dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Isobel Campbell & Mark Lanegan: Keep Me in Mind Sweetheart
Keep Me in Mind Sweetheart (ep, cd) Isobel Campbell & Mark Lanegan
2008
V2/BonnierAmigo
7/10

Vintersånger

Asleep on a Sixpence försätter mig i Tom Waitsisk julstämning rakt av. Alla tradiga julskivor som strömmar in, och som jag faktiskt försöker lyssna på, blir till aska i den öppna spisen framför vilken Mark Lanegan sitter vid sitt piano och långsamt sjunger ”with the north star above you, to follow some day, asleep on a sixpence, with dreams”.

Keep Me in Mind Sweetheart är låtarna som spelades in samtidigt som albumet Sunday at Devil Dirt som kom tidigare i år, men som stod ut lite för mycket och gjorde sig bäst på eget släpp. Låtarna är inspelade i the Catskills och i Glasgow och även om spåren är skrivna av Campbell så är det väldigt mycket Lanegan. Campbell tassar egentligen bara in här och där för att mjuka upp Lanegans grova penseldrag.

På avslutande Hang On är det Campbell som står för sången och även om det är ett fantastiskt spår så lyfter det inte på samma sätt som de tidigare låtarna på EP:n. När jag skrev om Ballad of the Broken Seas tyckte jag att Isobel Campbell släppte fram Lanegan alldeles för mycket till mikrofonen. Att de i mer traditionella duetter hade kunnat skapa en större dynamik. Det är kanske Campbells skicklighet som låtskrivare som har utvecklats för nu tycker jag att hon gör helt rätt i att låta Lanegan stå för den större delen av sånginsatsen. Hon är en kompositör med en oerhörd talang för att skriva ballader som kan bli klassiker. Däremot kan hennes sång ibland bli för statisk och mjuk. När hon sjunger tillsammans med Lanegan är det precis det som behövs, men hennes röst solo blir ibland retsamt lätt.

Keep Me in Mind Sweetheart är i vilket fall musik som jag saknat hittills i år. Vagabondballader som Rambling Rose, instrumentala stycken som Violin Tango där en dvärg när som helst trillar ur en lucka i väggen och långsamt braskaminsgung som i Fight Fire with Fire. Att de här låtarna släpps just i december är inte desto mindre ett excellent beslut.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-12-06 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-05 19:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4873

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig