dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fleet Foxes: Helplessness Blues
Helplessness Blues (album, mp3) Fleet Foxes
2011
Bella Union
8/10

Säker på sin sak

Det har hunnit gå tre år sedan den självbetitlade debuten med Pearls Before Swine-omslaget damp ner som en bomb och lämnade en krater fylld av stämsång efter sig. Sedan dess har Fleet Foxes hunnit känna sig fram på väg till uppföljaren Helplessness Blues. Spelningarna har gått från försiktiga men raka framföranden till högtidliga föreställningar i snudd på sakral stämning.

Den stämningen finns kvar på Helplessness Blues. Långsamt, högtravande, välsjunget. Jag börjar lyssna reserverat. De live-släpp och smakprov som pytsats ut då och då under de senaste åren har inte alltid varit så starka. Blue Spotted Tail som var ett av de första spåren som dök upp är fortfarande ganska lam. Och det har varit tyst om Fleet Foxes ett tag. Det är inte förrän nu under våren som det har börjat pratas. Någon gång under förra året, eller var det redan långt innan dess, så hade buzzen gått över. Fleet Foxes kändes gamla och ljumma. Det fanns en gräns för hur många stämmor man kunde lägga. Så det är till bandets fördel att de varit borta ett tag. Det gör att jämförelser glider undan. Istället blir Helplessness Blues ett album för sig. Något annat som talar till albumets fördel är att det – till skillnad från föregångaren – tar en stund att börja tycka om. Vid de första lyssningarna tycker jag att det är rent tråkigt. Här finns inte de intagande melodierna och ibland är det så plottrigt att det försvinner iväg, ut ur lyssningen.

Men både Bedouin Dress och Sim Sala Bum i början av albumet visar att Fleet Foxes har haft tid på sig att skriva låtar, och verkligen gjort det också. Att man sedan får bortse från referenser när flöjterna ekar ända ner i knäna är en annan sak.

Lite är det Josh Tillmans fel att det har tagit så lång tid för Fleet Foxes att få ihop inspelningssessioner. Bara under 2009 gav han ut två album med tillhörande turnéer. Men det är inte bara hans fel. Det har inte heller blivit så bra när bandet verkligen har träffats och försökt att göra musik tillsammans. Lyssnar man på Helplessness Blues känns kompromisserna och de tre åren närvarande. Titelspåret verkar i rakt nedstigande led från det förra albumet medan spår som The Cascades lever ett helt annat liv, mer nära det Midlake gjort på senare tid. Och är det verkligen det Fleet Foxes vill göra?

Hade Fleet Foxes debuterat med Helplessness Blues hade deras uppgång och frånvaro sett annorlunda ut men när Fleet Foxes var den levnadsglada och utforskande är Helplessness Blues rynkig i ögonvrån och säker på sin sak. Precis som det ska vara.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2011-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-28 07:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5967

6 kommentarer

Oj, tack ser fram emot detta… ska jag vänta tills den kommer på Spotify eller tanka hem det… klura…

40 plus Oregistrerad 2011-04-28 10:38
 

Eller köpa! Givet sådant!

erik Oregistrerad 2011-04-28 17:36
 

Fantastiskt bra platta. Men du är snål med betyget Maria. Detta är minst en tovla av tio.

Peterok Oregistrerad 2011-04-28 20:41
 

Efter 5 lyssningar inser jag att FF:s debutplattan är så oändligt mycket bättre.
Grejen med FF var ju att man lyckades mixa folk med pop på ett alldeles utmärkt sätt.
Bra låtsnickeri varvat med ett svårslaget melodisinne.
Nu dras Fleet Foxes mer & mer åt ren folkmuskik.

Men detta är ändå långt ifrån en dålig skiva, känner bara att den inte lyckas uppfylla min högt ställda förväntningar.
Lite samma känsla jag fick av Midlakes 3:e.
Vackert, snyggt, stämningsfullt med lite seeegt.

J.P.Jones Oregistrerad 2011-04-29 12:14
 

Tog 5-6 lyssningar innan jag förstod hur bra skivan är. Den är inte lika direkt som förra.

bjornw Oregistrerad 2011-05-04 11:43
 

[...] Dagens skiva gav betyg 8 av 10. Betyg 4 i Göteborgsposten. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig