

Blev positivt överaskad när jag hörde att dom väljer T.H.E.H.I.V.E.S som andrasingel. Säga vad man vill om låten, men att välja ut den låten som fått sämst kritik till singel är faktiskt jävligt kaxigt. Just när man trodde att Hives hade tappat all attityd.

Way to go!

Snail Oregistrerad 2007-12-23 22:47
 

[...] 2. Micke Herrström 3. Moneybrother 4. Richard Hawley 5. Editors 6. Freemasons 7. Kent 8. The Hives 9. Eric Malmberg 10. Ulf [...]

Mina tio | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 12:26
 

fantastisk recention!
jag håller helt med dig! the hives är sveriges stoltheter och de bär den platsen med stil!
the hives har alltid varit grym och kommer alltid att vara det, både live och på skiva.

GO THE HIVES!

karin Oregistrerad 2008-08-01 21:29
 

ps. verkligen värd en 10a!

karin Oregistrerad 2008-08-01 21:29
 

Efter ett hundratal genomlyssningar har jag höjt mitt betyg från en nia till en elva – T.o.M bättre än Screamadelica, något jag trodde var fysikaliskt omöjligt!!

Primal Oregistrerad 2009-02-08 16:11
 

så det var ett år sedan jag läste denna recension senast.
the hives skiva går fortfarande på högvarv i min cdspelare. jag vrålar, dansar, skriker och hoppar av lycka genom varje låt jag hör.
det finns inte ord för att beskriva the hives, fenomenal, bäst, gudomlig -inget räcker till.
men just på grund av det, att det inte finns något ord som räcker till, får vi nöja oss med det ändå. Trots att de är så otroligt mycket bättre.
jag älskar the hives och är så in i helvete stolt över att de är ett svenskt band.
sveriges stoltheter och de borde vara Tellus stoltheter!

karin Oregistrerad 2009-09-11 01:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig