dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #10 Whitney Houston

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#10 Whitney Houston MILLION DOLLAR BILL (I Look To You, 2009)

Från det superkorta inledande trumsolot och den underbara basgången, lånad från Loleatta Holloway och 70-talet, som går genom hela låten är det här en alldeles lagom låt som varken går att motstå eller tröttna på. En utmärkt comeback som inte innebar ännu en period av masshysteri för Whitney, utan något mer lågmält. Million Dollar Bill är en classy låt, men inte för tantig eller för stram. Discovibbarna blandas med mer urban R&B och hiphop, något av en ny stil för Whitney som hon hanterar utmärkt.

Swizz Beatz gör här en av sina mjukare produktioner, givetvis utmärkt anpassad till Whitney Houston vars härligt nasala röst (och ålder) inte skulle göra sig speciellt väl med explosiv Beyoncé-R&B. Det är alltid kul att se hur brett Swizz Beatz musikskapande faktiskt är, och hur duktig han är på att både skapa låtar helt från grunden och återanvända äldre låtar för att skapa helt nya.

Medproducent till Swizz Beatz är Alicia Keys, som även har haft stor del i textskrivandet. Det är något som jag tycker man hör ganska tydligt, speciellt då Alicia hade någon låt på sitt nya album som osade av lite discofeeling. Alicia Keys och Swizz Beatz känns lika osannolika som producentpar som kärlekspar, men det tycks gå vägen än så länge.

MILLION DOLLAR BILL

SAMPLING
Loleatta Holloway WE’RE GETTING STRONGER

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-28 21:48 / Uppdaterad: 2009-12-28 21:48

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig