dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Very Best: Warm Heart of Africa
Warm Heart of Africa (album, cd) The Very Best
2009
Moshi Moshi
6/10

Mja

The Very Best är min definition av obehag. Här har en svensk-fransk (check) producentduo (check) rekryterat en sångare (check) från Malawi (check) och knåpat ihop en dansant (check), sönderhajpad (check) och till råga på allt misstänkt hipp (check) kompott av afrobeat, electro, pop och dub (check, check, check, check). Det är trendängslan, exotiserande och kolonialism i ett. Man kan tycka att de åtminstone kunde ha haft framförhållning nog att exploatera en annan kontinent nu när afrobeat och Graceland är så vansinnigt på tapeten, men nej. Så roligt ska vi inte ha det, tänkte jag och kastade salt över axeln.

Tur då att The Very Best vid sidan av Vampire Weekend är bland det bästa som har kommit ur de spensliga producentfingrarna tillhörande de senare årens afrikavurmande västerlandshipsters. Trots uppenbara influenser och plagiat lyckas The Very Best sammanfoga sina olika beståndsdelar till ett någorlunda säreget sound, där lekfulla beats smälter samman med funkrytmer och den smått koleriske sångaren Esau Mwamwayas spontana euforiskrik. I singeln Warm Heart of Africa, dit just Vampire Weekends Ezra Koenig har lånat sin bleka falsett, smälter det samman i något smått underbart.

Men det är den låten, det. I övrigt består skivan mestadels av uppenbara fillers där soundet uppenbarligen har prioriterats före låtarna i sig. M.I.A-duetten Rain Dance, till exempel, är en fruktansvärt platt historia som påminner mer om ett ettställe i Sölvesborg torsdagen före löning än en svettig gatufest i Lilongwe, och det är den inte ensam om. Med undantag av titelspåret och en handfull andra låtar känns Warm Heart of Africa som en tämligen underpresterande samling.

Det är synd, för när det är bra är det smått lysande. När The Very Best är som mest uppsluppna och som minst hipphetsopportunistiska dränks världen i technicolor och sandstränder, och först då lever de upp till sitt namn. Tyvärr måste det ske betydligt oftare för att väcka uppseende.

Rebecka Ahlberg

Publicerad: 2009-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-26 00:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5302

7 kommentarer

Håller med om att ”Rain Dance”-suger. Men att beklaga sig över afrika-vurmen, känns meningslöst… mer afrobeat…

Gorillan Oregistrerad 2009-10-26 00:26
 

kan tycka att felaktigheterna i början av den här recensionen tar udden av musikkritiken. ett par googlesökningar hade ex vis fått dig att inse att det här bandet är en londonhistoria. ingen kolonial smörja. många av de andra grejerna du bockar av doftar surare än du tycker soundet gör.

att du inte gillar musiken kan jag respektera.

mikael.

mikael Oregistrerad 2009-10-26 13:38
 

Bristande referenser (check), hög halt bitterhet (check) och lite fånig självförakt (check) som resulterar i svammel i nattmössan (check). Där har vi en typisk recension av detta album i svensk ”press”.

du…: SUCK!

Som ”mikael” klargör här ovan träffades båda parterna i London. Och bidrar med lika starka bidrag till denna jävligt stabila Trio! Kolonialism my ass. Radioclit har dessutom under en lång tid producerat och spelat musik med influenser ifrån den breda afro-tropiska floran. Och afrika-hypen känns väldigt frånvarande vilket också visar sig i dina referenser (Vampire Weekend var ditt ENDA exempel).

Jag var lite skeptisk i början när jag lyssnade på detta album, så jag kan förstå att du kanske blev tagen på sängen. När ett band kommer farande med ett sånt unikt sound böir man lite yr, men skivan växer efter varje genomlyssning, så jag svär på att du komer ångra dig om nåt år…

… bla när Julia, andra singeln kommer ha slått, där även Kano, en av englands största Grime/hip-hop artist gästar på en remix… Mycket stark låt.

Det här är en fantatstisk mix av traditionell musik från Malawi, urban pop och Londons tropiska klubbscen. Detta är långt ifrån afrobeat, även funk och dub (om du nu syftar på den långsamma jamaicanska subbas-genren).

Det är riktigt kasst och genomskinligt uruselt av Dagensskiva att sätta dig som recensent på denna skiva (som mest verkar recensera ”alternativ-pop/rock-indie-sing/songwriter” skivor), taskigt mot dig och sina läsare…

Skärpning!
MVH
/Simón

Simón Oregistrerad 2009-12-17 02:12
 

är det samma som Jungle då?

Medlem 2009-12-17 18:42
 

erimos: nej.

Simón Oregistrerad 2009-12-18 02:18
 

Fantastisk skiva. Något av det bästa jag hört på länge.

:-) :-) :-) :-) :-)

Moonbat Oregistrerad 2010-11-16 20:44
 

Men gud vilket meningslöst positionerande. Det här är varför jag egentligen aldrig läser skivrecensioner nu för tiden.

Falcon Crisp Oregistrerad 2012-07-18 15:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig