dagensskiva.com

48 timmar

Recension

First Aid Kit: The Lion's Roar
The Lion's Roar (album, cd) First Aid Kit
2012
Jagadamba/Wichita
8/10

Smärtsamt klarsynt

Lyssna

Sök efter skivan

Det var väl inte ens en tidsfråga. First Aid Kit har inte slagit igenom över en natt. De har varit på väg hit hela tiden. Hela vägen från debut-EP:n Drunken Trees och albumet The Big Black and the Blue. Det var lite ljumt på The Big Black and the Blue. Det var som om albumet var ett försök att hålla intresset vid liv i väntan på nåt större. I väntan på Mike Moogis i producentstolen och Conor Oberst som duett-partner. Som om någon skulle förpassa First Aid Kit till byrålådan efter Drunken Trees.

Nu står det Coachella, Way Out West och Webster Hall i turnéschemat. Via The Lion’s Roar närmar sig systrarna Söderberg den amerikanske Saddle Creek-popen i Conor Oberst och Maria Taylors fotspår. Fantastiska låtar som Emmylou – med hyllningar till Emmylou Harris, Gram Parsons och June Carter – placerar First Aid Kit i närvaron av en lite släpig lapsteel. Det låter självklart fantastiskt men deras starkaste stunder utgörs snarare av låtar som This Old Routine, där det är både allvarligt och det finns udd i ljudbilden. Eller To a Poet som knallar mellan lite för enkelt och smärtsamt klarsynt.

Och det är förmodligen precis det som publiken kommer vilja ha i den mörka konsertlokalen på 11:e gatan. First Aid Kit hade kommit långt även med enkla melodier. Nu är The Lion’s Roar mycket större än så. Det är klart att Mike Mogis har tagit i rejält. Och bandet var förmodligen inte svårövertalat. Ändå har de inte blivit helt fartblinda. Låtarna får vara i fokus, det är mer det hemsnickrade som är borta. På det här albumet kommer de kunna turnera länge.


First Aid Kit Emmylou

Maria Gustafsson

Publicerad: 2012-01-26 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-25 19:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6242

4 kommentarer

Fantastisk platta, en 8:a är faktiskt ett för lågt betyg!

Erik Oregistrerad 2012-01-26 14:36
 

I vart fall en 9:a. De hyllar väl June’s Johnny med?
Det var en väldigt bra recension.

Pastorn Oregistrerad 2012-01-29 01:09
 

[...] Aid Kit – The Lion’s Roar (Album) Systrarna som fick Patti Smith att bli blank i ögonen på polarprisgalan förra året [...]

Januari börjar året | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-01-31 06:34
 

Jättefin skiva! Jag håller med om att en åtta i betyg känns något lågt. Emmylou måste vara bästa låten!! Jag har själv skrivit om skivan här: http://waywardbuses.wordpress.com/2012/01/22/first-aid-kit-the-lions-roar/

Jonatan Oregistrerad 2012-02-05 10:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig