dagensskiva.com

48 timmar

Text

Lilla Joey Negro-specialen

Joey Negro. Foto: soul-heaven.com

Vad gör man om man kört fast och inte vet vad man ska kalla sig själv när man ger ut musik? Man väljer enklaste möjliga väg. Åtminstone om man heter Dave Lee.

På kontorsskrivbordet låg två skivor. En av Pal Joey och en av J. Walter Negro. Joey Negro var född. För 20 år sedan i år.

När jag tittade igenom mitt skivregister hittade jag den äldsta Joey-träffen utgiven två år senare. Det var då som Direct Me i sin Joey Negro-mix dök upp på The Reese Projects Faith, Hope & Charity. Precis, samme Reese – eller Kevin Saunderson – som var en av papporna till technon – och kanske än mer techhousen.

Sedan 1990 har det blivit otaliga Joey Negro-förekomster. Som DJ, remixare och som producent. I den sistnämnda kategorin främst som Joey Negro, Akabu eller The Sunburst Band. Som så många andra dansmusikskapare handlar namnfloran inte bara om att förvirra utan framförallt om att etikettera musiken. Genrebestämma den, om man så vill. För precis som så många av sina kollegor nöjer sig inte Joey med att bara hålla fast vid ett litet fack i det stora dansfacket. Även om Joey Negro varit väldigt konsekvent med vart han har tagit oss på sina musikaliska utflykter så spretar resmålen.

Det är som Joey Negro Dave Lee har gett oss sin vid det här laget smått patenterade och nästan alltid hejdlöst svängiga formel på discoglittrande glädjehouse, det är som The Sunburst Band han har hängett sig åt liveinspelad disco av gammalt snitt medan han som Akabu experimenterat i andra ändan av spektrat, med sina mest introverta och maskinella skapelser.

Men Dave Lee har inte bara gjort egen musik eller remixat andras. En minst lika stor gärning har han gjort när han grävt längre ner i discohistorien än nästan någon annan och hittat det ena bortglömda guldkornet efter det andra. Låtar som återföds på en Joey Negro-samling och som sedan helt plötsligt finns precis överallt. Och för att vara riktigt säker på att få ut den musik han verkligen vill hinner Dave Lee dessutom med att vara skivbolagsboss för sitt eget Z Records, på sätt och vis uppföljaren till ZE Records – New York-skivbolaget som startade 1978 och inte bara var ett av de hippaste bolagen när det begav sig utan som också nästan på egen hand målade upp spelplanen för postpunken. Bland artisterna återfanns Cristina, James White and the Blacks, Was (Not Was), The Contortion, Kid Creole and the Coconuts, John Cale, Lizzy Mercier Descloux och Material.

Kort sagt: det går knappt att överskatta Dave Lees betydelse för den renässans som discon fick mot slutet av nittiotalet. En renässans som fortfarande håller i sig – inte minst tack vare just Lee som regelbundet puttar ut några nya discoklassiker, mer än 30 år efter det att världen glömt bort att de fanns. Om någon ens upptäckte dem då.

Även för mig har Joey Negro förstås bytt mer än jag förmodligen förstår. Hans discogrävande har förstås varit en enorm inspirationskälla och reseledare under min egen tidsresa tillbaka till sjuttiotalets andra halva. Men mest av allt har Joey, genom sitt eget skapande eller genom att damma av andras, gett mig busslaster med livsingjutande musik.

I år firar Joey Negro 20 år. Det firar jag genom att sätta ihop en special med några nyligen släppta Joey Negro-samlingar. Dessutom med länkar till några texter som fanns i dagensskivas arkiv sedan tidigare.

Men det finns faktiskt ytterligare en anledning att den här specialen kommer precis nu – när jubileumsåret nästan hunnit ta slut. I oktober 2010 var det första gången som Dave Lee gav ut ett helt album under sitt Akabu-alias.

Det blir kort sagt en special som, för att parafrasera titeln från en tidigare Joey Negro-samling, blir en uppvisning i Joey Negros många glädjespridande ansikten.

Grattis Joey. Jag ser fram emot 20 år till.

LYSSNA

Det fattas väldigt mycket av Joey Negros bästa grejer när man letar i Spotify, men jag har satt samman en hyfsat representativ lista av det som fanns. 20 år, 20 låtar.

Ikon Spotify Spotify-lyssna på Joey

LÄS

Akabu The Phuture Ain’t What It Used to Be

Joey Negro 20 Years of Joey Negro

The Sunburst Band 10 Years of the Sunburst Band

Joey Negro & The Sunburst Band Moving With the Shakers

Samling Joey Negro presents It’s a Summer Groove

Samling Joey Negro in the House: The Definitive Guide to Upfront and Classic House

Samling Disco Not Disco

Samling Disco Not Disco 3

Samling Disco Spectrum 3

Samling Backstreet Brit Funk – Compiled by Joey Negro

Ola Andersson

Publicerad: 2010-11-11 00:07 / Uppdaterad: 2010-11-11 19:51

Kategori: Special

3 kommentarer

[...] Lilla Joey Negro-specialen [...]

 

[...] Lilla Joey Negro-specialen [...]

 

[...] Lilla Joey Negro-specialen [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig