dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Opiates: Anatomy of a Plastic Girl EP
Anatomy of a Plastic Girl EP (album, mp3) The Opiates
2008
Opiates Records
6/10

Sjutton år i taget

Det har snart gått sjutton år sedan Electribe 101 smulades sönder till ett flyende minne i musikhistoriens korridorer. Sjutton år sedan ett av världens allra, allra bästa album spelades in.

Och sjutton år av jämförelser mellan Electribe 101 och allt som Billie Ray Martin gjort sedan dess.

Visst. Även det som gruppens övriga fyra medlemmar gjort sedan dess har förstås obönhörligen hållits upp mot samma, oförlåtande strålkastaröga. Men där har det varit lättare att bortse från det som kvintetten skapade någonstans på de brittiska öarna. Kopplingen mellan Electribe 101 och Billie Ray är så mycket mer intim. Det var ju hon som var gruppens ansikte. Det var hennes röst som lyfte musiken från att vara bland den bästa garage som spelades in under housemusikens gyllene era till att bli något av de bästa som någon spelat in överhuvudtaget.

Billie Ray Martin var Electribe 101. Magi.

Just därför är det bara fånigt och dumt att komma dragandes med Electribe 101 varenda gång som Billie Ray dyker upp i högtalarna under eget namn eller som gäst hos någon annan. Med tanke på att hennes solokarriär svajat rejält på sin färd längs med musikbahnan. Som bäst har det blivit snygga Electribe 101-ekon. Neonflimrande regnfärder på mörka gator. Som sämst har det bara blivit oengagerat och grådassigt.

Allt det här hindrar mig förstås inte att ha haft skyhöga förväntningar på The Opiates – Billie Rays projekt tillsammans med norske Robert Solheim. Och duon når faktiskt ganska långt. De fyra låtarna de skapat tillsammans kryper till ro i ungefär samma kyligt varma blåmörker som Electribal Memories. Det är dessutom väldigt snyggt.

Det är när jag börjar skrapa på ytan som det mindre roliga börjar. Det som ryms under ytan visar sig efter ett par genomlyssningar inte vara så mycket. När Billie Ray sjunger ”I’m only playin’ CSI” känns det som en ganska bra sammanfattning av The Opiates första och så här långt enda släpp. Färgerna och åkningarna över stadens överdrivet konstrastdränkta silhuetter kan inte dölja det faktum att Anatomy of a Plastic Girl EP till syvende och sist bara gör sitt bästa att efterlikna verkligheten. En verklighet som förpackades tillsammans med ett av de snyggaste skivomslag som sett dagens ljus.

Men nu har det gått snart sjutton år sedan Electribal Memories. Det börjar bli dags att släppa taget och se Billie Ray som sin egen.

Om sjutton år ska jag nog klara av det.

Ola Andersson

Publicerad: 2008-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-18 08:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4853

6 kommentarer

Konstigt att vissa fortfarande ser Billie Ray Martin som en hjältinna. Hennes röst har alltid varit ganska svag – hon har alltid låtit som om hon härmar någon. Lite som folk i sådana där talangjakts-program på teve. Electribe’s LP lät bra när den kom, men har inte åldrats speciellt bra. Dessutom var de flesta låtarna i stort sett snodda rakt av från andra artister – en refräng från den här, en basgång från den här och en melodi från den här – så helt personlig var den inte heller (det fattade man ju inte då iofs).

Evert Oregistrerad 2008-11-18 10:51
 

b12.

Medlem 2008-11-18 10:52
 

Electribes album har ju åldrats bättre än man någonsin kunde tro.
Dessutom kan jag inte komma på någon som låter som BRM.
Och vilka låtar var snodda rakt av?
Däremot har jag släppt taget om henne för länge sedan, numer är det bara ett förstrött jaha när jag ser att det har kommit något där hon medverkar. Det här verkar inte ändra på det.

Lamont Dozier Oregistrerad 2008-11-18 11:06
 

Du måste ju vara Olas storebror, eller hur?

Evert Oregistrerad 2008-11-18 11:12
 

Nej, jag håller bara inte med dig. ”Electribal Memories” är fortfarande en väldigt bra skiva, även om jag kanske inte sätter den riktigt lika högt som Ola. Men klassikerstatus tycker jag att den har.

Lamont Dozier Oregistrerad 2008-11-18 11:33
 

Skönt att ni tog ert förnuft till fånga! Inget mer bråk nu!

erimos Oregistrerad 2008-11-18 21:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig