dagensskiva.com

48 timmar

Recension

J. Tillman: Year in the Kingdom
Year in the Kingdom (album, cd) J. Tillman
2009
Bella Union/Bonnier Amigo
4/10

Utan engagemang

Ikväll spelar J. Tillman i Göteborg. Jag är inte där. En rapport från spelningen i Malmö igår fick mig att stanna hemma med Year in the Kingdom för att fundera på vad det är som lockar med Tillmans musik, när han enligt min väns utsago är så stentråkig på scen. När jag skrev om Vacilando Territory Blues, ett album jag underskattade, så var jag lätt hoppfull om Tillmans fortsatta solokarriär. I och med det åttonde soloalbumet har jag tröttnat.

Tillman har så bra melodier där under den ansträngda sången. Han har röst också. Han använder den bara på ett tokigt sätt. Det här hade kunnat vara så bra, tänker jag. Sen skriker jag reflexartat ”Jack Johnson!” när Earthly Bodies tassar förbi i hörlurarna.

Styrkor från Vacilando Territory Blues, så som styrfart – ibland till och med tempo, finns inte på Year in the Kingdom. Det finns ingen Steel on Steel. Ingen Above all Men.

Jag vet inte vad felet egentligen är med Year in the Kingdom. Men det är stort. Albumet saknar riktning, arrangemang och engagemang.

Tillman håller hög utgivningstakt. Han ger ut en eller två, eller tre, skivor om året. Han har gett ut åtta album sedan 2005. Han spelar med ett stort gäng band. Han är fast medlem i Fleet Foxes som turnerat oavbrutet sedan monstergenombrottet. Kanske är det så att det här är ungefär det han hinner få ur sig. Lite mer tid, lite mer av allt, hade gjort stor skillnad.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-10-01 20:23 / Uppdaterad: 2009-10-02 11:04

Kategori: Recension | Recension: #5272

6 kommentarer

Jag håller med, skivan är astråkig. Live var det dock annorlunda. Det blev banne mig psykedeliskt där ett tag. Väldigt få viskande, akustisk ballader och alla låtar vann på nya arrangemang och fylligare komp. Han borde förstå att det borde hamna på skiva också.

Medlem 2009-10-02 08:35
 

håller verkligen inte med. tycker att Year in the Kingdom är helt fantastiskt fin

madeleine Oregistrerad 2009-10-02 10:23
 

är han här med band?

toni Oregistrerad 2009-10-02 14:07
 

Det går väl tycka att den är tråkig, men det är ju inte dåligt. Beror på hur man bedömmer helt enkelt.

RONNA Oregistrerad 2009-10-02 19:24
 

Han trashade en tamburin på scen – hur jävla rock ‘n’ roll är inte det?

Fredrik Oregistrerad 2009-10-02 22:47
 

Han har band med sig ja. Jag lämnade öronpropparna hemma för en gångs skull. Det var betydligt mer högljutt än jag väntade mig…

Medlem 2009-10-02 23:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig