dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Streets: Computers and Blues
Computers and Blues (album, aac) The Streets
2011
Warner
6/10

Följer rösten

Jag började lyssna på The Streets mest för att orientera mig. Resultatet var att jag irriterade mig. Men det satte också en krok i kinden. Och kroken har gjort att jag återvänt. Aldrig för länge, men alltid tillbaka.

Det var för mycket ord runt The Streets. Om vad han var (framtiden), vad skivorna var (genialiska) och vad musiken var (2step, garage, grime). Men det relaterade väldigt lite till mig och mitt lyssnande. Jag följde knappast någon scen, det enda jag i bästa fall hörde var en röst. Först på avstånd, särskilt när hyllningarna rasade som värst. Då var det ganska svårt att höra den för bruset dolde den. Och diskrepansen mellan det jag tyckte mig höra i hans röst och det jag hörde andra säga var alldeles för stor.

Nu kan jag gå tillbaka och lyssna mer ostört. Höra arv från gammal poplyrik som växt upp i ett annat England. Men från ny verklighet. Ärligt och rått. Mike Skinner följer sin omgivning med en utanförblick och fångar den i ord och klär dem i musik.

Men det går heller inte alls att plocka ut hans lyrik utanför The Streets. Då faller den plattare än den värsta rockballaden. Den måste höras i den här digitalt loopade lätt dansanta kontexten för att det ska vara något alls. Annars är den ingenting, men mitt i den bär den plötsligt fram hela liv till beskådan.

Computers and Blues spretar åt många håll, ljudmässigt, men det som håller ihop är hans talande svagt rytmiska röst. Han berättar om relationer på Facebook, om Alice in underlandet och malice i Sunderland samt om att försöka googla förklaringen på känslor. Fem skivor och ett tidsdokument av nollnolltalet var vad vi fick när vi nu lämnar Mike Skinners alias The Streets.

Undrar var rösten tar vägen nu.

Kal Ström

Publicerad: 2011-02-14 00:35 / Uppdaterad: 2011-02-14 00:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5889

5 kommentarer

Bästa The Streets-låten i sin bästa version saknas i Kals Spotify-lista över The Streets-låtar: Ashley Beedles remix av ”Weak Become Heroes”.

Finns här: http://open.spotify.com/track/54WZQL7Rig5koLfet26NhI

Mästerverk.

Ola Andersson Redaktionen 2011-02-15 00:27
 

För din skull byter jag ut den. Men jag håller inte med. Vi kommer från olika håll, du och jag. Katrineholm/Överbro

Kal Ström Redaktionen 2011-02-15 09:21
 

Woho!

Den ljusa sidan och den mörka sidan, alltså. Men om du överdoserar lite Chic så finns det nog hopp för dig också, ska du se.

(Bra spelliste-initiativ, oavsett vilket)

Ola Andersson Redaktionen 2011-02-15 09:47
 

[...] Computers and Blues (album, aac) The Streets [...]

 

[...] är det som Kal skrev när han nyligen recenserade The Streets senaste album: att han inte tidigare tagit sig tid att lyssna eftersom hajpen kom i vägen. Kanske är det precis [...]

Cut Copy "Zonoscope" | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-03-06 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig