dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Radiohead: In Rainbows
In Rainbows (fil (mp3)) Radiohead
2007
Egenutgivet
7/10

Samtidskonst

Lyssna

Sök efter skivan

Låter In Rainbows annorlunda på grund av sättet den släppts på? Är verket i sig annorlunda på grund av det sätt den kommit till och hur vi i publiken fått ta del av den?

Jag kom precis hem från en föreläsning på Örebro Universitet där Niclas Östlind diskuterade vad som gör samtidskonst samtida. Han föreslog två tolkningar och menade att svaret hamnade någonstans mitt emellan. Den ena ytterligheten var att all bildproduktion som görs i vår tid samt all konst som tolkas om efter vår nutida horisont är samtidskonst. Den andra att det enda som är samtidskonst är det som är relevant, intressant eller angeläget.

Ur det ena perspektivet är In Rainbows bara en skiva, som vilken som helst. Den är gjord i vår samtid och därför en kulturell artefakt som vilken annan. Ur det andra perspektivet får det en mening på grund av sin kontext och därmed en annan innebörd på grund av densamma.

Jag kan inte hjälpa att kliva över på det senare benet när jag lyssnar på In Rainbows. Det jag funderar på är hur skivan faktiskt låter, ur ett hermeneutiskt perspektiv. Vad är det som visar sig och vad är innebörden av det? som Wikipedia skriver.

Jag är rätt övertygad om att In Rainbows låter ganska annorlunda för den som betalat £100 för skivan än för den som betalade £0 + kreditkortsavgiften på £0.45. Jag är övertygad om att In Rainbows låter annorlunda för den som fultjyvade hem den, trots att den egentligen var tillgänglig till det pris lyssnaren tyckte den var värd. Jag är övertygad om att den kommer låta annorlunda för den som köpt boxversionen och väntar på att få hem In Rainbows systerskiva på cd samt bägge två på svart vinyl.

Jag tror den låter annorlunda för att köparen/lyssnaren så gärna vill det, beroende på insatsen de själva gjort och på sätt och vis blir då lyssnaren en del av verkets tillblivelse i sann samtidskonstanda.

På flera sätt är In Rainbows mer lättillgänglig än sina mer motsträviga föregångare varit. Många av ljuden som saknats på de senaste årens ljudexperiment finns här, trots att de nu kommit ur kommersialismens klor för att helt kunna göra musik på egna villkor.

Eller är det kanske tvärtom? Att nu när de är ur musikbranschens klor måste de vända sig mer mot marknaden för de inte har det stora stygga majorbolaget i ryggen som till och med kan marknadsföra en avig skiva som Kid A till platinum-försäljning i USA och Storbritannien?

Eller är det precis hit de var på väg? Från en popskiva med aspirationer, till ett briljant experiment, ett lite mindre inspirerat mischmasch mellan dem bägge vidare till en skiva som behövdes karta för att hitta krokarna till, via Yorkes soloutflykt och vidare till In Rainbows?

Oprocessad sång från Thom Yorke. Gitarrer långt fram i ljudbilden, såväl elektriska som akustiska. Popmelodier. Romantisk kärlek, om än lite skadad, i längtande Nude. Naken hantering av gitarrsträngar omfamnade av en stråksektion i Faust ARP. Radiohead låter som ett band på In Rainbows. Här finns den skiva som många vänner av Radioheads tidiga produktion saknat, även om de naturligtvis inte ens försöker vara purunga kräk numer. Men det där andra.

Men även om det är väldigt bra så är det inte riktigt vad jag vill ha. Jag tycker om In Rainbows, men jag tycker inte nödvändigtvis att den är så särdeles intressant. Det Radiohead gjort är i högsta grad relevant och en fin demonstration i den defensiva och tråkiga musikindustri vi hamnat i. Hur angeläget det är beror på ur vilken vinkel jag tittar.

Det måste vara någonstans mitt emellan.

Kal Ström

Publicerad: 2007-10-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-23 13:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4335

34 kommentarer

Mycket Örebro på den här sajten.

Martin Oregistrerad 2007-10-23 08:48
 

Jag betalade fyra pund och tycker att jag fick valuta för mina pengar. Det är dock en intressant fundering du har Kal. Skulle jag lyssnat mindre engagerat om jag tankat ned den fulvägen? Skulle jag gå på rosa moln i takt till Boards Of Canadabasgången i All I Need om jag betalt tio pund?
Bra skiva. Rättvist betyg.

Medlem 2007-10-23 10:24
 

en framför allt jävligt enhetlig skiva, i positiv bemärkelse. Tycker sedan att den innehåller så pass mkt nyanser och skiftningar att den ”trots” sin icke-experimentella ljudbild är minst lika intressant som de närmaste föregångarna.
väl värt stålar

Sen borde det väl vara en självklarhet att det spelar roll i vilken form och på vilket sätt man möter musiken på. Allt är en del av sin kontext. Fast det är sant, självklarheter behöver vi också påminnas om ibland. Jaja, bra jävla skiva iallafal.

Jonas Oregistrerad 2007-10-23 11:12
 

Hmmm, hur menar de att man ska veta vad den är värd innan man hört den?

Bulten i Bo Oregistrerad 2007-10-23 11:15
 

Bulten i Bo: Man kan givetvis köpa den billigt, och sedan, om man tycker att den är värd mer än vad man betalat, köpa den igen till ett högre pris. Om man nu är sån.

Kras Oregistrerad 2007-10-23 12:03
 

”den som betalade £0 + kreditkortsavgiften på £0.45″ ??
jag betalade £0 via hemsidan och behövde inte betala någon kredikortsavgift..

dront Oregistrerad 2007-10-23 13:06
 

Jag betalade ingenting men tyckte fortfarande att den var bra….

Jim Profit Oregistrerad 2007-10-23 13:32
 

Jag tänker inte betala men kommer nog att lyssna ändå.

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-23 13:38
 

dront: Sorry. Jag visste inte. Tyckte mig läsa mig till att det alltid kostade kreditkortsavgift.

Själv betalade jag £5.

Kal Ström Redaktionen 2007-10-23 13:45
 

Lyssna på All I Need sedan Boards Of Canadas Roygbiv, trevlig rip off

Masami Akita Oregistrerad 2007-10-23 14:08
 

Tycker det är oerhört tråkigt hur vissa grupper alltid ska leva upp till vad en recensent förväntar sig – det är liksom recensentens vilja som styr, istället för att man försöker recensera en skiva mer förutsättningslöst även om den kommer från en artist med en mängd mästerverk bakom sig. Jag har sett PJ Harveys skiva bli sågad här och var med enda motiveringen att hon inte har spelat in To Bring You My Love en gång till, och i alla Radiohead-recensioner så dras plus eller minus-paralleller till deras tidigare alster.
Jag anser att In Rainbows är ett mästerverk, jag är irriterad över att den inte kommer som vanlig skiva än på ett tag, fast jag gillar Radioheads utmaning av skivbranschen

Andreas Oregistrerad 2007-10-23 14:09
 

mehh. Minst 8/10 är den värd. Tycker den växer för varje lyssning.

Weird fishes/Arpeggi är nog bästa låten ändå.

nu när oink lagts ner så får man ju hoppas att fler artister gör så här. Jag kan tänka mig att betala en mindre avgift för bra plattor.

Medlem 2007-10-23 15:14
 

Vilka snåljåpar som inte betalar ett öre!!!

DJ Oregistrerad 2007-10-23 17:10
 

Kal sström du är sjuk i huvudet och borde sättas i någon skrubb tills du rättar till detta betyg till en tia, och drar ner på the hives skivan till en fyra. In rainbows är ett mästerverk.

VIKTOR Oregistrerad 2007-10-23 17:16
 

För mig som inte går runt i svarta glasögon, rutig halsduk och sitter på konst föreläsningar så blev din recension lite över-pretentiös… Jag tycker skivan är på gränsland till max av vad jag tror Radiohead kan leverera, och vad jag hört tidigare.

Jag tror inte den låter annorlunda pga hur man fick den och hur mycket betalat.
Den kan nog bara ändra ljud och intryck om man tänker för mycket.
Lyssna mer, tänk mindre.

Men tack ändå för din recension!

//Norrland

Expat Oregistrerad 2007-10-23 22:52
 

jag oinkade den (snyft). Att musik skulle låta bättre när man har betalat för den (eller när man har den på vinyl eller när man har bläddrat i texthäftet ochsåvidareochsåvidare) har jag aldrig begripit; allt det där handlar om något annat.

Jag kan hålla med om att In Rainbows inte är tokintressant (inte Kid A) men musiken är fortfarande finfin.

Mr. Kite Medlem 2007-10-23 23:05
 

Mr. Kite: Värderingen la du in. Jag skrev annorlunda. I och för sig signifikant att du la in just den värderingen, kan jag tycka. Jag har för avsikt att återkomma till ämnet (men då har jag även för avsikt att skriva en recension av With Teeth och det vet vi ju hur bra det gått).

Kal Ström Redaktionen 2007-10-23 23:15
 

kal ström: hur menade du då? Skivan låter annorlunda beroende på hur mycket man betalat för den och hur man fått tag på den men inte nödvändigtvis bättre eller sämre utan bara annorlunda? Hur då annorlunda?

Egentligen tänkte jag nog mer på någon sorts ”allmän uppfattning” än på just din text (som förövrigt är riktigt intressant).

Mr. Kite Medlem 2007-10-23 23:23
 

Just fenomenet gratis kontra pynta vad gäller hur man ser på prylar är ju inte särskilt nytt. Saker man förväntas betala för har väl alltid setts som mer värda. Jämför en tidning du kan ta gratis på stan med en du betalar för att få hem i brevlådan. I det senare fallet värderas produkten och därigenom innehållet högre, medvetet eller omedvetet. Eller som på gamla LP-tiden – känslan av att lyssna på musiken när man med spänd förväntan sprang hem med den stora svarta, egeninköpta skivan jämfört med känslan att få en fulinspelad kassett av polaren med samma innehåll.

Eller som min chef konstaterade bara för något år sedan när jag föreslog att titta på tekniska gratisalternativ med argumentet att det blir vanligare och vanligare: ”gratis? det verkar inte riktigt seriöst”.

Det kommer nog ta ett tag innan den mentala bilden gällande det här släpper greppet helt.

Ola Andersson Redaktionen 2007-10-23 23:33
 

ola: precis så.

”I det senare fallet värderas produkten och därigenom innehållet högre, medvetet eller omedvetet.”

Det jag menar är att det är dumt (eller i alla fall tråkigt) att koppla samman produkt och innehåll på det sättet.

Mr. Kite Medlem 2007-10-24 00:12
 

Nä. 9/10 får den. 10/10 ska mycket till för en platta. Jag slänger inte ut 10/10 hur som helst. Notera kritiken mot The Hives recensionen. För mig innebär att ge ett sånt betyg att det är en av de bästa plattorna man hört på ialla fall många många år. Och hur man kan tycka The Hives plattan är det är för mig en gåta…

Medlem 2007-10-24 13:47
 

Nä, det överkonstnärliga Radiohead är som tur förbytt till det konstnärliga Radiohead så det höjer betyget till 5/10 Men vem kommer till att komma ihåg denna skiva om 2 år? Det är ingen The Bends eller OK Computer som alltid kommer att vara måttstockarna. Men som sagt vill man hellre vara konstnärliga än Rock ‘n’ Roll så går det inte…som den impotente sa

Gallagher Oregistrerad 2007-10-24 13:50
 

ehh no. Jag kommer komma ihåg den. däremot har jag redan glömt The Hives plattan. Det tog 1 dag.

Nude
Weird Fishes/Arpeggi
15 Steps

räcker så..

Medlem 2007-10-24 17:08
 

Jag fultankade och tänkte att jag skulle lyssna först innan jag pröjsade. Det tog några genomlyssningar innan jag hade greppat den som helhet. Hade ju hört de flesta redan i liveversioner, men ett album är ändå ett album. Det lutar mer och mer åt att jag köper boxen till slut. Jag brukar hamna där med Radiohead, i de dyra specialutgåvorna. Jag är en sån sucker.

innervation Oregistrerad 2007-10-25 01:52
 

jag beställde boxen direkt! Älskar skivan!

Piere Oregistrerad 2007-10-26 14:03
 

Kan du inte skriva någonting om skivan och dess innehåll istället för att bara filosifera runt vad radiohead är, vart de är på väg och allt annat skit? Du ställer inga svar heller, och säger knappt vad du tycker om skivan.

Jag läser ju din recension för att jag vill veta vad du tycker om skivan, inte för att du ska prata om radiohead på ett kryptiskt sätt.

Skog Oregistrerad 2007-10-26 19:21
 

[...] Thom Yorkes soloskiva The Eraser förra året har skrivit kontrakt med Radiohead om att distribuera In Rainbows i fysisk [...]

 

Det hade varit mycket intressantare om du skrivit om skivans potentiella effekt på skivindustrin i en separat krönika istället för att lägga det i recensionen. Tio stycken diskussion om samtidskonst och ett stycke kommentarer kring musik gör ingen skivrecension, så är det bara.

Kalle 99 Oregistrerad 2007-11-02 13:14
 

Håller med Gallagher…
Det finns ingenting som sätter sig. Bara en massa ljud.
5/10 och jag betalade 5 pund om nån är intresserad.

Röken Oregistrerad 2007-11-16 13:47
 

[...] Radiohead In Rainbows en framför allt jävligt enhetlig skiva, i positiv bemärkelse. Tycker sedan att den innehåller så pass mkt nyanser och skiftningar att den “trots” sin icke-experimentella ljudbild är minst lika intressant som de närmaste föregångarna. – Jonas [...]

 

[...] Radiohead In Rainbows en framför allt jävligt enhetlig skiva, i positiv bemärkelse. Tycker sedan att den innehåller så pass mkt nyanser och skiftningar att den “trots” sin icke-experimentella ljudbild är minst lika intressant som de närmaste föregångarna. – Jonas [...]

 

alla frågor om hur man ser på musiken beroende på kostnad är oväsentliga….det är vad jag kallar ordbajs.

jag tankade ner skivan gratis en vecka efter att den släppts. tyckte skivan var en 8:a då. nu har jag köpt boxen och jag tycker fortfarande det är en 8:a (trot ett tråkigt konvolut och 2 månader vänta)
radioheads näst bästa skiva efter Hail to the thief

jag bedömmer musik och matriella ting var för sig….och det är ju det herr ström också borde göra.

pierre Oregistrerad 2008-02-23 14:40
 

Byt bild tack.

Adam Oregistrerad 2008-06-24 22:51
 

världens bästa band.. så överlägset.

filip Oregistrerad 2008-08-11 19:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig