dagensskiva.com

48 timmar

Intervju

First Aid Kit: ”EP:n var ett experiment”

first-aid-kit-2010_x3-eva-edsjo
First Aid Kit
Foto: Eva Edsjö

– EP:n var ett experiment. Vi ville se vad som hände.

Klara och Johanna Söderberg berättar om vad som har hänt sedan debut-EP:n Drunken Trees släpptes för snart två år sedan. Karin Dreijer Andersson upptäckte duon och hjälpte dem släppa sju låtar. EP:n blev uppmärksammad både här hemma och utanför landets gränser. Sedan dess har First Aid Kit turnérat och lärt sig behärska sången ännu bättre. Debutalbumet The Big Black & the Blue för tankarna till Kate & Anna McGarrigles perfekta toner.

– Vi har blivit mycket bättre och utvecklat sången.

Samtidigt har de lyssnat ikapp på både den dåtida och nutida folkpopen med Fleet Foxes och Joanna Newsom i förgrunden. På hemsidan kan man lyssna på versioner av Graham Nash Simple Man och Buffy Sainte-Maries Universal Soldier. Grejen med att göra versioner av andras låtar började med att de gjorde en inspelning i skogen av Fleet Foxes Tiger Mountain Peasant Song och fortsatte sedan på spelningarna och med önskningar på hemsidan.

Klara och Johanna pratar i munnen på varandra och det är via telefon helt omöjligt att avgöra vem som är vem. Det är lite talande för First Aid Kit. Inte för att systrarna är lika utan för att de är väl samspelta och framför allt samsjungna. Det krävs nästan syskonskap för att åstadkomma stämmorna på The Big Black & the Blue där rösterna flyter ihop och isär med stor precision.

Vad ville ni göra när ni började spela in albumet?

– Vi har inte tänkt så mycket. Vi har inte tänkt att ”det här är vårat sound”. Vi har mer utgått från låtarna och tänkt att den låten behöver det här och den det här.

Debutalbumet är inspelat under sex månader hemma i sovrummet. Det tog tid att spela in debuten eftersom duon endast hade helgerna att arbeta på. Under veckorna gick de i skolan och livespelningarna har varit många. Men det är lätt att göra inspelningen då och då när den görs hemma och producenten är pappa Benkt Söderberg, tidigare gitarrist i Lolita Pop.

Johanna har numera tagit studenten men Klara har tagit sabbatsår för att hinna med skivlanseringen. En lansering som görs på egen label men med brittiska Wichita i ryggen.

– Vi har haft kontakt med dem länge och ville gärna ge ut hos dem.

Det var aldrig tanken att Dreijers Rabid Records skulle ge ut mer än debut-EP:n. Tanken var att First Aid Kit skulle komma igång och det gjorde de. Drunken Trees har hållt dem sysselsatta i snart två år. Främst med livespelningar som verkar vara det som driver duon.

Hur ska det bli att spela live efter det här släppet om man jämför med det förra?

– Det ska bli kul. Vi älskar att vara ute och spela och är väldigt sociala. Vi gillar att prata med folk efter spelningen och är alltid kvar tills klubben stänger. Och det ska bli så kul att åka till USA och spela. Det ser vi fram emot.

Vad blir det för skillnad när ni spelar live? Kommer ni ha ett band med er?

– Det kommer låta likadant som på albumet men vi kommer att ha en trummis live. Det blir August Berg som har spelat med Moneybrother och Taken By Trees.

First Aid Kit kommer även fortsätta med versionerna av andras låtar trots att låtbanken växt till det dubbla i och med släppet av The Big Black & the Blue. Först väntar en englandsturné och sedan sverigespelningar. Sedan kan man anta att de kommer vara ett lika vanligt inslag på festivalerna som de var förra året.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-20 18:08

Kategori: Intervju

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig