dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dismember: Like an Everflowing Stream
Like an Everflowing Stream (album, cd) Dismember
1991
Nuclear Blast
8/10

Som en aldrig sinande ström

Om Entombed har sin Left Hand Path har Dismember Like an Everflowing Stream. Och då pratar jag inte bara om debutplattan, utan även om en väldigt stor del av dess arv. I de sistnämndas fall framstår plattan i dag som höjdpunkt och en definitiv milstolpe i dess karriär, så också inom death metal.

Dismember var ett av de Stockholmsband som vid sidan av Entombed bidrog starkt till att forma death metal såväl i Sverige som i världen. Banden banden emellan var många och starka, exempelvis är det Entombeds och sedermera The Hellacopters och Imperial State Electrics Nicke Andersson som lägger i princip samtliga gitarrsolon på Dismember-debuten.

Dismember, med Fred Estby som centralfigur och som också producerade plattan vid sidan av Thomas Skogsberg, tog till sig genrens grafiska aspekter av döden på ett synnerligen handfast sätt. I England ville man förbjuda bandet på grund av texten till Skin Her Alive.

Screams Echoed in the Distance
And I cannot ignore
Smiling at the memories
When I slaughtered the Whore

(Skin Her Alive)

Och i den depraverade stilen fortsätter det. Texthäftet är ett veritabelt smörgåsbord av måhända infantila, men ändå underhållande texter som har blivit så kännetecknande för genren och frasen att sätta text till en skräckrulle har sällan känts mer passande.

Hacking Through Your Organs
Constantly Watching Your Eyes
I gotta see in Your Mind
What Happens When You Die

(Bleed For Me)

Men givetvis finns det gott om musikaliska höjdpunkter på plattan också, och det är väl snarast för det som skivan har blivit så omtyckt och ihågkommen. Öppnande Override of the Overture är en klassiker inom svängen och bakom den finns det gott om godsaker. Den extensiva Dismembered, med sitt frenetiska tvåtaktsrens är en favorit, men Soon to Be Dead (till vilken det även gjordes en video) och de ovan nämnda lyriska mästerverken landar inte långt bakom.

Dismember har på senare år fått fart på manglet igen, efter att som så många andra ha tappat fokus ju längre 1990-talet led. Skivorna fortsätter komma och turnerandet likaså. Som en aldrig sinande ström.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-22 11:59

Kategori: Recension | Recension: #5757

2 kommentarer

[...] Like an Everflowing Stream (album, cd) Dismember [...]

MALMÖ 2010-10-22/23 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-10-22 10:15
 

Dismember!!!!!!

Fredric Oregistrerad 2010-11-27 23:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig