dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hellacopters: Grande Rock
Grande Rock (CD) The Hellacopters
1999
White Jazz Records
8/10

Grymt sväng

Att säga att The Hellacopters är tillbaka är felaktigt. De har aldrig varit borta. De släpper hela tiden en aldrig sinande ström av låtar på sitt favoritformat; vinylsjuan. Det har hunnit bli en sisådär 17 stycken. Dessutom har bandet släppt en hel del material på splitskivor och samlingar. Just nu är bandet aktuella med sin tredje fullängdare ”Grande Rock”, och för mig är detta något stort.

The Hellacopters åkte till Koppom och Silencestudion för att spela in ”Grande Rock” tillsammans med Anders Lind. Vet inte om det är detta som har gjort att ”Grande Rock” låter som den gör, men att spela in 70-talsrock på 70-talsutrustning låter som en logisk lösning. Andra gissningar gällande orsakerna till det annorlunda soundet på skivan är att man dels har spenderat fler timmar på inspelning och mixning än någonsin tidigare, att Andreas Svensson inte längre är med i bandet, att Bobba Fett (keyboardisten) har blivit fullvärdig medlem i bandet och fått spela gitarr på skivan, samt viljan att utvecklas mot ett glammigare och rockigare håll.

Ett rockband som spelar 70-tals rock på 90-talet har en stor fördel. De kan helt enkelt välja vilka uttryck de vill använda sig av. Att låna och återanvända kan göras otroligt snyggt, det bevisar The Hellacopters. Lån och återanvändning behöver inte betyda att det rör sig om plagiering. Vem skulle ens vilja ha exempelvis två MC5, Stooges, Dictators, Sonic's Rendevouz Band, Rolling Stones, Thin Lizzy eller Kiss?

Jag tycker att The Hellacopters är ett utomordentligt bra band som förvaltar rockarvet på ett bra mycket bättre sätt än många andra band, och att de på denna skiva, lyckats spela in 12 bra rocklåtar (13 om du köper vinylen), som kommer att hålla i längden. Adrenalin och testosteronhalten är något lägre än vanligt, men detta kan med lätthet kompenseras av högre volym. För det är på hög volym man inser hur mycket det svänger. ”Grande Rock” är en partyplatta av klass.

The Hellacopters ÄR verkligen ett av Sveriges allra bästa rockband. ”Grande Rock” kommer att sälja i parti och minut, det är jag övertygad om. Tyvärr är detta på ett sätt oroande, för det brukar kunna leda till att hardcorefansen kallar plattan för sellout och detta leder i sin tur till att de inte köper det fjärde albumet. Jag bävar för att The Hellacopters kan bli ett nytt Sator, ett band som levererar skiva på skiva som ingen köper.

Men för att stanna kvar i nutid och inte teoretisera allför mycket kan jag inte annat än att rekommendera att ni införskaffar skivan snarast. Se bara till att ni köper LPn. Den innehåller nämligen Venom-covern ”Angel Dust”. Rock på LP ÄR dessutom bättre än rock på CD. Detta är bara att konstatera. Jag vågar knappt tänka på hur bra ”Grande Rock” kan komma att låta live.

Vi syns väl vid Hawaiiscenen?

Mikael Nordlander

Publicerad: 1999-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-09 11:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #121

4 kommentarer

YEAH!!! först..grymt band, grym platta!!

Jacob drummers Oregistrerad 2003-11-22 17:17
 

Deras bästa. Efter denna gick det utför.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-12-30 21:29
 

[...] Hellacopters Supershitty to the Max (0)The Hellacopters Grande Rock (2)Maryslim A Perfect Mess (9)Urrke T & Midlife Crisis Ask Not What You Can Do For Your Country… [...]

 

De fem första låtarna håller jag som deras ABSOLUT bästa, men som helhet är ”Payin’ The Dues” bättre… Kärlek!

Gitarrhjälte Oregistrerad 2008-03-18 15:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig