dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nine Inch Nails: The Fragile
The Fragile (CD) Nine Inch Nails
1999
Nothing/Interscope/Universal
9/10

Caution: Not for use on mono devices

Lyssna

Sök efter skivan

Den följer mig överallt. Jag känner mig ensam utan den. This is the beginning of a beautiful friendship. Klyscha? Det kan du ge dig på. Men det känns rätt. För det här är så otroligt bra.

Vissa som känner mig kanske skulle säga att jag inte kan vara objektiv vad det gäller Nine Inch Nails. Jag har väntat på den här skivan lite för länge för det. Mina förväntningar var uppskruvade så långt det går. Jag får utstå spott och spe för att om mina förväntningar inte infriats skulle jag inte sett det för att jag inte vill se det. Ni kan ju få tro det. Jag hoppas bara att det inte får er att bortse från den här skivan. Jag tycker synd om er i så fall.

I inledande ”Somewhat Damaged” sjunger Trent Reznor ”Flew too high and burnt the wing / Lost my faith in everything”. Det han beskriver är hans reaktion på den enorma uppmärksamhet han fick efter ”The Downward Spiral (Halo 9)”. Helt plötsligt var han den ”alternativa” rockens ledstjärna. Det var han som skulle rädda rocken. Istället satte han Nine Inch Nails på sparlåga. Diverse ”småprojekt” senare (producerandet av Marilyn Mansons genombrott ”Antichrist Superstar” bl a), satte han sig äntligen ner för att skriva uppföljaren till ”Downward Spiral”.

Efter två års arbete har nu produkten kommit. ”The Fragile” är en mastig best till skiva. Den klockar in på 107 minuter. Något som kanske kan tyckas jobbigt. Speciellt så som den är upplagd. Den första gången det blir tyst är efter 7 låtar på första disken. Det är inte alltid man har tid med nästan två timmars koncentrerat lyssnande. Till sin fördel har den då att delarna faktiskt står bra på egna ben, både om man delar in den i de två skivorna och i enstaka låtar.

Vad har hänt med musiken då? Det som inte förändrats är låtarnas uppbyggnad. Lager på lager av ljud och missljud. Som vanligt låter Reznor som om han inte har något emellan sig själv och micken han sjunger i. Ingenting som skyddar. Ingenting som stoppar. Närvaro skulle jag vilja beskriva känslan med. För övrigt är ”The Fragile” ett resultat av en väldigt digital och samtidigt väldigt analog inspelning. De tog in folk från baren mittemot Nothingstudion när de ville ha en hysterisk kvinnokör, en kör Reznor beskriver som den minst tonsäkra skara som någonsin spelats in på skiva. Trent & Co har tagit allt de kan hitta som de kan få ljud av, från traditionella instrument till prylar de slagit på. Alla ljud spelades sedan in digitalt och till det lades effekter från deras hårdvaruutrustning.

Låtarna då? Inledande ”Somewhat Damaged” är underbar, den krypande ”The Wretched” är låten jag räknar som den bästa på skivan, kommande singelsläppet ”We're in This Together” rockar skiten ur mig (jag kan dessutom tillägga att den låten innehåller allt det som Filters ”Title of Record” saknade), ”Into the Void” låter som tidiga Peter Gabriel, ”Where Is Everybody?” låter som den kommer från NINs debutskiva men med modernare kläder, ”I'm Looking Forward to Joining You, Finally” är vacker och lite sorgsen. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Jag måste också kommentera förpackningen. Designen är gjord av David Carson som tidigare bl a varit art director för den otroligt snygga tidningen Raygun. Valet av Carson känns så perfekt och så naturligt. Carsons expressionistiska grafiska design är som klippt och skuren för att göra Nine Inch Nails omslag. Hans design är inte så uppbruten och skitig som vanligt dock. Mjuka suddiga bilder i bakgrunden och förhållandevis ren typografi. Vackert.

Ibland kan skivan kännas väldigt obehaglig. Ljuden retar och letar sig in där jag inte vet om jag vill ha dem. Smutsiga ljud. Orena tankar. Den påverkar mig. Den känns som ett våldsamt angrepp på mina sinnen. Men samtidigt känns den trygg. Jag vet att Trent inte vill mig illa. Han mår bara dåligt. ”The Fragile” stärker mig. Får mig att känna. Får mig att tänka. I titellåten sjunger han ”I Won't Let You Fall Apart”. Tack. Jag litar på dig.

Kal Ström

Publicerad: 1999-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-05 10:01

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #232

12 kommentarer

Den é så jävla fet!

Clayfighter Oregistrerad 2001-03-05 19:26
 

jojomen, jag kan inte hålla med mer. Totalmaffigt och totalbra.

Magnusson Oregistrerad 2001-05-31 23:53
 

Förtjänar faktiskt en 10:a. En av de bästa plattor som gjorts. London Calling är dock bättre. Skulle man kunna be er recensera ”de tio bästa skivorna någonsin”, eller åtminstone göra en lista över dem. Det skulle både vara intressant och roligt!!!

Alex Oregistrerad 2001-06-07 13:15
 

Jag har fått mycket spe för att jag inte delat ut en tia till ”The Fragile”. Men jag tycker faktiskt inte den skall ha det. Det finns en tia i skivan, men den är för lång. Det är hela problemet med skivan. För mycket på en gång. Jag lyssnar aldrig på mer än en skiva i taget. Så vill jag inte ha det.

Och du, det där med listan. Vi får se vad som händer.

Kal Ström Oregistrerad 2001-06-07 13:32
 

Aldrig har en skiva berört mig så mycket som ”the fragile”. fragile är som en nyckel till själen och får en att lyfta sitt egna medvetande över det normala.

Trent skapar inte musik han skapar vibrerande känslor som får det att kittlas i magen. Det är det som skiljer Trent Reznors musik mot den ”skiten” som sänds på radio…

tycker synd om folk som inte utforskar musiken mer, utan godtar det kommersiella skränet som matas in i oskyldiga tonåringars hjärnor…

ps. ni på dagensskiva.com gör ett kanonbra arbete. sidan är väldigt lyckad! ds.

Färne Oregistrerad 2001-08-24 19:27
 

vad skall man säga egentligen Trent Rockar helt enkelt och the fragile är ett enormt mästerverk men ag tycker helt rätt att den är en 9:a för ja den är lite lång och ja den är ju ingen the downward spiral direkt så en 9:a är helt rätt beslut. ser framimot dvd släppt som kommer till jul för trent är grym cool på scen helt galen! tycker det är synd att han inte kommer till sverige coh lirar dock!

Mattias Claesson Oregistrerad 2001-10-02 10:17
 

fragile är mycket bättre än spiral!!

dRoger Oregistrerad 2002-01-18 20:06
 

Jag tycker det är lite synd att du har missat en mycket viktig sak, att texterna är en sammanhängande historia, I all fall på första skivan, och därför bör de lyssnas på i ett sträck, annars är det lätt att man missar poängen.

Nils Oregistrerad 2003-06-06 13:20
 

håller med.

L7 E3 V. Oregistrerad 2003-09-15 18:37
 

Helt sjukt bra skiva med helt sjukt bra texter, känns mångfasseterad och livfull. Inte bättre än spiral dock, ändå värd en tia.

Medlem 2006-04-23 19:54
 

alex = arg skåning

(^^,) Oregistrerad 2008-05-16 14:22
 

[...] Inch Nails Live: And All That Could Have Been (7)Nine Inch Nails The Fragile (11)Nine Inch Nails The Day the World Went Away (2)Dagens musiknotiser: Gnarls Barkley, Turbonegro, Nine [...]

Nine Inch Nails "Ghosts I-IV" | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-02-01 04:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig