dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nine Inch Nails: Ghosts I-IV
Ghosts I-IV (album, mp3) Nine Inch Nails
2009
The Null Corporation
7/10

Spöken från det förflutna

Bloggare brukar ofta klaga på traditionella media för att de är dåliga på källkontroll. Det finns en självgodhet inom bloggeratin som menar att dom är lite bättre, lite ärligare. Transparent brukar vara ordet som används. Man är transparent med sitt källmaterial och visar varifrån man hämtar sina uppgifter.

Jag tar upp det här i samband med att den del av bloggosfären som brukar skriva om musik och musikindustrin lyriskt berättade att Nine Inch Nails Ghosts I-IV erövrat förstaplatsen på bästsäljarlistan 2008 i Amazon:s MP3-butik. Det man var så uppspelt över var att en skiva som artisten erbjudit helt gratis ändå kunnat ta platsen som den mest sålda digitala skivan av alla.

Många diskuterade Chris Anderson, författaren till The Long Tail (som på onsdag gästar Sverige med en föreläsning på Media Evolution) och hans nya bok Free: The Past and Future of a Radical Price som släpps i juli. Man tog det som en intäkt för att hans tes, Free! Why $0.00 Is the Future of Business, är sann. Han bloggade till och med om det själv.

Det Chris menade i artikeln, och vad antagligen boken kommer säga när den släpps, är att i den nya ekonomi vi fått där priset för reproduktion av en vara har blivit eller åtminstone närmar sig noll måste man hitta någonting annat att livnära sig på.

It’s now clear that practically everything Web technology touches starts down the path to gratis, at least as far as we consumers are concerned. Storage now joins bandwidth (YouTube: free) and processing power (Google: free) in the race to the bottom.

Wired Free! Why $0.00 Is the Future of Business, sida 2 (2008-02-25)

Och när då Trent till och med själv la upp en torrent-fil på populära nedladdningssajter och licencierade hela albumet med Creative Commons-licens och albumet fortfarande kunde toppa försäljningslistor tog många det som en intäkt för att försvara sitt nedladdningsbeteende. Det är ju det vi alltid sagt, om det är bra kommer vi stödja det..

Men i själva verket är de resulterande artiklarna mer ett exempel på att bloggarna inte heller är särskilt bra på att kontrollera källor. För det som egentligen spriddes helt fritt är de första nio spåren av Ghosts I-IV, inte hela skivan. Resten av de 36 låtarna såldes istället i olika versioner i priser från $5 till $300 (där den dyraste versionen var limiterad till 2500 exemplar och sålde slut på mindre än ett dygn), även om de sedan fick spridas vidare om de spreds helt utan kommersiella intressen.

Istället är Ghosts I-IV ett utmärkt exempel på en annan av Chris Andersons principer i artikeln som är grund för hans kommande bok: Freemium.

”Freemium”
What’s free: Web software and services, some content. Free to whom: users of the basic version.

Wired Free! Why $0.00 Is the Future of Business, sida 4 (2008-02-25)

Den poäng som Chris driver är att eftersom priset för att sprida den fria versionen drivits ned tillräckligt långt mot noll så är det ändå värt det för den del av kunderna som betalar för den ofria versionen.

A typical online site follows the 1 Percent Rule — 1 percent of users support all the rest. In the freemium model, that means for every user who pays for the premium version of the site, 99 others get the basic free version. The reason this works is that the cost of serving the 99 percent is close enough to zero to call it nothing.

Ibid

Dom flesta betalar inte för innehåll, men den lilla del som gör det (i hans beräkning 1 % av helheten) gör ändå det hela värt det eftersom kostnaden att sprida materialet i stort sett är noll.

Men släppet av Ghosts I-IV gränsar också till en annan del av vad Chris principer, som han skriver om som korssubventionering:

Cross-subsidies
What’s free: any product that entices you to pay for something else. Free to whom: everyone willing to pay eventually, one way or another.

Wired Free! Why $0.00 Is the Future of Business, sida 5 (2008-02-25)

En produkt som släpps fritt för att fresta köparen av gratisprodukten att även betala för den delen av produkten/den versionen av produkten som faktiskt kostar pengar.

För det Trent tänkt sig tjäna pengar på är turnéerna han planerade under förra året och de turnéer han planerat i framtiden. Av samma skäl släppte han 400 GB råvideomaterial från den senaste turnén för fans att ladda ned och sätta ihop istället för att sälja en turnédvd som brukligt. Han bygger för framtiden och på sina fans till en trognare fanbas och lojal kundkrets.

Men vad har allt då detta om det musikaliska verk som Ghosts I-IV också är att göra? En hel del. För det som spänner tanken har högre kvalitet än det som inte gör det. Om Trent släppt den här skivan på ett traditionellt sätt hade det varit en sak, nu är det en annan. Precis som ett grymt omslag gör musiken på en skiva bättre gör också distributionen och en artists uppenbarelse också det.

Och Trent Reznor är modernare och smartare i sitt möte med den moderna musikbranschen än vad många andra är. Men så är han i en ganska egen position också. Han har en stor och trogen fanskara redan. Han kan därför, liksom Radiohead, göra ett sånt här experiment utan att oroa sig för att försvinna i mängden. Han riskerar inte att sänka sin musiks värde med sänkningen av det monetära värdet av den produkt han ger ut, för han tar istället kontroll över distributionsflödena (att släppa kontrollen är också kontroll). Och på grund av sin tidigare position garanterar han också uppmärksamheten som följer med en världsartist. Särskilt som han har en hög förståelse för hur vår nya sköna medievärld av både traditionella, sociala och privata medier.

Ghosts I-IV är helt instrumental. Till skillnad från den ganska stolpiga och otroligt daterade The Slip som han släppte lite senare under förra 2008, vågade han röra sig kring det kommersiellt ganska misslyckade mästerverket The FragileGhosts I-IV. Det är ofta pianodrivet och nära inpå. Varje låt har illustrerats med ett fotografi som följer den stil som David Carson drog upp till Nine Inch Nails med stora, vackra, mättade foton. Ett till varje låt som också distribueras med mp3-filerna om man valde det alternativet.

Låtarna vibrerar av elektricitet och ett tungt, avvaktande lugn. I vissa delar avvaktande, i andra mer intagande, men aldrig välkomnande. Elektroniken darrar och skälver i teman och motiv. På alla låtar har han haft med sig Atticus Ross (12 Rounds) som varit med sedan With Teeth. Innan de började spela in bestämde de sig för att de skulle starta utan agenda och allt de skapade under de kommande tio veckorna skulle släppas, på ett eller annat sätt. Resultatet är 36 spår (38 om man räknar de icke ihopsatta extraspåren på deluxe- och limited edition-versionerna av skivan) av svävande stämingselectronica. Trent producerade tillsammans med Alan Moulder, vilket gjort den hemtama känslan ännu starkare (Moulder har varit med sedan The Downward Spiral).

Tillsammans har de utforskat nya vägar för sin musik, men de har också trampat upp gamla. Vissa gånger funkar det, andra känns det mest som de återvunnit (ljudmiljövänligt?) gamla idéer. Hade det inte varit de produktionsförhållanden som varit och hade inte distributionen varit planerad som den var betvivlar jag att en del av det här materialet sluppit ut från studion.

Men jag kan finna en stor charm i det också. Det är inte så noga. Det finns en poäng att göra det enkla för att nå fram till det svåra, istället för att låsa in sig i kreativ ångest utan vettig utkomst. För även om inte allt håller finns fantastiska spår här. Och det här är överlägset den skiva jag spelat mest av fyra senaste, helt enkelt för att den har bäst material.

Andra artiklar om Chris Andersons besök i Malmö:

Kal Ström

Publicerad: 2009-02-01 04:37 / Uppdaterad: 2009-02-01 13:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4935

19 kommentarer

”För det som egentligen spriddes helt fritt är de första nio spåren av Ghosts I-IV, inte hela skivan.”

Det är inte heller helt korrekt. Det man kunde ladda ner gratis från NIN:s egen hemsida var de första 9 spåren. Creative Commons-licensen gäller dock hela skivan vilket innebär att det var fullt tillåtet att tex fildela hela albumet. Hela albumet gick alltså att komma över gratis utan att bryta mot några lagar. Jag laddade själv hem det från The Pirate Bay i väntan på att min beställda CD skulle anläda i brevlådan (att tanka från TPB gick snabbare än från NIN).

Kalle Oregistrerad 2009-02-01 09:56
 

Jag gillar Kals engagemang i musik och mdieteknik. Det här var en verkligt egen recension. För dsc i tiden! (Men låt det inte bli en vana att låta musiken komma i andra hand.)

Medlem 2009-02-01 11:25
 

Oj, Kal verkar blivit arg för att vi inte tycker det här är en blogg. Tyvärr har han nu förvandlat DSC till det nya Havanna!! 1 – 1 = 2

-_____-

Peterok Oregistrerad 2009-02-01 11:57
 

Det är precis som Kalle säger här ovanför, hela albumet, alla låtarna ligger under Creative Commons-licensen.
Kal kommer väl undan här eftersom dagensskiva.com är en blogg, och de kollar ju inte sina källor.

Medlem 2009-02-01 12:18
 

Kultursida, på ett bra sätt.

Beta Oregistrerad 2009-02-01 13:03
 

Jag skriver ju även det, om ni läser lite noggrant. Men att ladda ned den via Pirate Bay är knappast att följa CC-licensen som påbjuder att den ska distribueras Non-Commercial, något som TPB aldrig varit.

Kal Ström Redaktionen 2009-02-01 13:09
 

Det är svårt att tolka för det som egentligen spriddes helt fritt är de första nio spåren av Ghosts I-IV, inte hela skivan. Resten av de 36 låtarna såldes istället i olika versioner i priser från $5 till $300 (där den dyraste versionen var limiterad till 2500 exemplar och sålde slut på mindre än ett dygn) på något annat sätt än att du hävdar att hela skivan inte får spridas. Man behöver inte köpa de ”resterande” låtarna, eller hur?
Du skriver även En produkt som släpps fritt för att fresta köparen av gratisprodukten att även betala för den delen av produkten/den versionen av produkten som faktiskt kostar pengar, men i detta fall är hela produkten gratis. Det man kan köpa är olika förpackningar av produkten.
Det är inte TPB som distribuerar skivan.

Medlem 2009-02-01 13:32
 

Jag har gjort tillägg för att förtydliga vad jag menar.

Kal Ström Redaktionen 2009-02-01 13:40
 

Utvecklingen mot blogg går inget bra, tack och lov .

Peterok Oregistrerad 2009-02-01 13:47
 

Kal: Mycket bra recension, sådana här mer kritiska resonemang behövs i en debatt som ibland känns som en ekokammare.

Men: Jag tror att ”Noncommercial” i CC-licensen ska tolkas betydligat mer snävt än ”helt utan kommersiella intressen”. Om man läser by-nc-sa, avsnitt 4.c:

You may not exercise any of the rights granted to You in Section 3 above in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation. The exchange of the Work for other copyrighted works by means of digital file-sharing or otherwise shall not be considered to be intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation, provided there is no payment of any monetary compensation in connection with the exchange of copyrighted works.

Notera ”primarily intented for” och klargörandet av fildelning. Om vi gör antagandet att ”bruised” inte fick någon direkt finansiell ersättning tolkar jag licensen som att dennes delning av verket (och min nedladdning) via http://thepiratebay.org/torrent/4061815/Nine_Inch_Nails_-_Ghosts_I-IV_%5B2008_FLAC_Lossless%5D är helt giltig enligt CC-licensen.

Staffan Malmgren Oregistrerad 2009-02-01 14:24
 

Kal> Nu är jag med dig.

Peterok> Det är ganska typisk för bloggare att läsa vad som skrivs i kommentarerna, och ändra sig om någon påpekar något, eller som i det här fallet förtydliga sig så att t.o.m. jag förstår.

Medlem 2009-02-01 16:17
 

En äkta bloggare skiter i fakta och sina läsare.

Peterok Oregistrerad 2009-02-01 17:52
 

För att knyta tillbaka till diskussionen häromdagen kring huruvida dagensskiva.com är en blogg eller inte, eftersom den här sidan funnits längre än bloggbegreppet: temat för Chris Andersons bok (och föregående artiklar) känns som ännu ett försök att sätta egenuppfunna termer på fenomen som funnits länge. Främst inom mjukvaruområdet har ju shareware/freeware-konceptet (och alla mellanlägen mellan dessa två) ju funnits åtminstone lika länge som internet (ja, förmodligen ännu längre).

Ola Andersson Redaktionen 2009-02-01 21:30
 

Du brukar säga det Ola, men:

The term ”weblog” was coined by Jorn Barger[51] on 17 December 1997.

Wikipedia Blog: History

Men jag tycker inte den diskussionen är särskilt viktig över huvud taget. Ta alla konströrelser till exempel. Ingen av dem har beskrivits riktigt förrän de varit över. Det är ingenting konstigt att sätta begrepp och förklara dem i efterhand, om man inte gjorde det fanns det ju ingenting att förklara/samla.

Chris Anderson tar till exempel Gillette som exempel i artikeln. Det är inga kymmer.

Kal Ström Redaktionen 2009-02-01 22:06
 

@Staffan Malmgren: Nu är ju du jurist och jag bugar för din kunskap, men jag har också läst det finstilta i licensen och tolkar den text du citerar som ungefär det vi har/har haft i den svenska upphovsrättslagstiftningen (men ännu bredare). Det vill säga att jag skulle få dela vidare direkt till dig, men jag tycker inte den inbegriper att gå vida TPB som tjänar pengar på det utbytet (även om du och jag inte byter pengar i utbytet).

Kal Ström Redaktionen 2009-02-01 22:13
 

Kal: Där ser man. Trodde att myntandet var några år nyare än så.

Men min egentliga poäng, som du också tar upp, är just det faktum att det ofta känns lite historielöst när man diskuterar just utvecklingen kring webben på 2000-talet. Som att det är något som uppkommit här och nu, snarare än att vara någon slags försök att i efterhand kategorisera och beskriva ett skeende som kommit och gått (som i ditt exempel med konströrelserna). Nu menar jag inte Andersons aktuella texter specifikt – som jag inte läst – men väl i stort.

Gällande licensfrågan tror jag att Staffan M är inne på rätt spår i snävheten gällande tolkningen av distributionsfrågan. Om man inte har rätt att distribuera utan att blanda in någon ”som tjänar pengar på det utbytet” faller hela tanken med internet som distributionskanal. Det finns få (någon?) som inte blandar in någon kommersiell aktör för att kunna få tillgång till internet. Internetoperatörer, bloggtjänstleverantör, datortillverkare etc.

Ola Andersson Redaktionen 2009-02-01 22:34
 

Kal: Vad syftar du på i svenska upphovsrättslagen? Den tar ju generellt inte hänsyn till huruvida ett handlande görs i näringsverksamhet/för förvärvssyfte eller om det görs ”ideellt” (även om det kan spela roll för vissa specifika typer av tillgängliggörande etc).

Och frågan om villkoren för NC är uppfyllda måste ju besvaras utifrån varje parts individuella handlande. Om du delar ut filen utan att tjäna något på det uppfyller du villkoren för NC. Om jag laddar hem den utan att tjäna några pengar på det uppfyller jag villkoren för NC.

Vilken affärsmodell vår eventuella förmedlare har kan möjligvis avgöra om denne uppfyllt villkoren för NC (vilket denne inte behöver eftersom denne inte är bunden av licensen), men borde inte kunna påverka bedömningen av mitt och ditt handlande. Det måste ju vara möjligt att exempelvis fedexa en CD med by-nc-sa-licensierat material.

Förhoppningsvis kommer frågorna kring vad som är och inte är noncommercial klargöras ganska snart: http://creativecommons.org/press-releases/entry/9554

Staffan Malmgren Oregistrerad 2009-02-01 22:49
 

OK. Man får ladda ner den gratis. Men hur korkad är man om man laddar hem NiN nu? Terry är väl minst 60!?

Peterok Oregistrerad 2009-02-01 22:53
 

@Kal Ström
Exakt _hur_ menar du att TPB tjänar pengar på att någon använder deras tracker?

Daniel Oregistrerad 2009-02-08 10:47
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig