dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dannii Minogue: The Hits & Beyond
The Hits & Beyond (CD) Dannii Minogue
2006
All Around the World/Universal
8/10

Sister is doing it for herself

Om man har en förälder eller ett syskon som lyckats bli sådär överdrivet känd verkar det finnas två vägar att välja mellan: att göra något helt annat än det föräldern eller syskonet blev känd för eller att försöka sig på ungefär exakt samma sak i hopp om att det nog funkar en gång till.

När Danielle Jane Minogue först gav sig på tv-skådespelande, ungefär samtidigt som storasyster, och sedan släppte sin Stock Aitken Waterman-producerade debutsingel Love and Kisses, ungefär samtidigt som storasyster – ja, då rådde det väl inget större tvivel om vilken väg Dannii valt.

Samtidigt är det här lite orättvist mot Dannii. Det var ju trots allt Kylie som snodde lillasysters roll i såpan Grannar. Och Love and Kisses visade sig senare, tvärtemot vad jag var övertygad om när jag hörde den första gångerna, inte alls vara producerad av Stock Atiken Waterman. Men visst, att Love and Kisses låter som att den skulle kunna vara en av singlarna som spottades ut ur PWL-hitfabriken var ju långt mer än en tillfällighet.

Att Danniis skivkarriär sträcker sig ungefär lika långt som Kylies är säkert något som gått de flesta förbi, åtminstone här hemma, och det är inte särskilt konstigt. Dannii tillhör ju den där rätt stora gruppen artister som blir gigantiska på hemmamarknaden, men aldrig når några större framgångar utanför de brittiska öarna (ja, utom i Australien då, av förklarliga skäl). Alla Danniis singlar har letat sig upp bland de tjugo översta platserna i de brittiska singellistorna – nio av dem har dessutom topp-tio-placeringar att luta sig emot.

Med andra ord är The Hits i det här sammanhanget ett rätt etablerat faktum.

Och även om Dannii aldrig nått riktigt de där överjordiska framgångarna som Kylie (som, när det blev klart att hon i början av nästa år gör sina första brittiska spelningar efter cancerbeskedet, sålde ut Wembley – sex kvällar i rad) så har hon nästan matchat sin syster i klubbvärlden. Trendkänslighet och taktiska val av remixare ledde till att Dannii snurrade sig igenom klubbland och toppade DJ-listor även utanför Storbritannien med samma självklarhet som Kylie dominerade de mer popdominerade kanalerna. Eller ja, nästan.

Det här gör att när Dannii Minogue nu samlar sina singlar så blir det mer än bara en sammanfattning av hennes karriär. Det blir lika mycket en vägkarta över det (främst) brittiska danspoplandskapet de senaste femton åren.

Det blir ett stopp i respektive Stock Aitken Waterman-fas (Love and Kisses respektive Melba Moores This Is It) följt av en sväng i ett burkpianohamrat och tamburinskakat Madchester i Succe$$. Därefter bokas en flygbiljett till italo house-breddgrader på anglosaxiskt vis (tänk Marky Mark & The Funky Bunch) i Jump to the Beat, som förövrigt låter väldigt mycket skulpterad efter F.P.I. Projects version av Going Back to My Roots. Baby Love landar ungefär jämsides Basement Boys-soundets genombrott med Crystal Waters Gypsy Woman (med ett Love Unlimited Orchestra-lån). t.A.T.u.-föregångaren All I Wanna Do tillsammans med Disremembrance knuffar in Dannii i poptrance-land medan Everything I Wanted är breakbeatpop som Baby D hade kunnat göra den.

Millennieskiftet blev en rätt skarp gräns mellan Dannii Minogue mark I och II när banden med klubbmusiken, då i färd med att återupptäcka åttiotalet, knöts riktigt hårt. Det innebär förstås att Dannii Minogues 2K-signum, att plocka upp instrumentala klubbvältare som nyligen varit hits, ge dem text och göra dem till ännu större hits, finns representerade i och med Who Do You Love Now, You Won’t Forget About Me och Perfection. Vill man leta trender hittar man även månadens smaker i Danniis singlar den här sidan dubbelnollan. Här finns också några av de bästa låtar som spelats in det här millenniet.

Visst är det lätt att avfärda det här trendhoppandet som produkt av en ständigt jagande samtid, men samtidigt finns det något som nästan hela tiden håller samman materialet: i grund och botten finns helgjutna popmelodiern med refränger att klistra upp balkonger med. Klassisk pop i kontemporära kreationer, alltså.

Tyvärr betyder det här också att Beyond, de sex nya låtarna, också färgas av sin samtid. Och samtidssmaken gällande klubbmusik verkar just nu, av någon outgrundlig anledning, gilla kombinationen ”rock” och ”dans”. Vi skulle förmodligen kunna ägna en massa tid åt att skylla den trenden på Trevor Horn, Kiss och Ram Jam, men det förändrar ingenting: Sunrise är en rätt hemsk plump i protokollet. Cirkelslutaren Love Fight i sin bombastiska t.A.T.u.-sminkning är inte lite hemsk, men lyfter ändå inte riktigt. Bättre är då de andra fyra nykomlingarna.

Sensuellsvala förstasingeln So Under Pressure har växt till sig sedan jag hörde den första gången och nu gillar jag den riktigt mycket. Madonna anno 2005 gör sig påmind i I Can’t Sleep at Night (som från början var tänkt som förstasingel) med sin åttiotalsdiscotouch. Gone i sin tur är vansinnigt snygg sjuttiotalsrymddisco (och ja, basgången låter VÄLDIGT mycket som Cerrones Supernature – vilket förstås är ett plus i protokollet).

The Hits & Beyond slutar sedan i blågula färger genom svenskskapade Good Times (en av upphovsmakarna är Therese Grankvist som också körar). Med Esso-syntplastigt blås och en varmmullrande basslinga sammanfattar Good Times såväl musikaliskt som titelmässigt Danniis samlade singelverk: en färdigkomponerad blandskiva som gör vilken fest som helst lite roligare.

Ola Andersson

Publicerad: 2006-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3791

17 kommentarer

Sister is doing it for herself" men va fan jag kan hjkälpa

Medlem 2006-08-01 00:02
 

Nu äntligen förstår jag varför jag inte besökt den här sidan särkilt ofta…inte nog med att det mest recenseras obskyr skitmusik..de får ibland även höga betyg..

Var är all recensioner av nysläppta skivor? få se…på någon helt annan sida.

Den här sidan som var så himla bra…

Medlem 2006-08-01 11:30
 

Ja, dom goda Örebroarna får nog akta sig så dom inte blir nya Metica snart. Det obskyra är givetvis helt OK men det här är ju inte cool. Om man har ambitionen att vara en site för musikintresserade det vill säga… Har man det ?

Medlem 2006-08-01 11:59
 

Sidan har för länge sedan blivit ett tillhåll för indiekids med palestinasjalar och annat vänsterpack. Skitmusik är mer regel än undantag. Ser jag mer dotshop så gråter jag blod! Inget ont om fröken Minogue dock, lite välgjord pop skadar aldrig.

Medlem 2006-08-01 12:26
 

Sluta klaga! Gillar ni inte sidan så ge fan i att besöka den då.

Hattenav Medlem 2006-08-01 14:01
 

Jag tycker ändå det är lite kul att vi får kritik för att vi recenserar obskyr musik en dag när vi har Dannii Minogues skiva, släppt på ett av världens största skivbolag, som dagens skiva.

Om det är obskyrt tror jag nog ni får vända er till … hitlistan?

Kal Ström Redaktionen 2006-08-01 15:42
 

Tycker de verkar patetiskt att sitta och klaga vad det är för musik som recenseras här, ibland är det nåt man tycker är intressant, andra dagar inte. Häromdagen var det tex General Surgery och det tyckte åtminstone jag var intressant.

De mest nördiga är väl alla dessa människor som klagar på alla palestina sjalar och annat vänsterpack här snarast ;) dom måste ha himla trista liv ……eller åxå vara kristdemokrater (troligtvis båda två för det brukar höra ihop)

Men de finns bot mot det.

Medlem 2006-08-01 19:37
 

Satbolt: Det är minst lika tröttsamt med folk som dig som hävdar att tråkiga människor är kristdemokrater, det är ju att kritisera på exakt samma infantila sätt som de som klagar på folk med palestina sjalar.

Annars tycker jag att dagens recension var väldigt välskriven och Ola är duktig på att skiva om musik som många andra slentriandissar.

Medlem 2006-08-01 20:00
 

Det finns många relativt nya plattor ute, varför då recensera en greatest hits skiva av en pseudoartist? Och sedan betygen? Nelly F har kanske gjort årets mest kompletta platta inom sin genre, och den får 7/10, Dannii M skrapar ihop det "bästa" i sin rätt mediokra "låtsk(r)att" och släpper en greatest och den får 8/10..

jag gillar det mesta, så det är INTE så att jag anser att någon speciell musikgenre skall favoriseras, men måste ni nödvändigtvis sträva efter att leta fram sån här kvalitativ skit? Jag har inget emot det rent skriftliga i rensensionerna mera valet av skivor, och nej det behöver inte vara just mina favoriter…men ibland undrar jag om ni letar fram något bara för att se hur många ni kan "pissa-off"

Medlem 2006-08-01 21:23
 

TheBadSeed: Det skulle vara intressant att höra hur du definierar "pseudoartist" i det här fallet. I både fallet Dannii och Nelly är det artister som varit inblandade i låtskrivandet. I båda fallen är det artister som tagit hjälp av externa producenter för att göra kommersiellt gångbara produkter. I fallet Nelly är detta mer synbart då Dannii, om man så vill, hållit en betydligt mer konsekvent linje (följ trenderna) än Nelly (hoppa på trenderna när det du gjort tidigare inte funkar).

Är Danniis samling bättre än Nellys senaste album om du frågar mig? Ja. Jag hade satt samma betyg som Agnes. Och varför väljer jag att skriva om Dannii? Därför att det här är musik som jag verkligen gillar. Musik, och en artist, som dessutom fått betydligt mindre medial uppmärksamhet än Nelly Furtado 2006.

Ola Andersson Redaktionen 2006-08-01 21:59
 

Jag definerar det som en artist som är mera känd för sina utvik, bröst, och syskon än sin musik!

Medlem 2006-08-01 22:15
 

…om jag tar mig friheten att ändrar mig till pseudomusiker då? blir det tydligt nog, för klart att vi kan kalla henne artist eller konstnär om hon slänger trasorna…

Medlem 2006-08-01 22:22
 

Vilket förmodligen säger mer om dig än något annat.

Ola Andersson Redaktionen 2006-08-01 22:23
 

Tröttsamt med alla dessa kommentarer… Varför skulle man inte som musikintresserad kunna tycka att Dannii är bra? Min fråga är om den släpps i Sverige.

Medlem 2006-08-06 11:31
 

Herr Gårman: Jag har undrat samma sak och är förvånad att den inte redan getts ut officiellt i Sverige. Jag köpte mitt ex från utlandet.

Ola Andersson Redaktionen 2006-08-06 15:36
 

Dannii är inte heller my kind of bag..men trodde att hela grejen med Dagenskiva är bredden. Här recenseras musik från de flesta smak riktningar. Vilket tillfredställer mig alla fall..

Oldtimern Medlem 2006-08-09 00:45
 

Tack för recensionen om danniis album ola! Jag verkligen älskar det och har köpt det från england själv…

Hoppas det blir släppt här borta snart med! :)

Många kommentarer här är urlöjliga och att döma dannii på det viset säger mycket om hur mycket just ni vet om henne. Kanske det därför är bra att hon släpper ett samlingsalbum så folk som ni som inte känner till något annat än dannii för att vara kylie's syster? Dannii sjöng och dansade långt innan Kylie i ett program som hette young talent time och sedan var hon med i succé såpan "home and away".

Dannii är större och har en bättre karriär än vad många vet om.

ComeAndGet_It Medlem 2006-08-12 16:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig