dagensskiva.com

48 timmar

Recension

J. Tillman: Vacilando Territory Blues
Vacilando Territory Blues (album, cd) J. Tillman
2009
Bella Union/Cooperative/Bonnier Amigo
6/10

[Insert trummisskämt här.]

Jag har ett svagt minne av att jag fick Josh Tillmans förra album Minor Works för ett par år sedan, men ganska snart lade det åt sidan. Jag minns omslaget. Efter den vanliga genomlyssningen var det stor risk att Vacilando Territory Blues hade gått samma öde till mötes om det inte varit så att pressreleasen skrek ut att här är det Fleet Foxes trummis vi har att göra med – det finns alltså förmodligen de som är intresserade – och att jag hade hört några spridda spår från albumet via diverse bloggar.

J. Tillmans soloprojekt är emellertid långt från Fleet Foxes storverk. Tillman, som inte kom med i bandet förrän efter inspelningen av debutalbumet, gör hyfsat ifrån sig som känslig balladmakare med sparsam sättning. Spår som Laborless Land, James Blues eller Steel on Steel kilar sig fast och jag famlar efter referenser som Damien Rice eller Josh Ritter och funderar på om J. Tillman får lyssnare för att han är trummis i Fleet Foxes på samma sätt som människor uppenbarligen lyssnar på Jay Brannan för hans trånande blickar i Shortbus. Men referenserna leder ingenstans. Det här är helt enkelt vanlig jävla singasonga. Akustiska ackompanjemang, sån där lite tillklämd sång och ett elgitarrsriff här och där för att visa att det är kuk i killen.

Sen kommer i anslaget bredbenta spår som New Imperial Grand Blues och trycker till en. First Born rör sig i trakterna kring Fleet Foxes och är ett vackert spår men där är ju inte där man vill ha honom utan i hans eget hemmakvarter. Som är lite intetsägande här och var, men som absolut har potential. Spåren jag nämnt är några riktigt bra sånger.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-21 21:21

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4924

5 kommentarer

dsc matar oss med svengelska! Än kan Horace rädda oss.

CarlT Oregistrerad 2009-01-22 08:58
 

Hur ser man att scenen inte lutar åt nåt håll? TRUMMISEN DREGLAR UR BÅDA MUNGIPORNA! HAAAA!

Per Kele Oregistrerad 2009-01-22 12:37
 

Jo, men han är ingen nykomling. Han måste väl vara uppe i 4-5 soloalbum nu. Innan han flyttade till Seattle och blev skäggkille grundade han och spelade postrocktrummor i Saxon Shore och turnerade och släppte skivor med dem. Han har egna meriter att luta sig mot.

Toni Oregistrerad 2009-01-22 13:53
 

Trist att se ner på trummisar! De har också rättigheter och skyldigheter i sammhället!

erimos Oregistrerad 2009-01-22 16:04
 

[...] så lång tid för Fleet Foxes att få ihop inspelningssessioner. Bara under 2009 gav han ut två album med tillhörande turnéer. Men det är inte bara hans fel. Det har inte heller blivit så bra när [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig