Text
MALMÖ 2010-10-22/23
Det är inte mycket som känns lika urvattnat som att tillhöra en â€scenâ€, ett kollektiv där musiken man framför eller där det geografiska läget är en nämnare. Det är ofta en lathund alltför många tar till när något ska buntas ihop. I många fall försvarbart, i andra blir det mer fel och tankarna glider osökt mot Brooklyn-scenen som fick, och får, ostört utrymme i tid och otid.
Däremot, när vi idag skriver 2010 och arrangemanget Som en aldrig sinande ström står för dörren, en tvådagars inomhusfestival på Babel i Malmö, är det befogat att ändå landa i att tillskriva den en del av Malmöscenen. För det ska vi vara på det klara med; Malmö fullkomligt sjuder av ett vitalt musikliv där kanske den mest lysande stjärnan är punkscenen, med eldsjälarna bakom Malmö Hardcore som brinnande krafter. Detta är ytterligare ett växande kvarter på Malmös musikkarta.
Som en aldrig sinande ström har samlat Malmöband som alla delar en liknande approach, med flörtar till elektroniska och proggiga tongångar men också en gemensam kärlek till ett kreativt utrymme som siktar bortom en mainstream-linje. Gemensamt för de alla är att de har släppt, eller ska släppa, skivor i år. Adrian Recordings, Deleted Art, Enkelt, Kosmisk Väg, Lugnet, Neosordo, Psychic Malmö, Rundgång, REV/VEGA och Solförmörkelse gör tillsammans med f.d. dagensskiva.com-medarbetaren Mikael Nordlander gemensam sak och ställer sig bakom detta projekt, ett projekt som förtjänar ovationer.
I skuggan av Göteborg har Malmös musikliv fört en något sånär tynande roll, en scen som nu uppmärksammas och lyfts fram i ljuset. I samband med dessa festligheter på Babel kommer dagensskiva.com vara på plats och rapportera från båda dagarna. Och inte nog med det – till vänster finns Patriks nyskrivna text om Viddernas split med Ljudbilden & Piloten och Tomas dito om Dismembers debutplatta varifrån arrangemangsnamnet kärleksfullt plockats. Här nedan hittar ni tidigare publicerade recensioner av vissa av akterna som medverkar under helgen:
This Is Head 0001
VED Gershwin’s Pipe
MF/MB/ Folded
MFMB MFMB
Fredag 22/10:
Skeppet – Dynamisk duo som har rört om i den svenska underjorden med sin glassiga tappning av det tyska 70-talets kosmiska flyt. Hittills har bandet gett ut två kassetter på sitt eget bolag Kosmisk Väg. Tidigare i somras gavs en LP ut av skivbolaget Release the Bats. Lagom till denna fest kommer bandets senaste skiva, en 7″-singel på Malmöbolaget Solförmörkelse, att finnas tillgänglig.
Vidderna – Vidderna är stämningsfull och modern pop; filmisk känslomusik som signalerar en sorts hoppfull melankoli. Andligheten är ständigt närvarande. I låtar som Dubbelliv och Villfarelser behandlas ämnen som döden, återfödelse och sökande efter mening. Kontexten spelar inte så stor roll, det viktiga är ämnet, självutforskningen. Det mest intressanta händer många gånger i utkanten av ett pågående fenomen, och man måste söka sig dit. Det handlar inte så mycket om att Niklas Tjäder och Markus Clemmedson är Vidderna, snarare att de utforskar dem.
VED – Det här är musik som består av realiserade drömmar födda ur nyfikenhet. Låtar med grund i det som sipprat igenom och stannat. Låtar baserade på det som blivit självklart; ett slags destillat av årtionden av sökande och förkastande. Musik skapad efter lång tid av tankar kring det fjärran, det ofattbara och det i högsta grad familjära. Musiken av Philippe Sarde och Krzysztof Komeda finns här någonstans i mixen, Roman Polanskis visioner och scenarion likaså. Bilder från ett barndomens Grekland ur minnet blandas upp med intresset för den folkmusik som funnits med sen dess. Loppiskassetter utan titlar har betytt och inspirerat lika mycket som det gamla slitna exemplaret av My Life In the Bush of Ghosts av Brian Eno och David Byrne.
Noe Spagato – Fredrik Holm har funnits länge i Malmös technoscen, då under namnet NOS. Som Noe Spagato gör han något helt annat. Det låter som en blandning mellan 70-talets elektroniska krautband och 90-talets warp-electronica. Från Cluster till Aphex Twin.
Lördag 23/10:
WON – Intrikata dansrytmer och pulserande beats. Som om Bo Hansson hängt med Trans Am och några medlemmar från !!! på klubb i New York ’88. Med rötterna i legendariska NOW.
This Is Head – Irländska U2 är, som de flesta känner till, en av musikhistoriens minst älskvärda uppfinningar men för stunden – alltså verkligen bara just den här säsongen – är de en utmärkt inspirationskälla: förutsatt att man närmar sig The Edges glaciärriff ur balearisk discovinkel. Vilket är just vad Malmökvartetten This Is Head gör med sin ypperligt moderna debut. Deras anonyma låttitlar och suddigt skäggiga framtoning tar avstamp i Studios episka vision om en ny pop och låter en egensinnigt nordeuropeisk postpunk brista ut i ett saxofonsolo som om vi befann oss mitt i inspelningen av David Bowies Heroes i Hansa-studion.
MF/MB/ – Det här är en enda mörk ovilja. Genrer som slåss både med sig själva och mot varandra. På ena sidan: elgitarr, elbas och akustiska trummor. På andra sidan: digitala beats, synthar och elakt oljud. Ovanför svävar två grymma röster och tillsammans skapar MF/MB/ fantastiskt dansant musik.
BEAST – Eleorgelelectro med V-drums (digitala trummor). Dansant och repetetivt. Enligt dem själva spelar de overklig musik för verklighetens folk. Ny 12″ ute på Neosordo. 23 oktober växer duon till en trio.
(Bandbeskrivningar saxade från Facebookeventet)
This Is Head live på ett hustak i Malmö (via Klubbland.se)
This is Head ”0011″ Official Music Video from Nicholas Wakeham on Vimeo.
Tune On – MF/MB/ from MF/MB/ on Vimeo.
Ved – Evergreens from hej henrik on Vimeo.
Beast from jimmy jensen on Vimeo.
Vidderna – ”Villfarelser” Unofficial video from Nicholas Wakeham on Vimeo.
SKEPPET at Utmarken, Gothenburg, Sweden 2010-03-26 from spaceistheplace on Vimeo.
Publicerad: 2010-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-22 11:57
En kommentar
Dagens Facebook-event.com? Till och med så man saknar forumet. ”Loppiskassetter utan titlar har betytt och inspirerat lika mycket som det gamla slitna exemplaret av My Life In the Bush of Ghosts av Brian Eno och David Byrne.” Skitnödigaste generationen hittills.
#
Kommentera eller pinga (trackback).